TEKNO EYLÜL

SANAL GERÇEKLİK NEDİR?

Sanal gerçeklik, bilgisayarlar tarafından taklit edilerek oluşturulan ortamlara denir. Çoğu sanal gerçeklik ortamı, bir bilgisayar ekranı yoluyla edinilen görsel tecrübelerden ibarettir. Bunun yanında bazı ortamlar duyma, hareket gibi başka duyulardan da yararlanır.

Sanal gerçeklik yaygın olarak gerçek hayatta var olan ya da olmayan yerlerin en az 3 boyutlu olarak bilgisayar ile yeniden oluşturulması ve gerçek gibi deneyimi sunması için kullanılmaktadır

07

Sanal gerçeklik uygulama alanları:

Sanal gerçeklik ile oluşturulan tanımlı uzay içerisinde yaygın olarak; eğitim, gözlem, test, eğlence, tedavi faaliyetleri yerine getirilebilmektedir.

  • Eğitim

Uçuş simülasyon sistemleri ile pilotlara görece ucuz maliyetlerle uçuş eğitim verilebilmektedir.

  • Gözlem

360 derece gezilebilir yaşam ortamı ile incelenmek istenen çevrenin algılanabilmesi sağlanır. Bu amaçla açık ya da kapalı bir mekân sanal tur teknolojisi ile gezilebilir hâle getirilebilmektedir.

  • Test

Modern üretim teknolojisi dizayn ve test süreçlerini sanal gerçeklik teknolojileri ile mekânın ve eşyaların dijitalleştirilmesi ile testlerini yapabilmektedir.

  • Eğlence

Sanal gerçeklik yaygın şekilde en az 3 boyutlu oyunlarda kullanılmaktadır.

  • Sağlık

Sanal gerçeklik gözlem ve eğitim amaçlı olarak tıp bilimi tarafından kullanılmakla birlikte, doğrudan terapi amaçlı olarak yükseklik korkusu gibi fobilerin de tedavisinde kullanılmaktadır.

 

VİVEPORT AÇILDI!

HTC Vive adıyla kurulan cihaz sayesinde sanal gerçeklik konusundaki ilk adımını atan HTC, bu konuda önemli bir cihazı piyasaya sunmuş durumda. Her ne kadar piyasadaki rakiplerine göre çok yüksek satış rakamlarına ulaşmayı başaramasa da sanal gerçeklik alanında yaptığı çalışmalar ile adından sıkça söz ettiren HTC, bu ürünü kullanan için özel bir uygulama mağazası açarak, sanal gerçeklik konusunda işleri çok daha kolay bir hâle getirmiş durumda.

09

VivePort adı verilen bu mağaza sayesinde kullanıcılar cihazlarında kullanmak istediği sanal gerçeklik uygulamalarını direk özel uygulama market üzerinden indirebilecek. Kullanıcıların önümüzdeki dönemlerde çok daha yüksek bir ilgi göstermesi beklenen uygulama marketin pek çok anlamda işleri daha da kolay bir hâle getirmesi bekleniyor.

 

FOTOĞRAFINIZI ÇEKEN BİR
HACKER OLABİLİR

Dünyada büyük ilgi gören fotoğraf düzenleme uygulaması Prisma, kısa süre içinde Türkiye’de de popüler uygulamalar arasına girdi. İlk olarak iOS işletim sistemi için yayınlanan ve indirilme oranı milyonlara ulaşan Prisma, gördüğü ilgi üzerine Android kullanıcıları için Google Play Store’da da yer aldı.

Google Play’de Prisma’nın yasal olmayan versiyonlarını tespit eden ESET araştırmacıları, bu popüler uygulamanın sahte indirilme linklerine dikkat edilmesi uyarısında bulundu.

Prisma Lab. tarafından geliştirilen ve ilk yayınlandığı iOS platformunda büyük beğeni toplayan fotoğraf filtreleme uygulaması Prisma‘yı Android kullanıcıları dört gözle bekliyordu. Android cihazlar için uygulamanın resmî yayınlanma tarihi belirtilmesine rağmen sabırsız kullanıcıların aklını çelecek sahte uygulamalar Google Play Store’da yer almaya başlamıştı.

08

Hackerlar fırsat peşinde

ESET Kötü Amaçlı Yazılım Araştırmacısı Lukáš Štefanko “Google Play Store’da birçok sahte Prisma uygulaması belirlediklerini söyledi. Štefanko sahte Prisma uygulamalarının fotoğraf düzenleme şöyle dursun, sadece reklam oynatıp, sahte anketler ve uyarılarla kullanıcıların kişisel bilgilerini almaya çalıştıklarını belirtti. Google Play Store’da piyasaya sürülen en tehlikeli sahte Prisma uygulamasının ESET tarafından Android/TrojanDownloader.Agent.GY. olarak tespit edildiğini ifade eden Štefanko, ESET Mobile Security‘in bu ve benzeri uygulamaları Android/Sahte Uygulama olarak tespit edip, kullanıcıları koruduğunu söyledi.

ESET uzmanlarından öneriler

  • Sadece güvenilir kaynaklardan indirme işlemi yapın.
  • Kullanıcı yorumlarını dikkatlice okuyun ve olumsuz yorumlara odaklanın.
  • Pozitif yorumların üretilmiş olabileceğini aklınızdan çıkarmayın.
  • Uygulamanın ‘kullanıcı sözleşmesi’ bölümünü mutlaka okuyun ve izinler kısmına dikkat edin.
  • Lisanslı mobil güvenlik çözümleri kullanın.

 

ODTÜ ONLİNE EĞİTİM PROGRAMI’NDA
YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

ODTÜ Sürekli Eğitim Merkezi ve Business Management Institute işbirliğinde düzenlenen program, bu sene 20. dönemini düzenliyor. Kayıtlar alınmaya başlandı, son kayıt tarihi 2 Eylül 2016, eğitim ise aynı ay içerisinde başlıyor olacak. Eğitim hakkında daha detaylı bilgi için “ODTÜ Sanal Kampüsü” web sitesini http://idea.metu.edu.tr/ linkinden ziyaret edebilirsiniz.

06

İlgili videolar, görsel ve işitsel öğelerle desteklenen eğitim içerikleri ve tartışma odaları sayesinde oluşturulan karşılıklı etkileşim kanalları, konuları bilgisayar başında okumanın ötesinde, katılımcıların ODTÜ öğretim görevlileri ve birbirleri ile devamlı iletişim hâlinde kalabilmesini sağlıyor ve aynı zamanda sıkılmadan derslerin takip edilebilmesine yardımcı oluyor.

 

Muhammed Zorlu
zorlu@yeniasya.com.tr

 

 

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*