Geleceğinize Işık Tutan Bir Test

Bu ay yediden yetmişe herkesin ilgisini çekebilecek bir deneyi ele alıyoruz: Marshmallow Testi, diğer bir deyişle Zevki Erteleme Becerisi Testi.

“Kişi yedisinde neyse yetmişinde de odur” diye bir atasözümüz var, malûm. Genellikle birinin kötü özelliklerinden bahsedilirken kullanılsa da aksi de doğru. Kişi yedisinde sahip olduğu iyi özelliklerini yetmişine kadar koruyor.

Psikolog Walter Mischel’in 1970 yılında yaptığı deney tam da bunu gösteriyor. Mischel’in amacı, çocuklarda duygu yönetimi ve otokontrol becerilerinin nasıl işlediğini ve çocuklardaki duygu ve mantık dengesini incelemek.

4 yaşındaki çocuklar, içinde yalnızca bir masa, bir sandalye ve masanın üzerinde bir zil ve bir tabak olan odaya sırayla alınıyor. Araştırmacı, çocukların önlerine bir tane marshmallow ya da küçük bir kurabiye veriyor. Onlara bir işinin olduğunu ve 15 dakika sonra geri geleceğini söylüyor. Eğer tabaktakini yemezlerse geri geldiğinde onlara bir tane daha marshmallow ya da kurabiye vereceğini, tabaktakini yerlerse de zile basıp kendisine haber vermelerini söylüyor. Çocukların kimisi, araştırmacı çıkar çıkmaz marshmallowu yerken, kimisi 15 dakikanın sonuna kadar bekliyor. Bazıları şarkı söyleyerek ya da tabakla oynayarak kendilerini oyalamaya çalışıyor, bazılarıysa marshmallowdan minik bir ısırık alarak hepsini yeme isteğini bastırmayı deniyor.

Deney yapıldıktan yıllar sonra, yani bu deneydeki çocuklar birer yetişkin olduklarında onların mevcut durumları inceleniyor. 15 dakika boyunca bekleyen, yani daha iyisini elde etmek için sabreden çocukların, 15 dakika bekleyemeyen çocuklara kıyasla üniversite sınavında daha yüksek başarı elde ettikleri, yüksek iletişim becerilerine sahip oldukları ve sağlıklarının da daha iyi durumda olduğu görülüyor.

Özetle, oradaki çocukların bir kurabiyeyi 15 dakika erken ya da 15 dakika geç yemeleri önemsiz gibi görünse de, onların gelecekleriyle ilgili büyük ipuçları veriyor. Duygusunu ve mantığını yerinde kullanan bir çocuk (15 dakika bekleyip ikinci kurabiyeyi alan çocuklar bu gruba dâhil), ders çalışırken zevk almasa bile ilerde istediği bölümü kazanınca alacağı zevki düşünüp motive olabiliyor, fast-foodlarla beslenip o an zevk alıp sonrasında sağlıksız bir bedenle olmaktansa, beslenmesine dikkat edip yıllar boyunca sağlıklı yaşamayı tercih ediyor. Zevki erteleme becerisine sahip her insan, önce mantığını kullanıyor ve ileride duygularını daha iyi bir şekilde tatmin edeceğini bilerek davranıyor.

Marshmallow testine girecek yaşı çoktan geçsek de hâlâ kendimizi sınayabiliriz. Bakalım biz ne kadar sabırlıyız. Geç kalan otobüse söyleniyor muyuz? O an canımız yapmak istemese de sonunun iyi olacağını bildiğimiz işleri yapabiliyor muyuz?

Ya da bir tabak patates kızartmasının yanındaki bir tabak brokoliye elimiz uzanabiliyor mu?

 

Deneyin videosunu buradan izleyebilirsiniz…

https://www.youtube.com/watch?v=QX_oy9614HQ

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*