İstanbul keşif rehberi 2

“Boğaz tarafındaki Sarıyer’de, bir halvethane kendime buldum.”

Ne zaman kendi içime dönsem, Üstadımın bu sözü gelir aklıma. Çünkü Yeni Said, Eski Said’den çıkmaya çalıştığı bir vakitte söylemişti bu sözleri. Ben de bir inkılâbın eşiğindeyim belki, kim bilir? Bir tefekkür arıyorum, içimi ısıtacak. Rabbe dair her ne fikir varsa iç ısıtır ya, neyse…

Herhalde bana bir tebessüm lazım. O anda zihnime düşüyor Gümüş Servi… Onu, ilk bu satırlarda tanıdım:

“Tarabya üze­rinde parlayan ayın durgun suya serdiği gümüşî parlaklık, Kireç-burnu önlerinde daralıyor, koya açıldıkça genişliyor, Beyaz Par­k’a yaklaştıkça tekrar derlenip toparlanarak koyu boydan boya kaplayan koca bir gümüş selvi hâlini alıyordu. Bad-i şeb değdikçe kımıldayan suyla parlayan yakamozlar, gümüş selviyi irade ile hareket eden bir canlı endamıyla hareket­lendirince, arkadaşlar sadece gözden ibaret bir canlı imiş gibi, bütün dikkatlerini nazarlarına verip sessizleştiler.” (Serencam\İslam Yaşar)

45

İşte, dedim. İşte bu! İşte, şuan ihtiyacım olan tebessümkâr tefekkür. Gönül ister ki, alıp başımı o an çıkayım gideyim. Ama tabiî böyle bir mehtap seyrini tek başıma gerçekleştirebilmek için Rabbim’den izin yok. Zaten ay takvimine göre mehtabın zamanı da değil. Hemen en yakın dolunay tarihine bakıyorum, internetten ve arkadaşları harekete geçiriyorum böyle hoş bir program için. Onlar da heyecana geliyorlar tabiî, “Sizi sürprizli bir yere götürücem.” deyince. Çok nezih bir vakit geçiriyoruz o akşam hep beraber. Diyorum ki; mutlaka gidin, siz de yapın! Eminim sizin de hoşunuza gelecek. Peki, ama nasıl gidilir, nasıl yapılır? Merak etmeyin, bu yazı size mihmandarlık edecek.

44

Öncelikle trafik sorununu en aza indirgemek için, en güzeli Hacıosman’a kadar metroyla gelip oradan 150, 151, 152, 154, 25H numaralı otobüslerden birine binmek olacaktır. Çünkü diğer türlü Beşiktaş güzergâhını kullanarak gelmeye kalkarsanız sahil yolunda çok feci trafik olabilir. Aynı şekilde Büyükdere Caddesi’nde de… “Vakit de nakittir; amma ben önce cebimdeki nakte bakarım!” diyorsanız, sizin için en az aktarmalı olan neyse onu tercih etmeniz tabiî ki daha önemli. Yine de bana sorarsanız trafik çekilmez. Öğrenciye aktarma alt tarafı 50 kuruş değil mi?

46 47

Otobüsten hangi durakta ineceğinize gelince; Sarıyer Hacı Ömer Meydanı’na kadar geliyorsunuz. Eğer Üstadın halvethanesini ziyaret edecekseniz, size tavsiyem, odasına muhakkak girin. O odada edilen bütün dualar kabul oluyormuş, diyorlar. Ama bana kalırsa bu odanın asıl kıymeti, Üstad Hazretleri bu odaya kıymet verdiği için. Bediüzzaman inkılâp geçirdiği bu eve daha sonradan ziyarete geldiğinde bu odaya mutlaka girer, bir süre kapanır, o günlerini yâd edermiş. Bu yüzden o odayı ziyaret etmek, hep Üstadı ziyaret etmek, ona vefa borcu ödemek gibi gelmiştir bana.

40 41

Buradan sahile tekrar yürürken yol üzerinde Ali Kethüda Camii’ni göreceksiniz. Vakit namazını burada kılabilirsiniz.  Deniz kenarındaki alkolsüz balık mekânlarından birinde 10 liraya çok güzel bir sosla servis edilen balık ekmekle acıkan karnınızı doyururken, dolunayın tebessüm etmeye başladığını göreceksiniz. Sonrasında, meydandan sahil boyunca mehtap ve deniz eşliğinde yürüyerek geldiğiniz Beyaz Park’ta çayınızı yudumlarken ve Gümüş Servi’yi huşû içinde seyrederken… Beni hatırlayın, dermişim. Burada dergiyi unutun masanın üstünde, reklam olur.

42

Bu kadarcık sahil gezisi bana yetmez, ben denizle daha çok hemhal olmak istiyorum diyorsanız, dönüşü sahil yolundan 25E otobüsleriyle yapmanızı da teklif edebilirim. Muhtemelen trafik kalmamış olur zaten.

Not: Beyaz Park’ta otururken okunacak ders yeri tavsiyesi: Mektubat, 6. Mektup

İkinci bir not: Ya biz bu yazıyı şimdi yayınladık; ama aslında bu gezi kışın çok daha güzel oluyor. Yazın güneş geç battığı için, geç karanlık oluyor, ay geç çıkıyor vs. Dönüş de çok geç oluyor.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*