Dünyadan Ninniler – Şekli Bozuk, Ama Tadı Güzel: “Kromkommer”

DÜNYADAN NİNNİLER

Ninniler, günümüzde eski önemini taşımasa da, hâlâ sözlü kültürün büyük bir parçası. Genelde çocukları sakinleştirirken söylenen bu ninniler, bir yerin kültürü ve az çok çocukların nasıl yetiştirildiği hakkında önemli ipuçları taşıyor. Geçenlerde bir arkadaşım sayesinde dünya genelinde pek çok ninninin seslendirildiği bir arşiv buldum.

Orijinal dilinde seslendirilmiş her ninniye bir de ninnilerin sözlerindeki hikâye kullanılarak hazırlanmış renkli animasyonlar eşlik ediyor. Dinlemesi rahatlatıcı olduğu kadar hikâyeler de ilgi çekici. Animasyonlar sayesinde dili bilmesek de hikâyeleri anlayabiliyoruz.

 

 

Proje Rusya’da oluşturulmuş ve bir kullanıcı tarafından YouTube’a ninnilerin ve sözlerinin bir arşivi de yüklenmiş. Bir göz atın derim. 🙂

Projenin sitesi: lull.ru

Arşiv için: https://youtube.com/watch?v=g6DeMupt-iA&list=PL1JPCVROsLh4E7zmzUGvuTDFikc_Lbsfl

 

 

ŞEKLİ BOZUK, AMA TADI GÜZEL: “KROMKOMMER”

Dünyadaki gıda israfının boyutları inanılmaz. Her yıl üretilen sebze ve meyvelerin yaklaşık %45’i israf ediliyor. İsraf hiçbir zaman mantıklı değil de bu israfın sebepleri bazen gerçekten çok saçma olabiliyor. Mesela sebze ve meyvelerin şeklinin bozuk olması israfın en büyük sebeplerinden biri. Aslında gayet sağlıklı ve yüksek kalite sebze ve meyveler, şekilleri bozuk oldukları için raflarımıza bile ulaşamadan çöpe atılıyor. Gıda israfı problemini araştıran Hollandalı ekonomi öğrencileri Jente & Lisanne, sistemi değiştirmek istemiş ve Rotterdam’da pazarda arta kalanları toplamakla başlamışlar. Sonra şekillerinden veya fazla üretimden dolayı israf edilen tüm gıdaları kurtarmak adına projeleri için bir kampanya başlatmışlar ve topladıkları bağışla bu sebzeleri kullanarak çorba ürettikleri bir şirket kurmuşlar.

Şirketleri, daha çeşitli sebzeleri kurtarmak için daha farklı tarifler geliştirerek büyürken, gönüllülerle beraber bir yandan da etkinlikler düzenleyerek gıda israfına dikkat çekiyor ve şekli bozuk sebzelerin de piyasaya kazandırılması için çalışıyorlar.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*