Umudunu Kaybetme (Pursuit of Happyness) – 2006

Bu sefer Sinema Yorum sayfamız için film seçmek hiç kolay olmadı. Konuyla oldukça âlâkasız bu filmde karar kıldım; ama isterdim ki bu ay size Sarıkamış ile ilgili belgesel ve film tanıtımı yapayım. Maalesef ki hiç dişe dokunur bir şey bulamadım. İzlediğim bir iki belgesel ve yerli film; dönem hakkında bilgi vermek yerine müzik ve birkaç görüntüyle duygu sömürüsü yaparak ağlatmayı, insanı bol bol yetimhane hüzne gark etmeyi hedeflediği için onlardan bahsetmek istemiyorum. Genel olarak o dönemi ele alan; 120, Taş Mektep gibi birkaç film var sadece.

86

Gelelim filmimize; Umudunu Kaybetme, eşi tarafından terk edilmiş ve herhangi bir maddî geliri olmayan bir babanın, Chris Gardner’ın hikâyesini anlatıyor. Gerçek bir hikâyeye dayanan filmde, Chris Gardner’ı Will Smith, oğlu Christopher Jr‘yi de Will Smith’in oğlu Jaden Smith canlandırıyor. Chris, pahalı ve çabuk demode olan bir teknolojik aletin satışına büyük bir yatırım yapar ve satışlar başarısız olunca elinde avucunda ne varsa kaybeder. Karısı da onu terk edince 4-5 yaşlarındaki oğluyla yalnız kalır. Yapacak bir şey yoktur, günü birlik yaşamaya başlarlar. Bir süre sonra kaldıkları daireden de çıkartılınca nereyi bulurlarsa orada uyurlar; parklarda, istasyonlarda, hatta tuvaletlerde. Bu sürede Chris sürekli iş bulmaya çalışır ve bir gün büyük bir borsa şirketinin yöneticisini bir Rubik küpünü çözerek etkileyip, şirkette stajyer olma imkânı yakalar. Staj süresinde ücret almasa da sonunda iyi bir iş bulacağını düşünerek stajyer olur. Tüm bu zorlukları yaşarken, Christopher babasından hiç ümit kesmez, babası da bir yandan oğlunu yetiştirmeye, her şeyi bir oyun haline getirerek onu hayal kırıklığına uğratmamaya çabalar büyük bir fedâkârlıkla. Yıllar sonra Christopher Jr Gardner’a evsiz günleriyle ilgili ne hatırladığını sorduklarında “Evsiz olduğumuzu söyleyemem, tek hatırladığım sürekli gidecek bir yerimiz vardı ve sürekli oradan oraya taşınır dururduk.”

Umudunu Kaybetme, güzel bir mesaj veriyor aslında; Üstadın Hutbe-i Şamiye’de de bahsettiği altı hastalıktan biri olan ye’se düşmemeyi anlatıyor. Chris Gardner belki Rahmet-i İlâhiye’den değil de fıtratından ve oğlunun sevgisinden ümidini kesmedi, tembellik döşeğinde yatmadı, kolay olanı seçmedi, pes etmedi. Neticede, insan için çalıştığının karşılığının kayıt altında olduğunu düşünürsek; Chris Gardner çalıştı ve karşılığını aldı.

Anlamlı seyirler diliyorum…

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*