Temmuz- Haber Yorum

ENGEL DEDİĞİN NEDİR Kİ?

Kimimiz hayata çeşitli engellerle gönderiliyoruz. Kimimiz ise bazı kazalar neticesinde engelli bir birey olabiliyoruz. Bekir Haşimoğlu da milyonlarca engelli vatandaşımızdan biri. Kendisi pek çok kişi gibi engel tanımayan, faydalı şeyler üreten bir birey. Yıllarını verdiği ve ücretsiz hizmete sunduğu bir projesi var: Hayat Danışmanım Seçkin Sözler.

05
Projesini hem kitap olarak bastıran hem de Andoid ve iOS kullanıcıları için ücretsiz mobil uygulamayı hizmete sunan Haşimoğlu, 30 yıldır bu projenin üzerinde çalıştığını ve geliştirme çalışmalarının devam ettiğini ifade ediyor. “Bir engellinin engelsiz projesi” olarak tanımladığı Hayat Danışmanım Seçkin Sözler, 2003 yılında etkilisozler.com sitesi ile hizmet vermeye başladı. 2005 yılında ise Lazer Yayınları’ndan kitap olarak çıktı.04

Engelsiz bir engelli
Doğudan ve batıdan derlediği etkili ve veciz sözlerle bu çalışmasını hazırlayan Bekir Haşimoğlu, kas gücünde yüzde 95 oranında kayıp olan ve klavye tuşlarına dahi zorla basan bir engelsiz engelli. Bu zorlu durumuna rağmen çalışmalarını gayretle sürdüren Haşimoğlu’ndan hem diğer engelli vatandaşların hem de sağlıklı bireylerin alacağı dersler var.

03
Haşimoğlu’nun, “Eğitimciler ve öğrenciler, gençler, anneler ve babalar, siyasetçiler, sanatçılar, sporcular, aydınlar, ev hanımları ve iş adamları… Hayat Danışmanım Seçkin Sözler, eğitim düzeyi ne olursa olsun 7’den 77’ye herkese hayat danışmanlığı yapacak bir eser.” olarak tanımladığı çalışmasında pek çok ünlü ismin seçkin sözleri yer alıyor. Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri’nin veciz ifadelerini de bulabileceğiniz bu eser, birçok açıdan desteklenmeyi hak ediyor.
Bedensel engeline rağmen yoğun bir gayretle, yüzlerce konu hakkında ünlü kişilerin söylediği cümleleri özenle toplayıp bir araya getiren ve bunu tamamen ve daima ücretsiz olarak istifadeye sunan bu örnek şahsiyet size de şevk vermiyor mu?

GENÇLERİMİZ DÜNYA BİRİNCİSİ

Hem ülkemiz hem de dergimiz adına güzel bir haber aldık geçtiğimiz günlerde. Dergimiz yayın kurulu üyelerinden, Köprü Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Dursun’un kızı Zeynep Dilara Dursun, Amerika’da düzenlenen Genius Olympiad proje yarışmasında biyoloji dalında dünya birincisi oldu.

2 Haziran–17 Haziran 2016 tarihleri arasında 65 ülke 40 eyaletten seçilen 850 yarışmacının katılımıyla gerçekleştirilen Genius Olympiad proje yarışması gençler adına ümitvar olmamıza vesile oldu. Özel Şefkat Anadolu Lisesi öğrencilerinden Zeynep Dilara Dursun ve Sacide Akkoyun’un Kimya öğretmenleri Yasemin Salman’ın danışmanlığında yürüttükleri proje altın madalya alarak dünya birincisi oldu.

01

Bitkilerin fitoterapideki uygulamalarını konu alan projeleri, hastalıkların tedavisinde alternatif tıp desteğinin önemini bir kez daha ortaya koydu. Öğrenciler sadece meyvelerin değil meyve kabuklarının da gizli birer şifa hazinesi olduğunu, sentetik kimyasallardan ve antibiyotiklerden daha etkili bir mekanizmaya sahip olduklarını projeleriyle ispatladılar.

Nar kabuğundaki etken maddelerin bakteriyel hastalıkların tedavisinde kullanılabilecek etkili bir mekanizmaya sahip olduğuna dikkat çeken öğrenciler, sentetik ilaçlara alternatif olacak ve ilaç kullanımı azaltacak tamamen doğal bir boğaz spreyi geliştirdiler.

Öğrenciler, düzenli meyve tüketerek ve meyveleri kabuklarıyla tüketerek birçok hastalığın önleneceğini ve kabuklarla hazırlanacak gargaraların boğaz ağrısı, farenjit, larenjit gibi hastalıklarda etkili olduğunu vurguladılar.

Kâinat bütünüyle bir şifa hazinesi, Yaradan tarafından bizlere lutfedilen… Ve gençler, onlar da Allah’ın en güzel lütuflarından. Zeynep Dilara ve Sacide Akkoyun’u tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

GELECEKTE SU SAVAŞLARI ÇIKACAK

Su tasarrufuna dikkat çeken Prof. Dr. Orhan Kural, “İleride su, altından daha değerli olacak. Gelecekte su savaşları çıkacak. Kaçınız suyu dikkatli kullanıyorsunuz? Bu bir medeniyet ölçüsüdür.” dedi.

