Aralık – Haber Yorum

36. Uluslararası TÜYAP Kitap Fuarı

Bu yıl 36.’sı düzenlenen İstanbul Uluslararası TÜYAP Kitap Fuarı’nda Yeni Asya Neşriyat da yerini aldı. Yurt içi ve yurt dışından 850 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katıldığı fuarda, Yeni Asya Neşriyat 3 ayrı standı ile kitapseverlerin uğrak noktası oldu.

9 gün süren fuarda söyleşi, panel, şiir dinletisi ve çocuk faaliyetleri ile birlikte 300 faaliyet gerçekleştirildi. Can Kardeş Yayınları standı da çocuk okuyucuların buluşma adresi oldu. Can Kardeş dergisi Yayın Koordinatörü Demirhan Kadıoğlu, kitaplarını imzalatmaya gelen çocuklarla sohbet ederek karikatürlerini çizdi.

Fuar boyunca Yeni Asya Neşriyat yazarlarından Kâzım Güleçyüz, Latif Salihoğlu, Mehmet Ali Kaya, Süleyman Kösmene, Yasemin Güleçyüz, Rifat Okyay, Şükrü Bulut, Sebahattin Yaşar, İsmail Tezer, Hayreddin Ekmen, Demirhan Kadıoğlu ve Ali Ferşadoğlu okurlarla buluşup kitaplarını imzaladı.

 

Ozon tabakası küçülmeye başladı

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), ozon tabakasındaki deliğin geçen yıla oranla yaklaşık 3 milyon 400 bin metrekare, 2015’e oranla ise yaklaşık 8 milyon 500 bin metrekare daha küçük olduğunu bildirdi.

Dünyaya UV ışınlarına karşı koruyucu kalkan işlevi gören ozon tabakasındaki dev delik, Antarktika’da bahar mevsimi yaşanırken yılın en büyük seviyesine ulaşıyor. NASA’nın verilerine göre, geçen Eylül ayında 19 milyon 600 bin metrekareye (ABD’nin yüzölçümünün yaklaşık iki katı) ulaşan delik, Eylül ayı ortasından itibaren küçülmeye başladı.

 

Türkiye’de ilk insansı robot fabrikası

Konya’da, Akınsoft isimli yazılım firmasınca kurulan Türkiye’nin ilk insansı robot fabrikası “AkınRobotics” düzenlenen törenle açıldı.

Akınsoft Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Akın yaptığı konuşmada; 2 bin 700 metrekaresi kapalı, toplam 11 bin metrekare alanda kurdukları, Türkiye’nin ilk insansı robot fabrikası olan “AkınRobotics”te seri üretime geçtiklerini söyledi. Fabrikanın 1,5 yılda tamamlandığını belirten Akın, yeni üretilen Ada GH5 serisinin bir çocuk tarafından bile çok rahat biçimde programlanabileceğini ifade etti.

 

Endonezya’da yeni maymun türü keşfedildi

Zürih Üniversitesi, Liverpool Moores Ünivesitesi ve Sumatra Orangutanlarını Koruma Programı’ndan araştırmacıların ortak yürüttüğü çalışmada “Tapanuli” adı verilen yeni büyük maymun türünün keşfedildiği açıklandı.

Bölgeye ilk kez 1997’de giden araştırmacılar, burada davranışsal ve genetik olarak diğer orangutanlardan farklı bir tür yaşadığını belirlemişti, ancak bu konuda detaylı veri toplanamamıştı. Ardından 2013’te söz konusu hayvan türüne ait iskelet bulan araştırmacılar, bu hayvanın kafatası ve diş yapısında ciddi farklılıklar bulunduğunu ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, bu maymun türünün yaklaşık 100 yıldır keşfedilen ilk yeni ‘büyük maymun’ olduğunu söylüyor.

 

Deprem, suyu altına çevirebiliyor

Queensland Üniversitesi’nden Dr. Dion Weatherley ve Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden Profesör Richard Henley, farklı deprem büyüklüklerinin, sıvı dolu kaya kırıklarını nasıl etkilediğini görmek için matematiksel bir model geliştirdi.

Weatherley, “Kırılma hacmindeki değişim, sıvı basıncındaki değişikliğin nedenidir. Sıvı, düşük basınçlarda aşırı doymuş hâle gelir ve çözünmüş çeşitli mineraller çok hızlı bir şekilde çöker. Görülüyor ki bu küçük büyüklükteki depremler ayrıcalıklı olarak fay sistemlerinde daha sık gerçekleşiyor, bu işlem belki de ekonomik altın depolarının oluşmasını tetikleyen ana etkendir” şeklinde bir teori öne sürdü.

 

Yeni Gezegen: “Ross 128 b”

Şili’deki La Silla Gözlemevi’nde Yüksek Kesinlik Radyal Hız Gezegen Sondası (Harps) yardımıyla yeni bir gezegen keşfedildi. Bu gezegenin 11 ışık yılı uzaklıkta olduğu ve Dünya’nın Güneş’e mesafesinden 20 kat yakın döndüğü, cüce yıldızının, Güneş’ten çok daha küçük ve daha az parlak olması sebebiyle gezegenin Dünya’dan daha az radyasyona maruz kaldığı ifade edildi. Dünya’ya en yakın 2. dış gezegen olan yeni keşfe, “Ross 128 b” ismi verildi.

 

Hollandalı hahamdan Müslümanlara destek mektubu

Hollanda’da haham olarak görev yapan Lody Van de Kamp, Enschede kentinde cami yapılması planlanan alanda İslâm ve göçmen karşıtı PEGIDA’nın yaptığı eylem sonrası, ülkedeki Müslümanlara destek mektubu yazdı.

Van de Kamp, mektubunda, Enschede kentinde geçen hafta PEGIDA mensubu bir grubun, cami yapılması planlanan alanda yaptıkları İslâm karşıtı hareketlerin utanç verici olduğunu belirtti. Çocukluğunu Enschede kentinde geçiren Van de Kamp, “Eşkiyalar, korkunç bir şekilde yaptıkları bu hareketle, oraya yapılması planlanan camiye leke süremeyecek. Eski hemşehriniz olarak bu kelimeleri utanarak yazıyorum, ama buna karşılık sizinle ve topluluğunuzla aramızdaki dayanışmayı hissediyorum” dedi.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*