Her şey yapılabilir bir beyaz kâğıtla

Muhteşem işler basit ve küçük şeylerin bir araya gelmesiyle oluşur.
Vincent van Gogh

Katlayıp, açıp, evirip, çevirip bir parça kâğıttan binlerce güzellik çıkarmak mümkün. Evet, konumuz Origami. Burada elbette Vikipedi bilgisi vermeyeceğim; origami nedir, ne değildir diye. Merakınız varsa bir Google’a bakar öğrenirsiniz. Origami şahsen az biraz denediğim bir sanat. Hepimizin biraz denediği bir şey aslında, kâğıttan uçak, gemi, şapka yapmadan büyüyen çocuk olur mu? Yapmadıysanız çocukken, hâlâ geç kalmış değilsiniz!

2827
Satomi Oikawa
instagram@satomioikawa

Her sanat gibi derin bir fikir, bir ruh, bir felsefe var içinde. Basit hareketler, küçücük katlamalar, yaptığınız model üzerinde kocaman etkilere sebep oluyor. “Küçük olması önemsiz olduğu anlamına gelmez Melike, dikkat et!” diyor yaparken.  Eşyanın hakikatine uygun davranılmasını istiyor origami, nazik davranmak gerekiyor katlarken. Sabır istiyor kâğıdı katlayarak istediğiniz şekli vermek. Kâğıdın o nazenin dokusuna uygun hareket etmek gerekiyor, zorlarsanız yırtılıveriyor hemencecik. Kimi zaman katlıyorsunuz ve tekrar açıyorsunuz, sonra başka türlü katlıyorsunuz ve yine açıyorsunuz. Sanki hiçbir şey yapmamışsınız gibi geliyor belki, ama o kâğıdın –mesela gül yapıyorsunuz diyelim- gül formuna girmesi için tüm o aşamalardan geçmesi, tüm o izleri edinmesi gerekiyor.
‘Kâğıdı katlarken ruhunuzun ve aklınızın katlarını açıyorsunuz’ diyor bir origami sanatçısı.

2526
Safa Bağcı
instagram@origamiyop

Eğer origamiye merak saldıysanız, ihtiyacınız olan kare bir kâğıt ve heves. Origami kendi kendinize ilerlemeye oldukça müsait bir sanat. Youtube’da temel katlama tekniklerini ve modellerin nasıl yapıldıklarını anlatan yüzlerce kanal ve video var. Jo Nakashima izlediklerim içerisinde en net anlatan sanatçı, merakınız varsa Youtube kanalına bir göz atabilirsiniz.

2324
Esra Siler

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*