Tekno Nisan

360 TB VERİYİ SAKLAYABİLEN OPTİK DİSK

79Lazer ışığı kullanarak 360 terabaytlık bilgiyi nano-kuvarsa 14 milyar yıla kadar saklama tekniği ile optik bir diski düşünün. Southampton Üniversitesi’ndeki araştırmacıların geliştirdiği yönteme göre, kuvarsın 3 boyutlu yapısına nano boyutta veri yazılabiliyor. Nano yapılı üç nokta içeren tabakalar mevcut ve bu tabakaların her biri diğerinden beş mikron kadar uzakta. Yapıdaki değişiklikler başka bir ışık atımı ile örneğin etkileşimi sayesinde okunabiliyor ve dalgaların yerleşimi ışın geçtikten sonra kaydediliyor.

Bu diskin, yaklaşık 180 °C sıcaklığa kadar 13,8 milyar yıllık bir dayanma ömrü olduğu söyleniliyor. Verilerin bu yolla arşivlenmesi ile, daimî olarak büyük miktarda verinin kaydedilmesi için yol açılmış.


NEDİR? NE YAPMALI? – BUHTRAP YAZILIMI

80Buhtrap isimli kötü yazılıma karşı dikkatli olmalısınız.

Siber suçlular, kurbanları zararlı eklentiyi açmaları konusunda cezbetmek için, büyük Rus mobil telefon operatörü olan MegaFon’un sahte faturalarını kullanarak kötü casus yazılım içeren word dosyasını kullanıcılara gönderdi. Kurbanların bilgisayarlarına bu word belgesi yoluyla dağıtılan Buhtrap yazılımı, bilgisayarların uzaktan kontrol edilmelerine izin veriyor ve kullanıcı hareketlerini kaydediyor. Bu kötü yazılım, suçluların backdoor, yani arka kapı kurmalarına izin veriyor. Hackerler, böylelikle kullanıcının hesap bilgileri ve şifrelerini alabiliyor, hatta yeni bir hesap oluşturabiliyorlar. Ayrıca keylogger (klavye okuyucu) ve clipboard hırsızı yani kopyala-yapıştır için kullanılan belleğin kopyalanmasına yönelik yazılımları da yükleyebiliyorlar.

Sistem güncelleştirmelerinizi mutlaka yapın!

Tek çare yamalardan uzak tam sürüm güncellemelerini denetlemek. Böylece siber suçlular tarafından kullanılan teknikler genel olarak hedefini şaşırır. Tanıdık olduğumuz geleneksel bankacılık yazılımları kullanılmıştır. Ağ üzerindeki herhangi bir bilgisayar etkilendiğinde, siber suçluların etkilenmiş bilgisayardan diğerine erişmeleri sadece an meselesidir. Kullanıcıları izleyerek casusluk ve hileli bankacılık işlemleri gerçekleştirebiliyorlar. Bu yüzden sistem güncellemelerini muhakkak denetlemeli ve iyi bir anti-virüs programını yüklemelisiniz.

Kaynak: eset.com


ADOBE LİGHTROOM İOS UYGULAMASINDA YENİLİK VAR

81

 

Hazırlayan: Muhammed Zorlu

zorlu@yeniasya.com.tr

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*