3 ADIMDA UÇAK KORKUSU

Yeniden merhaba!
Bir uçak müdavimi arkadaşım ile daha önce hiç uçağa binmemiş bir arkadaş konuşurlarken aklıma geldi bu konuyu yazmak. 😉
Korku 1: Ya uçak türbülansa girerse?
Normalde, uçakların kanadının altından ve üstünden düzenli bir şekilde hava akışı olur. Ama bazı durumlarda (ani sıcaklık değişimi, olumsuz hava şartları gibi) bu düzen bozulur ve uçak sarsılır. Bu hava akışındaki bozukluğa türbülans denir. Yolcular türbülansın çok tehlikeli ve korkunç olduğunu düşünseler de yerlerinde oturdukları sürece sorun yaşanmaz. Çünkü uçaklar, bu tür hava olaylarıyla başa çıkabilecek şekilde tasarlanır. Hatta kayıtlarda, türbülans nedeniyle yaşanmış hiçbir modern dönem yolcu uçağı kazası yoktur.

Korku 2: Ya uçağa yıldırım çarparsa?
Bunun örnekleri türbülans kadar sık olmasa da mevcut. Uçağa yıldırım isabet ettiğinde oluşacak ses ve ışık biraz rahatsız edici olsa da yıldırım uçağa pek zarar vermez. Uçağın dışındaki paratoner mekanizması yıldırımdan gelen elektriğin akıp gitmesini sağlar. Uçak biraz sarsılabilir ya da uçağın içi hoş bir kızıl renkle dolabilir, ama genellikle bir kaza yaşanmaz.Az önce de dediğim gibi; uçaklar her türlü hava koşullarına uygun olarak imal edilir. Korkulacak bir şey yok.


Korku 3: Ya uçağı kaçırırsam?
Ona bizim yapacağımız pek bir şey yok. Eşya hazırlığını son ana bırakmamak, evden erken çıkmak, trafiği hesaba katmak, biraz hızlı hareket etmek lâzım. Yine de kaçırdıysan boşveeer, kap bi soğuk su. 🙂
Evet efendim, gelelim bonus bilgiye; uçakların iniş ve kalkışı esnasında güneşliklerin açık olması gerektiğine dair bir duyuru yapılır. Bu, muhtemel bir tehlike anında hangi çıkışın daha güvenli olduğunu saptamak içindir.
Yani hiiç merak etmeyin o uçaklar günde binlerce kişiyi taşıyor ve olası tehlikelere karşı her türlü donanıma sahipler. Çalışanlar çalışmış, tasarlamış; bize de tevekkül edip Allah’a güvenmesi kalmış…
Tatiliniz güzel, uçuşlarınız korkusuz olsun!

 

Büşra Bakırcı
mbusrabakirci@gmail.com

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*