Kasım – Haber Yorum

YARININ EĞİTİMİ ZİRVESİ

5 yıldır eğitim ve bilime dair faaliyetler sürdürmekte olan Taf Network ekibi, Boğaziçi Üniversitesi’nde Yarının Eğitimi Zirvesi’ni düzenliyor.

Eğitim dünyasına katkı sağlamak amacıyla, “Nitelikli bir insan dünyaya bedeldir!” sloganıyla düzenlenen Yarının Eğitimi Zirvesi 25 Kasım’da gerçekleşecek. Konuk ülke olarak seçilen Finlandiya’nın eğitim modelinin de konuşulacağı zirveye, Finlandiya eski eğitim bakanı Krista Kiuru’nun yanı sıra dünyaca ünlü Türk bilim insanları da katılacak.

Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’de ücretsiz olarak gerçekleşecek olan zirveye, içeriği sebebiyle sadece eğitmen ve öğrencilerin değil, farklı meslek dallarından insanların da katılması bekleniyor.

DOĞU ANADOLU GÖZLEMEVİ

Erzurum’da inşa edilen ve bilim insanlarının merakla beklediği Doğu Anadolu Gözlemevi’nin 2020’de faaliyete gireceği bildirildi.

Şehrin, 3170 rakımlı Konaklı Karakaya Tepeleri’ne inşa edilen ve sınıfında dünyada tek olma özelliği taşıyan teleskobun yer alacağı gözlemevinin, bundan böyle şehri, sanayi ve bilim merkezi hâline getireceği ifade ediliyor.

Özellikleri itibarıyla sınıfında dünyada tek olacak olan Doğu Anadolu Gözlemevi’nin Proje Koordinatörü Astrofizikçi Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak, tüm tasarım ve yazılımın Türk ekip tarafından yapıldığını belirttiği teleskop hakkında şunları söyledi:
“2020 yılı içinde ilk ışığını alıp astronomi, uzay, bilim camiasına bu teleskopu kazandırmış olacağız. Türkiye’nin en büyük 4 metre çaplı, tek parça aynaya sahip teleskobu… Optik dediğimiz, insan gözünün duyarlı olduğu bölgenin dışında da kırmızı ötesi bölgede gözlem yapabilen, yine Türkiye’nin ilk kırmızı ötesi teleskobu. Bu çapta dünya üzerinde 4 metre sınıfı yaklaşık 10 küsur teleskop var, ama bizim eklediğimiz birkaç optik ve son teknolojik özelliklerle beraber bu özellikleri bir arada barındıran dünyada bu sınıfta tek teleskop olacak.”

MUCİZE KULAKLIK PİXEL BUDS

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden Google, San Francisco’da düzenlediği etkinlikte aralarında yeni model akıllı telefonlar, mini kamera ve kulaklığın da bulunduğu yeni cihazlarının tanıtımını gerçekleştirdi.

BBC’de yer alan habere göre Google’ın tanıttığı cihazlar arasında yeni Pixel Buds kulaklıklar da yer alıyor. Bu kulaklığın en önemli özelliği, Google Translate servisini kullanarak 40 farklı dilde simultane tercüme yapabiliyor olması. Etkinlik sırasında sahnede kulaklıkla İsveççe’den İngilizce’ye tercüme yapıldı.

Bu kulaklıklar şimdilik yalnızca Google’ın akıllı telefonu Pixel modelleri ile uyumlu olarak çalışacak.

YENİ ASYA NEŞRİYAT FUARLARDA

Bu yıl ikincisi düzenlenen Eskişehir Kitap Fuarı 6-15 Ekim tarihleri arasında gerçekleşti. 170 yayınevinin katıldığı fuarda Yeni Asya Neşriyat da dergi ve kitaplarıyla yer aldı.

Yeni Asya Neşriyat standına yoğun bir ilgi olduğunun gözlendiği fuarda Kâzım Güleçyüz, Demirhan Kadıoğlu, Latif Salihoğlu, Ali Ferşadoğlu ve Rifat Okyay kitaplarını imzalayarak okuyucuları ile sohbet etti. Can Kardeş dergisi yayın koordinatörü ve karikatürist Demirhan Kadıoğlu fuara gelen çocukların karikatürlerini çizdi. Kâzım Güleçyüz ve Latif Salihoğlu fuar kapsamında birer seminer verdiler.

 

Van Kitap Fuarı

Eskişehir Kitap Fuarı’nın ardından hazırlıklarını hız kesmeden sürdüren Yeni Asya Neşriyat, 20-29 Ekim tarihleri arasında Van Kitap Fuarı’nda yerini aldı. Doğu Anadolu’da gerçekleşen ilk büyük fuar olma özelliğini taşıyan fuarda, Yeni Asya Neşriyat okurlara; kitap ve dergileriyle, imza günleri ve seminerlerle yoğun ve güzel bir atmosfer yaşattı. Fuarda Yeni Asya yazarlarından Ömer Ergün, Rifat Okyay ve Sebahattin Yaşar birer seminer vererek kitaplarını imzaladılar.

TÜYAP VE CNR

Yeni Asya Neşriyat, 4-12 Kasım tarihleri arasında İstanbul Tüyap’da düzenlenecek olan 36. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’na ve ardından 25 Kasım’da başlayacak olan 3. CNR Mersin Kitap Fuarı’na katılacak.

 

IV. ULUSAL MANEVİYAT PSİKOLOJİSİ SEMPOZYUMU

Erciyes Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi ve Sıcak Yuva Vakfı işbirliği ile düzenlenen IV. Ulusal Maneviyat Psikolojisi Sempozyumu 14-15 Ekim tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşti.

Birlik Vakfı MTTB Konferans Salonu’nda dört oturum şeklinde gerçekleşen sempozyuma alanında uzman isimler katıldı. Bu yılki teması “evlilik” olarak belirlenen sempozyumda; aile, çocuk, boşanma, bağımlılıklar gibi pek çok konu irdelendi, sorun tespitleri yapılarak çözüm önerileri sunuldu.

Sempozyuma çeşitli üniversitelerden akademisyenler, eğitimciler, sosyolog, psikolog ve psikiyatrlar birer konuşma ile katkı sağlarken, salonu dolduran konukların büyük kısmının kadınlardan oluşması dikkat çekti.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*