HAZİRAN – HABER YORUM

Cambridge Camii 2018’de açılıyor

İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan, dünyanın en prestijli üniversiteleri arasında yer alan Cambridge Üniversitesi’nin kampüsünde, Türkiye Diyanet Vakfı öncülüğünde inşa edilen cami, 2018 yılı Kasım ayında ibadete açılıyor.

Cambridge Camii, Avrupa’nın ilk çevre dostu camii olacak, müştemilatında eğitim ve çocuk alanları da yer alacak. Camide iki bin kişi ibadet edebilecek.

 

Trump’ın göçmen hattı alaya alınıyor

ABD hükümeti, kayıt dışı göçmenler için “sabıkalı uzaylı” anlamına da gelen “criminal alien”, yani “sabıkalı yabancılar” terimini kullanarak açtığı telefon hattı vatandaşlar tarafından alay konusu oldu. Kısa süre sonra, çağrı hattını en çok meşgul eden aramalar, uzaylı ve UFO ihbarlarıydı. Hattı işletenler, kült uzaylı filmlerinin bölümlerini anlatmaya başladı. Bir kullanıcı, hattı arayıp traktörünün uzaylılar tarafından çalındığını söyledi.

Hattı kaç kişinin aradığı bilinmiyor, ancak birçok Twitter kullanıcısı, ulaşmak için dakikalarca telefonda beklediklerini anlatıyor. ABD İç Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza yetkilileri, bu aramaların çalışmalarını etkilediğini söyledi.

 

Plastik atıklardan yol yapıldı

İngiltere’de bir şirket, plastik atıkları kullanarak yol yapıyor. Yeni yöntemin hem atıklar için bir çözüm olabileceği hem de petrol tüketimini azaltabileceği belirtiliyor. Plastik yol fikrinin sahibi Toby McCartney, Hindistan’da bazı mahallelerde halkın, çukurları plastik atıklarla doldurup bunları eriterek kapattığını hatırlamış ve kendi tekniğini geliştirmiş.

Dünyada 40 milyon km yol var. Bu yollar yüz milyonlarca varil petrol kullanılarak yapılıyor. McCartney, plastik yolların asfalt yollara kıyasla çok daha ucuz ve dayanıklı olduğunu söylüyor.

 

Ketenden otomobil yaptılar

Hollanda’daki Eindhoven Teknik Üniversitesi öğrencileri, dünyanın ilk biyolojik otomobilini üretti. Şasi ve üst yapısı tamamen ketenden yapılan ve yüzde yüz biyolojik çözünürlüğe sahip olan otomobile “Lina” adı verildi. Ketenden otomobil üretimi karbon ve alüminyuma göre 6 kat daha ucuzken öğrenciler, ketenden otomobil üretimi ile üretim aşamasındaki enerji kaybının üçte iki oranında azaltılacağını söylüyor.

Trafik Çözümleri Başkan Yardımcısı Carlo van de Weijer, öğrencilerin projelerini ilerletmesi için onları destekliyor.

 

İlk kez görülen Albino Orangutan

Endonezya’da çok ender görülen bir Albino Orangutan, kurtarıldıktan sonra korumaya alındı. Beyaz saçlı ve mavi gözlü olan dişi orangutanın, kurtarıldığı sırada, Borneo adasındaki ücra bir köyde esaret altında yaşadığı öğrenildi.

Borneo Orangutan Yaşatma Vakfı çalışanları, dişi hayvana “Albino” tanısının fizikî muayeneler sonrası konulduğunu, gözlerinin ışığa hassas olmasının da tıbbî durumunun göstergesi olduğunu belirtiyor. Esaretten kurtarılan Albino Orangutan’ın yeniden doğaya bırakılacağı da açıklandı. Borneo Orangutanları, “türleri tehlikede” olan hayvanlar statüsünde yer alıyor.

 

Gece manzaraları gündüz perdelerde

Ukraynalı tasarım şirketi HoleRoll tarafından tasarlanan jaluzi perdeler, hareketli şehirlerin gece manzaralarını pencerelere taşıyor.

Tasarlanan perdeler gündüz vakti kapatıldığı zaman üzerindeki deliklerden de içeri ışık girmesini sağlıyor. İçerden perdeye bakıldığında ise şehir manzaraları görülüyor.

 

Gerilla bahçıvanlar sokaklarda

Şikago’dan Londra’ya birçok gerilla bahçıvan, yol çukurlarının tamirine dikkat çekmek için çukurlarda çiçekler yetiştirmeye başladı. İsmini vermeyen bir gerilla bahçıvan, “Çukurlar gerçekten bir problem. Bisikletliler için potansiyel birer ölüm tuzağı. Arabaların tekerleri için de sorun kaynağı” dedi.

Uzun bir süre bu işe devam edeceklerini söyleyen bahçıvanlar insanlığa hizmet için protestolarını sürdüreceklerini belirttiler.

 

Aylan Kurdi 5 Euroların üzerinde

Finlandiya hükümeti, 2015 yılında Ege Denizi’nde boğularak ölen ve cansız bedeni kıyıya vuran Aylan Kurdi’nin fotoğrafını milli paranın üzerine bastı.

Hükümet bu uygulama ile ülkenin kuruluşunun kutlamaları ve anmaları çerçevesinde, insan haklarına saygınlık için küresel adalete dikkat çekmek istedi.

 

Bilal: Özgürlüğün Sesi filminin özeti

İslâm âleminde ilk ezanı okuyan Müslüman olarak bilinen Bilal-i Habeşî’nin hayatını konu alan animasyon film “Bilal: Özgürlüğün Sesi” sinemalarda. Bilal, küçüklüğünden itibaren hep bir savaşçı olmayı hayâl etmektedir. Atlı süvarilerin saldırısı sonrası annesi ölür. Başlayan esaret dönemi, kız kardeşiyle birlikte Bilal’in kâbus yılları olur. Esir pazarında Hicaz’ın zengin tüccarı Ümeyye’ye satılışı ile yeni bir dönem başlar.

30 milyon dolar bütçeli bu filmi; Hollywood’da görev yapmış 250 kişilik animasyon ekibi hazırladı. Film 26 Mayıs’ta Türkiye’de vizyona girdi.

 

Türkiye’de ilk defa çay müzesi

 

Çay İşletmeleri (ÇAYKUR) Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyacak “çay müzesi” kurma çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi. Sütlüoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, dünyanın en büyük ve en kapsamlı çay paketleme fabrikasının Rize’nin İyidere ilçesinde inşasına devam edildiğini, fabrika içinde müze kurulacağını ifade etti. Sütlüoğlu, müzede çayın tüm argümanlarını barındırmayı hedeflediklerine dikkati çekerek, birçok ülkeden çay ile ilgili koleksiyonların bu müzede bulunacağını söyledi.

 

 

Hazırlayan: Mustafa Sait Önal
mustafasaitonal@outlook.com

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*