BİR SORUN MU VAR ARKADAŞIM?

Çoğumuzun çocukken merak ettiği bir konu vardır: Deniz uzaktan bakılınca mavi görünüyor da avucuma aldığımda ya da şişeye doldurduğumda rengi neden şeffaf görünüyor? Neden kovaya ya da şişeye doldurduğumda mavi renk birden kayboluyor? Denizin asıl rengi mavi mi, değil mi?

Bu soruların cevabının gökyüzünde saklı olduğunu söylüyorlar. Su, göğün rengini yansıtıyor ve bu yüzden de öğle vakitlerinde masmavi, hava kapalıyken bulanık gri, gün batarken de yer yer turuncu görünüyor deniz.

23

Ve bu noktada yeni bir soru beliriyor zihinlerimizde. Peki ya gökyüzü? Ona nereden geliyor bu renkler? Nasıl oluyor da her saat rengi değişebiliyor? Hem hava renkli bir şey mi?

Bu sorularımıza cevabı ise fizik veriyor, ışığın kırılması ile. Hava da su gibi renksiz aslında diyor, tıpkı yağmur sonrasında rengârenk gökkuşağının oluşması gibi gökyüzünün renkli oluşu. Gökkuşağı oluşurken, su damlaları güneş ışınlarıyla karşılaşıp kırılıyor ve renkler açığa çıkıyor. Gökyüzünün renkleri oluşurken de, güneşten gelen ışınlar atmosferde kırılıyor ve kırılma açısına göre açık havalarda mavi, yağmurlu günlerde gri, gün batımında kırmızımsı bir renk veriyor gökyüzüne.

 

Bonus soru: Peki gökyüzü neden genellikle bu renklerde? Neden pembe ya da yeşil değil?

 

Büşra Bakırcı
mbusrabakirci@gmail.com

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*