MAYIS – HABER YORUM

Kitaptan tünel mi olur?

Şangay’da bulunan XL-Muse mimarlık firması tarafından etkileyeci bir kitap tüneli tasarımı yapıldı. Kitapçının özelliği duvarlarında kitaplar bulunan tünel şeklinde bir ana salon tasarımı olması. “Geçmişte, suyu rehber edinmiş pek çok yazar ve şair burada toplanmış” diyen tasarımcılar, aynalı yer döşemesiyle de tünelin tabanında su varmış hissini vermeyi amaçlamış.


“Tüm bombaların anası” kullanıldı

ABD Hava Kuvvetleri’nin, Afganistan’ın Nangahar şehrinde bir DAEŞ-Horosan kompleksine “nükleer olmayan en büyük bomba” olarak bilinen GBU-43 bombası ile hava saldırısı düzenlediği bildirildi.
Eski Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ise saldırıyı şiddetle kınadığını açıkladı ve Afganistan’ın ağır silahların test edildiği bir bölge olmadığını belirtti. ABD’nin, “tüm bombaların anası” bombasına karşı Rusya’nın da 2007 yılında benzer ölçekte bir bomba ürettiği ve bunu “tüm bombaların babası” olarak tanımladığı biliniyor.


Silikon Vadisi’nde Türk kuluçka merkezi

Yıldız Teknik Üniversitesi kampüsünde bulunan Yıldız Kuluçka Merkezi, Türkiye’den dört üniversiteyle bir araya gelerek yurtdışına açıldı. Silikon Vadisi’nin ilk Türk kuluçka merkezi “Starcamp” ismini aldı. Google, Facebook, Tesla gibi dünyaca ünlü şirketlerle aynı bölgede yer alan Starcamp, 5 milyon dolarlık destekle kuruldu.


Yıldız Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Mesut Güner, “Dünya teknoloji alanındaki pazar payımızı artırmayı hedeflediğimiz bu yolculukta, girişimci firmalarımıza desteğimiz tam” dedi.


3D yazıcılardan hızlı üretim

Merkezi ABD’nin Minnesota eyaletinde bulunan 3D yazıcı üreticisi Stratasys, F1 takımı McLaren ile ortaklığını duyurdu. McLaren artık yarışlarda yüksek performans elde edebilmek için araç parçalarını 3D yazıcı yardımıyla modifiye ediyor.


McLaren, 3D yazıcı sayesinde, geleneksel metotlarla 5 hafta süreceği düşünülen işlemin yalnızca 1,5 haftada tamamlandığı belirtti.


Uzay yolculuğu için büyük adım

Amerkan SpaceX şirketi Falcon 9 roketlerinden birinin bir parçasını ikinci kez başarıyla kullandı. Bu gelişme, roket teknolojisinde maliyetlerin azalması açısından bir dönüm noktası olabilir. Elon Musk, SpaceX ile roketin birincil fırlatıcısını ikinci kez kullanmakla kalmadı, Atlas Okyanusu’ndaki bir istasyona kontrollü bir şekilde yeniden geri dönüşünü de sağladı.


 

Satürn’ün uydusu yaşama uygun

NASA, Satürn’ün Enceladus uydusunun Güneş Sistemi’nde Dünya’dan sonra yaşama en uygun yerlerden biri olabileceğini açıkladı. NASA’nın Cassini ekibinden Dr. Hunter Waite, “Enceladus’un okyanuslarının yaşama uygun olduğundan eminiz ve oraya tekrar gidip daha fazla araştırma yapmamız lazım” dedi.


 

 

Mahpuslar tavana bilgisayar gizledi

ABD’nin Ohio eyaletindeki bir cezaevinde çalışan mahpusların geri dönüşüm için söktükleri bilgisayar parçalarını saklayarak bunlardan iki bilgisayar yaptığı ortaya çıktı. 2015 yılında yaşanan bu olay kamuoyuna yeni açıklandı. Bilgisayarların varlığı, bilgi işlem çalışanlarının, bir görevlinin hesabı üzerinden yüksek miktarda veri akışı olduğunu fark etmesiyle ortaya çıkarıldı. O gün o çalışanın işyerinde olmaması şüphe uyandırınca, veri akışının gerçekleştiği nokta tespit edildi ve buradan uzanan bir kabloyu takip eden görevliler tavana saklanmış iki adet bilgisayarı fark etti.


Güneş enerjisi sıvılaştırıldı

İsveçli bilim insanları güneş enerjisinin sıvılaştırılmasını ve istenildiği zaman kullanılabilmesini sağlayan bir yöntem geliştirdi.Bu yöntemle çalışan aletin alt kısmı, güneş ışığıyla suyu ısıtıyor ve bu şekilde depolanan güneş ışığının yüzde 80’i kullanılabilir enerjiye dönüşüyor. Güneş enerjisinin piller içine depolanmasının çok maliyetli olması ve pillerin kısa sürede bozulabilmesi nedeniyle aletin kullanım olanağının geniş olacağı düşünülüyor.


Biletli kitaplar

Brezilyalı yayınevi L&PM ülkedeki kitap okuma oranına katkı sağlamak adına toplu taşıma bileti ihtiva eden kitaplar tasarlayarak dağıtıma başladı. Dünya Kitap Günü’ne özel olarak 10 bin kitap metro istasyonlarının girişinde ücretsiz olarak verildi. Her bir kitap 10 ücretsiz geçiş sağlarken aynı zamanda bu kitap kartlar tekrar doldurulabiliyor.


Picasso’nun tabloları 3’üncü boyutta

Yüzyılı aşkın bir süredir üzerine yazılar yazılan, filmler çekilen Pablo Picasso’nun kübik tabloları, MIMIC adlı seride 3D modellerle yeniden gündeme geliyor. Pakistanlı ve soyut dışavurumcu eğiliminde olan sanatçı Omar Aqil, Picasso’nun soyut resimlerini dokunulabilir nesneler haline dönüştürerek onlara yeni anlamlar vermeyi umuyor.


Manisa’nın üzüm bağlarına don savar

MANİSA’nın Şehzadeler ilçesindeki 55 dönümlük bağa deneme amaçlı kurulan pervane sistemi ile çalışan don savarın ilçe geneline yaygınlaştırılması için çalışmalara başlandı. Şehzadeler İlçesi Selimşahlar Mahallesi’nde 55 dönümlük üzüm bağına kurulan don savarın, soğuk havalarda don olayının zararını aza indirmesi amaçlanıyor. Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, sistem ile soğuk havanın çökmesinin engellediğini belirterek, “Örnek bir çalışma oldu. Bunun ileride tüm ilçe geneline yaygınlaşmasını hedefliyoruz. Kurulan sistem, hava sirkülasyonunu sağlayarak hava sıcaklığını eksi değerin üstüne çıkarmayı hedefliyor” dedi.

 

Hazırlayan: Mustafa Sait Önal
mustafasaitonal@outlook.com

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*