İstanbul Zeytinburnu Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Evlerden Evrene Çevre Bilinci’ projesi kapsamında yapılan Bitkisel Atık ve Pil Toplama Yarışması’nda dereceye giren okullara sertifikaları verildi. ‘Dünya Çevre Haftası’ kutlamalarına denk getirilen Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki programda, Prof. Dr. Orhan Kural ve ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Yaşar Nadir Atilla konuştu.

 08

Tasarruf medeniyet göstergesidir

ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Yaşar Nadir Atilla ise, “Çevre Koruma ve Araştırmaları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) olarak, 2015 yılı sonu itibariyle 581 bin ton ambalaj atığını ekonomiye kazandırdık. Ambalaj atıkları ekonominin ucuz ham maddesidir. Bizim en fazla topladığımız atık da kâğıttır. Vatandaşlarımız geri dönüşüm meselesine çok dikkat etmeli ve bu konuda bilinçlendirilmeli. Tasarruf medeniyetin göstergesidir.” dedi.

07 

Su, altından daha değerli olacak

Suyun hayattaki öneminden bahseden Prof. Dr. Orhan Kural, “1 adet pil 1 ton suyu kirletiyor. Hasta da olsam sokakta yerde pil gördüğüm an eğilip alıyorum. Arabayı kenara çekip üşenmeden alıyorum. İleride su, altından daha değerli olacak. Su savaşları çıkacak. Kaçınız suyu dikkatli kullanıyorsunuz? Bu bir medeniyet ölçüsüdür. Ne olur! Tuvaletlerde, banyoda ve mutfakta suyu tasarruflu kullanalım. Çünkü en çok su tüketimi rezervuarlarda, banyo ve mutfaklarda oluyor. O kadar çok su harcıyoruz ki, su bulamayan insanlar var.” dedi.

En medenî bir dinin mensubu; akan su kenarında da olsanız suda israf etmeyiniz, diyen bir peygamberin ümmeti, olarak, ne olur su israfına dur diyelim!

LİSELİ GENÇLERİMİZ TEHLİKEDE!

Eğitimciler, siyasete alet edilip, dersleri ve sorumlulukları dışında bir alana taşınmaya çalışılan liseli öğrencileri uyardı. Eğitimciler “Gençleri sokaklardan kim toplayacak?” diyerek Milli Eğitim Bakanlığına seslendi.

İstanbul Erkek Lisesi’nde başlayarak Anadolu’ya yayılan Liselilerin eylemleri Samsun’a da sıçramıştı. Bu eylemlere ve bildirilere Kayseri’deki üç imam hatip lisesi de dâhil oldu. Öğrenciler, “Okullarımızın Saray destekçilerinin yuvası olarak görülmesinden rahatsızız.” açıklamasında bulundu. Yaşanan gelişmelerin endişe verici olduğunu belirten Eğitimci Mustafa Çakır, “Bu tür eylemlerde boy gösteren öğrenciler genelde okuldan mezun olan ya da mezun olacak öğrencilerden seçiliyor. Marjinal siyasî grupların yönettiği bu eylemlerde bu tür öğrencilerin seçilmesi de meselenin provokasyon boyutunu güçlendiriyor.” dedi. Birilerinin farklı hesaplarla gençlerin üzerinden plan yaptığını belirten Çakır, “Birileri liseliler üzerinden gençleri sokağa dökme çabasındaydılar. İyi niyet ve masum bir kitle siyasete dizayn vermek için kullanılmak istendi.” açıklamalarında bulundu.

 06

Gençleri sokaktan kim toplayacak?

Millî Eğitim Bakanlığı’nın her yıl eğitim sistemini alt üst ettiğini belirten öğretmen, “Batıda ve doğuda öğrenciler bu hâldeyken artık esas sorunlara yönelmeliyiz. Gençleri sokaktan kim toplayacak? Eğitim sistemini bile düzeltemeyen, teröre çözüm bulamayan siyasîler bu gençlere ne yapabilir ki?” diyerek üzüntüsünü ifade etti.

Gençleri kaybediyoruz!

Güneydoğu’da öğretmenlik yapan bir öğretmen de konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Okullarda ahlâk sorunun giderek arttığını belirten öğretmen, “Keşke liseli öğrenciler artan uyuşturucu kullanımına, ahlâksızlara dikkat çekmek için yetkililere mektuplar yazsalar, kitap kampanyalarıyla uğraşsalar.” dedi. Güneydoğu’da gençlerin teröre kurban verildiğini söyleyen öğretmen, “Güneydoğuda gençler teröre kurban veriliyor, Batıda ise ahlâksızlıklara ve kötü alışkanlıklara. Şimdi de liseli gençleri kullanan yetişkinler kendi kirli siyasetlerine gençleri alet ederek savaşlarını kazanmaya çalışıyor. Aileler, öğretmenler bu konuda çok dikkatli olmalı.” dedi.

Tablo vahim. Ebedî gençliği kazanmak isteyen, müsbet bir yaşam tarzına ihtiyacı olan, fıtratı buna uygun olarak yaratılan ve aksîni fıtratların reddettiği gençlerimizi el birliğiyle kurtarmamız gerekiyor. Bu, ebeveyn olsun olmasın, tüm yetişkinlerin sorumluluğunda olan bir şey. Devleti bu konuda gerçek mânâda harekete geçirecek olan da bizleriz.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*