Ekim – Haber Yorum

EUROBASKET 2017 ŞAMPİYONU SLOVENYA

2017 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2017) finalinde Sırbistan’ı 93-85 mağlup eden Slovenya, turnuva tarihinde ilk kez kupayı müzesine götürdü.

Ülkemizin de katıldığı EURO2017’de çok güzel mücadelelerine şahit olduğumuz, turnuvaya erken veda eden 12 Dev Adam’ın yaptığı maçların skorları ise şöyle:

Türkiye-Rusya: 73-76

B.Britanya-Türkiye: 70-84

Sırbistan- Türkiye: 80-74

Türkiye-Belçika: 78-65

Letonya-Türkiye: 89-79

İspanya-Türkiye: 73-56

 

AYAK KOKUSUNA HAVLAYAN ROBOT KÖPEK

Japonya’da Next Technology adlı şirketin geliştirdiği ‘Hana’ (Japonca burun, ayrıca bir kadın ismi) adlı sevimli robot köpek, ayak kokusunun derecesini ölçüp kokunun sahibini uyaracak.

15 cm boyutlarındaki robot köpek orta derecede ayak kokusu tespit ettiğinde havlıyor, ancak koku çok güçlü ise ‘bayılarak’ tepki gösteriyor. Burnunda koku sensörü bulunan robot, koku eğer çok güçlüyse çevreye oda parfümü de sıkıyor.

Evlere girerken tıpkı Türkiye’de olduğu gibi ayakkabıların çıkartıldığı Japonya’da ayak kokusu sorun oluşturabiliyor. Hatta kötü koku bazı durumlarda ‘hakaret’ olarak da kabul edilebiliyor.

 

İSTANBUL’UN EN GÜRÜLTÜLÜ YERLERİ

İstanbul’un gürültü haritasını çıkaran İBB, 112 bin 714 kişinin aşıma maruz kaldığını tespit etti. En gürültülü noktalar, Şişli Endüstri Meslek Lisesi’nin E-5 karayoluna bakan kısmı, TEM otoyolu çevresi ve Atatürk Havalimanı’ndaki uçaklardan etkilenen Küçükçekmece olarak belirlendi. 2017’de 22 kişi ve firmaya gürültü oluşturdukları nedeniyle 467 bin TL ceza verildi.

Milliyet’te yer alan habere göre, İstanbul’da gürültünün en yoğun olduğu noktalar şöyle:

  • Şişli Merkez Mahallesi Endüstri Meslek Lisesi’nin E-5 karayoluna bakan kısmı
  • Eyüp, Güzeltepe Mahallesi TEM Otoyolu tarafı
  • TEM otoyolunun, Gaziosmanpaşa Karadeniz Mah. ve Sultangazi Cumhuriyet Mah. arasındaki alan
  • TEM otoyolunun, Esenler Kazım Karabekir Mah. ile Birlik Mah. arasında kalan kısmı
  • E-5 Karayolunun Bakırköy, Zuhuratbaba Mah. Sadi Konuk Devlet Hastanesi cephesi
  • Fatih, Yavuz Sultan Selim Mah., Cibali Mah. ve Zeyrek mahallelerinden geçen Karadeniz Caddesi
  • E-5 Karayolunun Beyoğlu, Halıcıoğlu Mah. ve Sütlüce Mah. arasında kalan Haliç Köprüsü çıkışı
  • TEM Otoyolunun Ümraniye, Elmalıkent Mah. Sadi Konuk Devlet Hastanesi’ne bakan kısım
  • TEM Otoyolunun, Ümraniye, Armağanevler Mah. ve Site mahalleleri bağlantı yolu
  • E-5 Karayolunun Maltepe, Girne Mah. Nezahat Aslan Ekşi İlköğretim Okulu’nun bulunduğu alan

 

DÜNYA’NIN EN SESSİZ ODASI

Bir oda düşünün; içerisi o kadar sessiz ki, damarlarınızda akan kanın sesini bile duymanız mümkün olabilmekte. Bunun haricinde kalp atışınızı ve kulaklarınızın içerisindeki kemiklerin kendi doğalarından ötürü çıkardıkları sesleri de bu oda içerisinde net bir şekilde duyabilirsiniz.

Bahsi geçen oda ABD’nin Minnesota Eyaleti’nde yapılmış olup, odada en fazla kalan kişi 40 dakika kadar dayanabiliyor.

İnsanın doğal olarak en sessiz kalabildiği ortamda bile 30-60 desibel arası ses bulunmaktadır. Florasandan çıkan ses, rüzgâr sesi, hatta denizin dibine daldığınızda bile 60 desibelden fazla ses duyabiliyorsunuz. Fakat bu oda tam -9 desibel şiddetinde!

1 desibel, en mükemmel insan kulağının işitebileceği en düşük ses seviyesidir. Buradan baktığımızda, -9 desibel, türümüze göre mutlak sessizlik demek.

