İki canlı bomba ve trajikomik bir hikâye

“Seymenler Çıkmazı”, yazarı Samet Baysal’ın ilk romanı…

İki farklı örgüt, iki canlı bomba, aynı anda aynı tramvay istasyonunda intihar eylemi yapmaya kalkışırsa… Dahası bu iki eylemci çocukluk arkadaşıysa! Biri hızlı davranırsa etnik devrim, diğeri hızlı davranırsa şehitlik ve Cennet!

Yediveren Yayınları’ndan çıkan cesur bir roman Seymenler Çıkmazı. Birisi cihatçı, diğeri devrimci iki canlı bombanın trajikomik hikâyesini anlatıyor. Dostlukları yıllar öncesinde Bursa’daki bir çıkmaz sokakta başlayan iki çocukluk arkadaşının yolları, yıllar sonra yine Bursa’da kesişiyor. Ama bu kez durumları farklı. İkisi de canlı bomba eylemi yapmak için Bursa’yı seçiyor ve aynı tramvay istasyonunda aynı anda eylem yapmaya kalkışıyor.

44

Politik göndermeler

Salih ve Hacı Mehmet. Yedi yaşlarında iki çocuk. Bursa’nın eski mahallelerinden Çarşamba’da, Seymenler Çıkmazı isimli bir çıkmaz sokakta kesişiyor hayatları. Pastel renklerin hâkim olduğu 90’lı yıllarda, klasik çocuk oyunlarıyla başlayan soğuk savaşları adeta mahalle savaşına dönüşüyor. Çocukluk günlerinin geçtiği ilk bölümde, oyunları ve mahalle kültürünü ustalıkla ele alan yazar; örtük bir şekilde bireyin üst kimlik ihtiyacını sorgularken, yeni bir üst kimlikle oluşan kalıp yargıları ve şiddetin nasıl meşrulaştığını ortaya çıkarıyor. Politik göndermeler ve göstergeler, çocuk argümanlarıyla yapılan diyalektik sorgulamalar, karşıt grupların benlik değerlerini yükseltme çabaları ve kırılgan duygusal bağlar hiciv dolu bir üslûpla resmediliyor.

Kesişen yollar

Bursa’ya intihar eylemi yapmak için dönen Salih ve yine etnik devrim için intihar eylemcisi olmaya karar vermiş Hacı Mehmet’in yolları yıllar sonra bir mezarlıkta birleşiyor. “Ölümlerden ölüm beğenme” arayışına girmiş ikilinin, mezarlıkta ihtiyar bir adamın yardımına aynı anda koşmaları ile başlayan serüven, tıpkı çocukluk günlerindeki gibi olaylar zincirleriyle devam ediyor.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*