TEKNO AĞUSTOS

IPhoneculara iyi haber!
73

IPhone, özellikle telefonlarında hafıza kartı girişi olmaması ve yetersiz bellek sorunu ile kullanıcılarını üzüyordu. Günümüz teknolojisinde üretilen telefonların kamera piksellerindeki artış, hafızada daha büyük boyutlu resim ve video gibi multimedyaların yer kaplamasına, ayrıca 4.5G ile gelişen internet hızının telefona bir şeyler indirme kaydetme gibi kolaylıklar sunması ile telefon belleğinin yetersiz kalmasına neden oluyor.

Hâlihazırda bu sorunu çözmek için ek microSD kartların takılması çok kullanışlı geliyor, ama bu özellik ne yazık ki IPhone’da yok. IPhone bu sorunu değişik şekillerde çözmeye çalışsa da bulunan yöntemler pek kullanışlı olmadı.

Sandisk, İPhone’daki bu sorunu görmüş ya da IPhone alternatiflerine bu fikir ile devam etmiş olacak ki, iki sorunu çözmeye yönelik bu adım atılmış. Şık bir tasarıma sahip olan bu kılıf bir o kadar da dayanıklı. Hem telefon hafızanızı 128 gb artırıyor, hem de her türlü düşme ve darbelere karşı telefonunuzu koruyor.

iPhone 6 ve iPhone 6s serileri için duyurulan kılıfın 3 farklı bellek seçeneği de mevcut. Bunlar 32 gb, 64 gb ve 128 gb. 4 Farklı renk seçeneğine de sahip olan kılıf şimdiden ilgi çekmişe benziyor.

 


 

Bu virüsün etkisi devam ediyor…

76

CryptoWall isimli virüs bilgisayarı ele geçirdiğinde dosyalarla birlikte tüm bilgisayarı da kilitliyor. Kilidin kaldırılması için ise kredi kartları hedef alınıyor ve 500 dolar ödenmesini istiyor. Eğer belli bir süre girişimde bulunulmazsa kullanıcılardan bu bedelin iki katı talep ediliyor. CryptoWall bununla da kalmıyor ve bilgisayarlara Fareit isimli bir casus yazılımı da bulaştırıyor. Fareit ise bilgisayar kilitliyken arka planda çalışarak kayıtlı kişisel bilgileri, sisteme ait FTP’leri, e-posta hesaplarını, web tarayıcısı verilerini ve eğer hatta mevcutsa Bitcoin cüzdanlarını dahi ele geçiriyor.

Güvenmediğiniz e-postaları açmayın ve dosyalarınızı yedekleyin!

Saldırıdan en fazla etkilenen ülkelerin başında yüzde 50 oranla Avustralya ve Yeni Zelanda geliyor. Bunun yanında saldırıların yüzde 24’ü Kuzey Amerika bölgesini, yüzde 14’ü ise Avrupa bölgesini hedef aldı. Kullanıcılar zararlı yazılımlar daha bilgisayarlarına bulaşmadan önce onları engelleyecek bir veri güvenliği yazılımı kullanarak CryptoWall gibi fidye yazılımlardan korunabilirler. Bunun yanında düzenli olarak yedekleme yapmak ve şüpheli e-postalardaki dosyaları açmaktan kaçınmak da uygulanabilecek yöntemlerin başında geliyor.

 


 

 

Windows 10 Cortana Tuşu Nedir?

74

Toshiba’dan yapılan açıklamaya göre Windows 10 kullanan tüm PC’lerde artık Cortana tuşu kullanılacak. Cortana tuşu, yön tuşlarının hemen yanında, enter ve shift tuşlarının aralarında yer alacak.

Cortana Tuşu Ne İşe Yarıyor?

Cortana tuşa basıldığında aktif oluyor. Cortana sesli bilgisayar kontrolü sağlayan yardımcı bir program. Daha öncelerde birçok programla beta olarak çalışan programlar vardı. Cortana’nın düzgün olarak çalışabilmesi için kaliteli bir mikrofona ihtiyacınız olacak.

Normalde arka planda sizden gelen sesli komutları bekleyen program tam randımanlı çalışmıyordu. Bu yüzden bu düğme sayesinde, siz Cortana tuşuna bastığınızda verdiğiniz komutları dinleyip uygulamaya geçirecek.

 


 

 

Canlı robot üretildi
75

ABD’de genetik mühendisler, bir sıçanın kalp hücrelerini, silikon ve altınla birleştirerek “canlı bir robot” üretmeyi başardı.

Harvard Üniversitesi’nden Kit Parker liderliğindeki bilim insanlarının ürettiği vatoza benzer robot, sadece 10 gram ağırlığında. Vücudu silikondan, iskelet sistemi ise altın telden üretilen robotun en ilginç kısmı, alt kısmına yerleştirilen 200 bin adet sıçan kalbi hücresi. Bu hücreler, belirli bir dalga boyundaki ışığa maruz kaldıklarında kasılıyorlar. Böylece bu kaslar yardımıyla yüzen robotun uzaktan kumanda edilmesi mümkün oluyor.

Genetik mühendisliği teknikleri kullanarak bu özelliğe kavuşturulan kalp hücreleri, robot için doğal bir motor gibi çalışıyor. Robot şu anda sadece laboratuvar ortamında yaşayabiliyor, çünkü içinde yüzdüğü sıvının kalp hücrelerini sürekli beslemesi gerekiyor. Ayrıca hücrelerin enfeksiyona yakalanmaması için bu sıvının sürekli steril tutulması da gerekiyor.

Popular Mechanics dergisine konuşan Parker, “biyolojik yaşam formu” diye nitelediği robotun gelecekte canlı hücrelerden yapay kalp üretilmesine yardımcı olabileceğini düşünüyor. Robot deniz canlılarıyla ilgili araştırmalara da yardımcı olacak.

 

Muhammed Zorlu
zorlu@yeniasya.com.tr

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*