Aylan dev graffiti ile ölümsüzleştirildi

Dünya onu Bodrum’da kıyıya vuran bedeni ile hatırlıyor. Sığınmacı krizinin minik kurbanı Aylan, Frankfurt’ta devasa bir graffiti ile ölümsüzleştirildi. Ressamlardan Oğuz Şen DW Türkçe’ye konuştu.

Frankfurt’ta 120 metrakarelik bir duvara Justus Becker ile Oğuz Şen’in yaptıkları, Suriyeli üç yaşındaki Aylan’ın devasa graffitisinin görüntüleri Almanya’dan tüm dünyaya yayıldı.

Alman ressam Justus Becker ile birlikte Aylan’ın graffitisini Frankfurt’taki bu duvara çizme fikrinin nasıl doğduğunu, Frankfurt doğumlu 38 yaşındaki ressam Oğuz Şen DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada şöyle anlattı: “Justus yakın arkadaşımdır. Bana geldi ve ‘Frankfurt’ta Avrupa Merkez Bankası’nın karşısındaki duvara o oğlanın (Aylan’ın) resmini boyayalım’ dedi. Düşündüm taşındım, biraz internette araştırdım. Babası ile görüştüm, o oğlunun resminin bu şekilde yapılmasını istiyor mu, istemiyor mu, onu sordum ve babasının istediğini öğrendim. Babası, bu resmin insanlara ibret olmasını istiyordu.” Oğuz Şen, bu proje için kimsenin yardım etmediğini, harcamaları kendi ceplerinden yaptıklarını da söylüyor.

31

Çinli sanatçı Ai Weiwei, Aylan’ın medyada yayınlanan fotoğraflarını resmetmiş, bunun üzerine Almanya’da tartışmalar başlamıştı. Bu duvar resminden sonra tartışmaların ne yönde devam edeceğine ilişkin olarak da Şen, her türlü tepkiyi beklediğini, yaptıkları işi beğenenler olacağı gibi, buna karşı çıkanların da olacağını söylüyor ve ekliyor: “Benim için yaptığımız bu iş bir statement, bir bildiri niteliğinde. Frankfurt’u gezenler hep bu duvar resmini görmeli. Gözünü kapatsa da görmeli. O açıdan benim için önemli. Kafalar biraz aydınlansın diye bu duvar resmini yaptık.”

Savaşların en masum tarafı olan çocuklar, kalplere tesir eden en etkili ilaçtır. Bu çalışmanın, kalbi hasta, hasarlı olanlara çare olması ümidiyle…

Kaynak: Deutsche Welle (11.03.2016)

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*