İKİ BOYUTTA DÜNYA – INSTAGRAM’DAN SOMALİ’YE

İki boyutta dünya

Ara sıra dünya haritalarına bakmış ve merak etmişizdir: Dünya neredeyse bir küreyken nasıl iki boyuta aktarabiliyoruz?
Aklınıza coğrafya derslerinde gördüğünüz, en yaygın üç yöntem gelebilir. Ancak bunların üçünde de sapmalar ve yanlışlıklar olabiliyor. Grönland ve Antartika olduğundan büyük görünürken dev gibi Afrika kıtası gerçek yüzölçümünden daha küçük görünüyor. Hajime Narukawa adlı bir Japon sanatçı ve mimar, kendi geliştirdiği AuthaGraph adlı yöntemle yeni ve daha doğru bir dünya haritası yapmayı başarmış.

Bu başarısı ona Japonya’da çok prestijli bir tasarım ödülü kazandırmış ve haritası Japon liselerinin ders kitaplarında kullanılmaya başlanmış.
İcad ettiği yöntemin en önemli özelliği yeryüzünü düzleme aktarırken oluşan bozulmaları en aza indirmesi ve yöntemin farklı açılardan uygulanarak farklı farklı dünya haritaları oluşturmaya izin vermesi.

 

Instagram’dan Somali’ye

Jerome Jarre sosyal medyadan, özellikle de Vine’dan tanıyor olabiliceğiniz bir figür. Geçenlerde Instagram’a yüklediği bir videoda Somali’den bir gönüllüyle konuşup orada yaşanan kıtlık ve susuzluktan haberdar olduğunu ve öğrendiklerinden çok etkilendiğini söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Ama bunun gerçeklik olmadığını hatırlamalıyız. Gerçek olan şu ki, birleşebilir ve yardım etmeyi deneyebiliriz!”


Yardım kampanyasına hashtagler üzerinden insanları örgütleyerek başlayan Jerome, Somali’ye gidecek bir kargo uçağı bulmayı ve ilk sefer için 60 ton yiyecek bağışı toplamayı başardı. Sık sık sosyal medyanın çok büyük bir etkisi olduğunu ve bunun iyilik için kullanılması gerektiğini vurgulayarak Somali’ye yardım için çağrı yapmaya devam ediyor.

 

Edibenur Üner
edibenuruner@gmail.com 

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*