NE VAR? NE YOK?

Yeni yıla zulüm haberlerinin, bombaların, patlamaların kalp ağrısı ve vicdanî rahatsızlığıyla girdik ne yazık ki… Bu takvim başlangıcının İslâm âlemine ve tüm insanlığa şuur, vicdan ve merhamet getirmesi duasıyla…

Eveeeeettt… Bu ay Yeşil Yorumda ne var, niye var? Soğukta cildiniz ve çatlayan dudaklarınız için bir şeyler denemeye ne dersiniz? Son günlerde okuduğum bir makaleden öğrendiğim kadarıyla bağışıklık sistemimiz aslında cildimizin güzelliğine bile etki ediyormuş. Hanımlar olarak da pek üstüne düşeriz cildimizin. O zaman işe bağışıklık sisteminden mi başlamalı acaba? Acaba siz birer Yeşil Düşünürler olarak soğukta cildim kurumasın çatlamasın diye o nemlendirici görünümlü zehirleri rahatça sürebiliyor musunuz? Ya da bu yazıdan sonra sürebilecek misiniz?

Bu konudan daha öncelerde de bahsetmek istedim, aslında itici bir üslupla dikte eden öğreticilikten uzak bir şekilde nasıl anlatabilirim bilmiyorum. Amacım hadi nemlendirici kremimizi dudak balmımızı kendimiz yapalım da kozmetik sanayisini batıralım değil gerçekten. Ben sizinle burada, hayatımızdaki küçük şeyleri değiştirerek nasıl büyük faydalar ve mutluluklar sağlarız bunu paylaşmak istiyorum sadece. Hayatından kendi rızanla eksilttiğin şey seni noksan kılmaz, aksine zenginleştirebilir. Buna marketlerden aldığın daha az naylon poşet bile dahil.

Bakterilere karşı amansız savaşımızı durdurmamız lazım. Anti bakteriyel ifadesini görünce nedensiz bir rahatlama yaşıyoruz. Yanlış. Bakteriler bizden milyonlarca yıl once bu dünyanın sahipleriydiler ve kabul edelim bu dünyaya adapte olmayı bizden daha iyi biliyorlar. Bakteri ifadesini duyduğumuz zaman panik olmayalım. Unutmayın ki, bir yerimiz kesildiğinde orayı iyileştiren de bakteridir, senin dağını taşını ve en önemlisi çöpünü ayrıştırıp sana geri kazandıran da. Söz konusu bakterilerse çenemi tutamıyorum. Hemen konumuza dönelim.

Bu ay geçen aya benzer olarak ‘ne var, ne yok’ yapacağım sizinle. Şimdi bir nemlendirici ve dudak balmı tarifi verecem ve içindekileri ve içinde olmayanları yazacağım.

 

Nemlendirici tarifi için gerekli malzemeler:

-Bir ölçek sabit yağ (hindistancevizi yağı favorim, ama bunun dışında, kayısı çekirdeği, susam, ceviz gibi yağlar da tercih edebilirsiniz)

-Yarım ölçek rendelenmiş balmumu

-15 damla uçucu yağ (isteğe bağlı lavanta, çay ağacı, nane yağı gibi)

 

Balmumunu benmari usülü eritip içine sabit yağı ekleyin. Tam bu sırada müthiş bir koku yayılacak etrafa, gülümseyin. Eritip kaba aldıktan sonra üzerine uçucu yağınızı ilave edip katılaşmasını bekleyin. Her sokağa çıkışınızda vazgeçilmeziniz olacak.

Yok ben bunlarla uğraşamam diyorsanız da sadece hindistan cevizi yağını sürebilirsiniz. Yağ diyorsam da elinizde veya yüzünüzde yağlı görünüm bırakmaz ve gün boyu nemlendirir.

 

Dudak Balmı için ise:

-6 çay kaşığı hindistancevizi yağı

-3 çay kaşığı balmumu

-1 çay kaşığı bal

Yine balmumunu benmari usülüyle erittikten sonra hindistancevizi yağını ekleyip soğumak üzereyken balı ekleyip iyice karıştırın.

İçinde var olanları yazdım şimdi sıra içinde ne yok:

Sodium Xylene Sulfonate: Kişisel bakım ürünlerine konan bir kimyasal katkı. Diğer katkı maddelerinin suda çözünmelerini arttırmak için konulmaktadır. Zehirlidir. Üreme sistemini etkiler. Doğal çevreye çok zararlıdır.

PEG-60: Hidrojenize Castor Yağı olarak bilinmekte. Nem değerini çoğaltıp azaltan sıvı ve katı yağları çözmek için kullanılan bir petrol ürünü. Cildin yaşlı görünümünü arttırır ve cildimizi bakterilere karşı daha savunmasız duruma sokar.

Glycerin (E422): Petrol ürünlerinden ve bazen propilenden sentetik olarak veya hayvan ve bitkilerin yağlarından şekerden mayalanarak elde edilebilir. Kıvam artırıcı, tatlandırıcı ve nem tutucu olarak kullanılır. Saçlarda ve ciltte parlaklık ve yumuşaklık sağlar. Bitkisel olanları tercih edilmelidir.

Panthenyl Ethyl  Ether: Bilinmiyor.

Benzyl Salicylate: Bir çeşit parfüm maddesi. Alerji ve kontakt dermatitle ilişkilendirilmiştir. Bağışıklık ve endokrin sistemine zarar verir.

Limonene: Limon ve turunçgillerde bulunan bir nevi esalsiyel yağ. Genellikle petrol türevidir. Bağışıklık sistemini tahrip eder.

Siklopentasiloksan: Silikon yapımında hammadde olarak kullanılır. Jelimsi bir maddedir. Kısa sürede nem hissi verir ancak deri elastisitesinde tahribe yol açtığı için daha çok kurumaya sebep olabilir.

Bu yazdıklarım devede kulak tabiki. Siz araştırınca daha da dehşetli sonuçlarla karşılaşacaksınız. Şimdilerde mobil uygulamalar var çok şükür. Marketlerde kozmetiklerde size yardımcı olabilirler. Size tavsiyem içeriğinde dilinizin dönmediği bir şey varsa almayın. Özellikle de cildinizi tahrip etmeden ona bakmak bu kadar basit ve yakınınızdayken…

 

Handenur Yaşar
handenuryasar@gmail.com

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*