Tüm hayatı boyunca belli bir seviye sese alışık olan beynimiz. Ortama ayak uydurmak adına sanrılara başlıyor. Yarım saatten sonra halüsinatif etkisi ortaya çıkıyor. Ses ve görüntü olarak çıldırtıcı halüsinasyonlara neden oluyor.

Odada kalma rekoru, 45 dakika ile Amerikalı bir gazetecide.

 

AÇ KALMAK SAÇLARI UZATIYOR

Sonuçları Cell Reports dergisinde yayınlanan araştırma kapsamında iki grup fare üzerinde deneyler yapıldı. Bir grup hayvana az yemek yedirilirken diğer gruptaki fareler düzenli bir şekilde besleniyordu. Altı aylık dönem içerisinde normal besinlerin sadece yüzde 60’ını alan fareler iki kat kilo verirken, hayvanların cilt tabakasının kalınlaşmış, tüylerinin ise uzamış olduğu ortaya çıktı.

Bilim insanları, bu değişikliklerin farelerin yeni beslenme rejimine adaptasyon sonucunda  meydana geldiğini düşünüyor.

Farelerin vücut sıcaklığını sabit tutmak  için daha az enerji harcamasının tüylerin hızlı uzamasını sağladığı görüşünü dile getiren Brezilya’lı uzmanlar, bu durumun insan için de geçerli olduğunu ifade ediyor.

 

235 DİYETİSYENDEN TÜRKİYE BESLENME HARİTASI

Türkiye’nin Beslenme Haritası; Sağlık Bakanlığı’nca uygulamaya konulan, “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” ve 10. Kalkınma Planı’nda yer alan “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması” ile çıkartılacak.

Çalışma 31 Aralık 2017’ye kadar devam edecek.

Sağlık taraması ile zayıflık-şişmanlık durumu, fiziksel aktivite düzeyi, risk faktörleri ve beslenme ölçümleri de yapılacak. Aile sağlığı merkezlerine davet edilen vatandaşların boy-kilo ölçümü, sağlık ve beslenme sorunlarını içeren anketler, besin tüketimi değerlendirmeleri diyetisyen eşliğinde yapılacak.

Beslenme haritası çıkartılacak bireylerin örneklemi, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından belirlendi. Çalışma, Türkiye genelinde 15 yaş üzeri bireyler için uygulanacak.

 

PROF. DR. ŞERİF MARDİN VEFAT ETTİ

Prof. Dr. Şerif Mardin, geçtiğimiz ay, İstanbul’da bir süredir tedavi gördüğü özel bir hastanede akşam saatlerinde vefat etti. 90 yaşında vefat eden Mardin’in cenazesi, Sarıyer’de bulunan Yeniköy Camii’nde kılınan öğlen namazının ardından Kilyos Mezarlığı’nda toprağa verildi.


Fotoğraf: Erhan Akkaya

 

Mardin; Bediüzzaman Said Nursî ve Nurculuk hareketini incelediği ve bilâhare kitaplaşan araştırması olan; “Bediüzzaman Said Nursi Olayı/Modern Türkiye’de Din ve Toplumsal Değişim” hakkında, 1980’de Mustafa Sungur, Mehmet Kutlular, Mehmet Kırkıncı ve Ali Uçar’ın da dâhil olduğu Yeni Asya camiasına Cağaloğlu’ndaki gazete binasında bir seminer vermişti.

Dünya çapında tanınan Prof. Dr. Şerif Mardin’in, Türkiye Bilimler Akademisi’ne (TÜBA) üyeliği, Said Nursî ile ilgili çalışma yapması dolayısıyla üç kez engellenmişti. 2010 yılında, dönemin TÜBA Başkanı Prof. Yücel Kanpolat’a engellenme sebebi sorulduğunda, “Şerif Mardin, Said Nursî üzerine çalıştı diye değil de, Said Nursî’yi fazla parlattı diye eleştirildi” diyerek, aslında meselenin ne olduğu açık etmişti.

 

Prof. Dr. Şerif Mardin kimdir?

1927 yılında İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi’nde başladığı orta öğrenimini ABD’de tamamladı. Stanford Üniversitesi Siyasal Bilimler Bölümü mezuniyetinin ardından lisansüstü eğitimini John Hopkins Üniversitesi’nde yaptı. 1954’te Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne asistan olarak giren Mardin, doktorasını Stanford Üniversitesi’nde tamamladı. 1964’te doçent, 1969’da ise profesör oldu.

Ankara Üniversitesi’nde 13 yıl hocalık yaptıktan sonra Boğaziçi Üniversitesi’nde İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nin kurucu Dekanlığını ve Sosyoloji Bölümü Başkanlığı yaptı. Daha sonra yaklaşık 13 sene Washington’daki American University’de İslam Araştırmaları Merkezi Başkanlığını yürüttü.

Ardından Türkiye’ye gelerek çalışmalarını Sabancı Üniversitesi’nde sürdürdü.

Prof. Dr. Şerif Mardin, en son İstanbul Şehir Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi olarak görev yapıyordu.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*