Bildiğiniz nakış değil bu nakış

“Bir hayvan, ezilmiş otlar, ayak izleri, belki bazı kalıntılar bırakarak geçer; ama bir geceliğine bir odada kalmış bir insan ardında karakterinden, hayat hikâyesinden, bazen gelecek planlarından ve umutlarından izler bırakır.”
John Steinbeck

Eşyalar kişiliğimizin ipuçlarıdır. Kendimizi anlarken ve anlatırken kullandığımız sözsüz dillerden biridir zevklerimiz. Eşyalarınıza bir bakın. Elinizdeki kalem kutudan, en sevdiğiniz gömleğinizden, odanızın halısından, beğenerek aldığınız, zevkinize hitap ettiği için seçtiğiniz ve severek kullandığınız bir eşyadan kaç bin kişide var? Seri üretim hayatımıza kolaylıkla beraber bir monotonluk da getirdi. Birbirinin aynısı eşyalar zihnimizi durağanlaştırdı. Hayretimiz azaldı, zihinlerimiz çeşitliliğe, farklılığa yabancılaştı, ülfet perdesi kalınlaştı. Elhamdüllah ki, sadece zihinden ibaret değiliz, birbirinden farklı ihtiyaçlara sahip latifelerimiz, hassalarımız var ki, etten kemikten robotlara dönüşmeden durabiliyoruz makinelerin içinde.

Ne yazsak bu ay diye düşünürken, nakışla pek güzel şeyler yapıldığını gördük (hayır, havlu kenarı değil). Pinterest’te bir kullanıcı “Büyükannenizin nakışı gibi değil bu” sloganıyla paylaşmıştı çalışmasını, biz de düşündük, bildiğimiz bir işi bilmediğimiz bir yerde kullansak nasıl olur dedik, baktık insanlar neler yapmış nakışla, beğendiklerimizden bir kaç tane seçtik sizin için.

Hayretli okumalar!

49Eser: Lauren Spark

Van Gogh’un “Yıldızlı Geceler” tablosunun nakış uyarlaması, nakış konusunu seçmemize sebep olan Avusturalyalı sanatçı Lauren Spark’a ait. Lauren Spark Embroidery isimli Facebook sayfasından diğer eserlerini de görebilirsiniz, ayrıca Etsy üzerinden online satış da yapıyormuş. Görsel için izin isterken, sanatı hakkında neler hissettiğine dair bir şeyler söylemesini rica ettik, buyrun cevabı:

“Nakış işlemeye üç dört yıl önce, öylesine başladım. Arkadaşlarım ve ailem aslında oldukça iyi olduğumu söyleyene kadar –ki bu harika bir histi– üzerinde pek düşünmemiştim açıkçası. Hayatım boyunca piyano, resim, gitar, fotoğrafçılık, şiir ve düzyazı denemelerim oldu, ama hiçbir zaman hiçbirinde iyi olduğumu düşünmedim. Şimdi daha geniş bir bakış açısına sahip olduğumu hissediyorum ve harika bir yazar veya müzisyen v.s. olamamak beni üzmüyor artık. Nakış işlemek rahatlatıcı bir şey. Böylesine geleneksel bir sanata yeni bir tecrübe katmayı çok seviyorum. Her yeni işe başlamadan önce dikkatle tasarlamayı ve kişiye özel tasarımlar yapmayı da seviyorum.”


“Hediyeleşmek sünnettir.” Peki ya hediyelerimiz ne kadar o kişiye özel? Diyoruz ki, basit malzemelerle ve az bir uğraşıyla arkadaşlarınızı mutlu edebilirsiniz.
Eser: Rachel Pruett

50


“Iphone bu kadar endüstrileşmeye referans verirken el işi kılıf da ne?” diyebilirsiniz. Haklısınız belki. Peki biz ne kadar sanatlarımızı ve zanaatlarımızı bugünün dünyasına taşımaya hevesliyiz?
Eser: Purl Bee

51


Yalnızca kraft kağıt ve renkli nakış ipiyle (tabii bir de iğne) üç adımda el emeği bir kitap ayracına sahip olabilirsiniz.
abouthenicethings.blogspot.com.es
Siteye bir uğrayın deriz…

52

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*