TEKNO KASIM

Site tanıtım:
cankardes.com ve ibrahimozdabak.com

Sevgili Genç Yorum’cular, bu ay sizlere, yenilenen ara yüzüyle karşımıza çıkan 2 siteyi tanıtacağım. 36 yıldır yayın hayatını sürdüren, Türkiye’nin en yaşlı çocuk dergisi Can Kardeş dopdolu sayfalarıyla ve sürprizleriyle okurlarıyla buluşmaya devam ediyor. Can Kardeş ile büyüyen neslin hâlâ vazgeçemediği ve onların çocuklarına da hitap eden derginin resmi internet sitesi yenilendi. Siteye cankardes.com adresinden ulaşabilirsiniz.

50

İkinci sitemiz, Karikatüristimiz İbrahim Özdabak’ın resmi internet sayfası, her gün Yeni Asya Gazetesi’nde, her ay Genç Yorum ve Bizim Aile dergilerinde çizen Özdabak’ın resmi internet sitesi yenilendi. Ünlü çizerin karikatürlerinin arşivine ulaşabilirsiniz. Oldukça şık ve sade hazırlanan site, kullanışlılığıyla da ön plana çıkıyor. Site, videolar bölümünde İbrahim Özdabak’ın verdiği söyleşilerle de renklendirilmiş. Siteye ibrahimozdabak.com adresinden ulaşmanız mümkün.
51

 

Amerika’da mobil ticaret artıyor

Araştırma kuruluşu Forrester’ın hazırladığı Mobil Sahtecilik Yönetimi Çözümleri Raporu’na göre, ABD’de akıllı telefon ve tabletler üzerinden gerçekleştirilen mobil ticaretin 2020 yılına kadar yaklaşık 252 milyar doları, mobil ödemelerin ise 2019 yılına kadar yaklaşık 141 milyar doları aşması bekleniyor.

53

Raporda, tüketicileri ve şirketlerin kâr marjlarını sahteciliğe karşı korumak için güvenlik ve risk profesyonellerinin, mobil alandaki sahtecilik ataklarına hazırlıklı olmalarının şart olduğu belirtilirken, Experian’ın sahteciliğin önlenmesi için geliştirdiği çözümleri ile bu alanın lideri olduğu ve çözümlerinin mobil dolandırıcılıkla mücadele için gerekli 10 yetkinlikten 9’una sahip olduğu açıklandı. Araştırma raporunda yer alan bilgiye göre, Experian cihazda kayıtlı veri ve davranış alışkanlıkları ile yapılan başvuruda girilen bilgileri karşılaştırarak başvuruyu gerçek kişinin mi dolandırıcının mı yaptığını tespit edebiliyor. Aynı zamanda bu çözüm, aynı cihazın mı yoksa bir cihaz grubunun mu birden fazla hesap açmaya çalıştığını da tespit edebiliyor.

 

Türkiye ekonomisine yönelik siber saldırılar artışta

CSC’nin (Computer Sciences Corporation) Türkiye’de faaliyet gösteren 250 kurumun katılımı ile gerçekleştirdiği siber güvenlik araştırmasına göre, son beş yıllık dönemde siber saldırıların sayısında artış yaşandı. Sadece kötü niyetli yazılımlar ve bilgisayar korsanları değil, çalışanlar da farkında olmadan şirketlerinin siber güvenliklerini tehdit ediyor.

54

Araştırmaya göre, Türkiye’deki şirketlerin dörtte üçünün hâlen uygulamakta olduğu bir siber güvenlik politikası bulunuyor. Bu kurumların yüzde 43’ü siber güvenlik politikalarını günlük, haftalık ve aylık bazda gözden geçiriyor ve revize ediyor. Olağanüstü durumlar yaşanmadıkça, standart revize süresinin 6 ay ile 1 yıl arasında olması gerektiğini belirten CSC Türkiye Genel Müdürü Alev Alp Esen, “Gözden geçirme ve revize periyotlarının standart süreden kısa olması, kurumun siber güvenliğe yönelik etkin bir yol haritasının bulunmadığı anlamına geliyor. Araştırmamıza katılan kurumların sadece yüzde 44’ünün standart süre aralığını belirtmesi, bu anlamda bir güvenlik bilincinin ülkemizde henüz tam olarak yerleşmediğini gösteriyor.” dedi.

Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 47’si, son beş yıl içerisinde karşı karşıya kaldıkları siber saldırıların sayısında artış olduğunu belirtiyor. Siber saldırıların başlıca kaynaklarında ise kötü amaçlı yazılımlar yüzde 94 ile başı çekerken, hackerlar yüzde 68, çalışanlar yüzde 42, eski çalışanlar yüzde 33 ve rakipler yüzde 28 ile siber güvenliği tehdit eden diğer faktörler olarak sıralanıyor. Araştırmaya katılan kurumların yüzde 77’si, çalışanlarını siber güvenlik politikalarının bir parçası görürken, çalışanlar açısından en büyük riskler bilgi güvenliği ve verilerin sızdırılması olarak öne çıkıyor.

 

Mozilla Firefox’ta güvenlik açığı tehlikesi

Güvenlik yazılımı üreticisi Comodo, Firefox’un son sürümünde de ‘yeni ve kritik bir açık’ olduğu konusunda uyardı. Uzmanlar Firefox’un ‘Man in The Middle’ saldırılarına imkân veren bir zafiyeti olduğunu belirtiyor. Bu zafiyetten Firefox tabanlı Tor Browser’da etkileniyor.

52

Firefox’da keşfedilen zafiyet ile kişisel güvenlik tehlike altına giriyor. ‘Man in The Middle’ olarak belirtilen ‘ortadaki adam’ saldırısı ile saldırganlar kurbanlarının verilerine erişebiliyor ve manipüle edebiliyor. Firefox’taki bu açıktan kurtulmanın yolu da kullanıcıların yazılımlarını 20 Eylül 2016’da yayınlanan yeni sürüme göre güncellemelerinden geçiyor. Firefox’taki güvenlik açığı kod yürütme işlemine neden olabiliyor, aynı zamanda diğer kurulmuş sertifika eklemelerini de etkileyebiliyor. Yüzlerce güvenli sertifika sağlayan otoritelerin herhangi birinden Firefox’un eklentilerinin indirilebildiği addons.mozilla.org adresi için sahte sertifika elde etmek zor olmasına rağmen, siber saldırganların bunu da aşması dikkat çekiyor.

 

Muhammed Zorlu
zorlu@yeniasya.com.tr

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*