KELEBEKLERİN ÖMRÜ 1 GÜN MÜDÜR?

“Kelebek misalidir aşk; anlamayana ömrü günlük, anlayana bir ömürlük!”

Nazım Hikmet

Kulaktan kulağa yayılmış bir bilgi bu: Kelebekler 1 gün yaşar. Çocukken çok üzülürdüm, böyle güzel bir hayvan bir güncük yaşıyor da kargalar senelerce yaşıyor diye. Ancak işin aslı öyle değilmiş. Kelebekleri inceleyen bilim insanları şu ana kadar ömrü 1 gün olan tek bir kelebek bile bulamamışlar. Bu efsanevî bilgi nereden kaynaklanıyor tam bilemesek de yapılan araştırmalardan, kelebek ömrünün 1 gün değil 1 hafta ila 1 yıl sürdüğünü öğreniyoruz.

Yumurtadan tırtıla, tırtıldan kozaya, kozadansa kelebeğe doğru bir başkalaşım süreci var kelebeklerin. Az önce bahsettiğimiz 1 hafta ila 1 yıl arasındaki yaşam süresi de sadece kelebeğin kelebek olduğu dönemi kapsıyor. Diğer yumurta, tırtıl ve koza sürelerini ise kelebeğin ömrüne dâhil edecek olursak kelebeklerin birkaç yıl yaşadığını söyleyebiliriz.

Kelebeğin bu yaşam döngüsü bana her canlının kemâle ulaşma çabasını düşündürdü. Sadece insanlar değil tüm canlılar, yaşamları boyunca kemâle ulaşmaya çalışıyor ve kemâle ulaştıktan sonra da ömürleri nihayet buluyor.

Yumurtadan tırtıla dönüşmek için büyümeye, tırtıl olunca sürekli yemek yiyip kozasını örecek besini toplamaya ve sonra kozasının içinde büyümeye çalıştığı o haftalar süren çaba tek bir amaç için: Kelebek olmak. Ama öyle sadece güzel kanatlı, kıpır kıpır bir kelebek olmak değil, Sanat-ı Rabbanîye’nin ayinesi olan bir kelebek olmak için…

Evet, kelebeklerin ömrü kısa, ama 1 günlük değil. Ve o kısacık hayatta bize öğrettikleri çok güzel hakikatler var. Kelebeğe sadece bakan değil; güzel bakan, arkasında onu yapanı gören meraklı gözler olmak duasıyla, hoşça kal Keçeli!

 

Bonus soru
Söylendiği gibi “kargaların ömrü 200 yıl” mıdır? Yoksa bu da kulaktan kulağa yayılan asılsız bir bilgi mi? Kargalar kaç yıl yaşar?

 

Büşra Bakırcı
mbusrabakirci@gmail.com

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*