Parfüm Savaşları (Perfume War) – Diğer tarafta ne var?

Parfüm Savaşları – Perfume War

Savaşları durdurmak için bir kişi ne yapabilir? Bir arkadaşlık bu konuda ne kadar etkili olabilir? Dünya barışını sağlamak için nerden başlamak lâzım? Barb Stegemann’ın tek başına savaşı durdurmak için çıktığı yolculuğu anlatan “Perfume War” belgeselinde bu sorulara düşündürücü cevaplar alıyorsunuz. En iyi arkadaşı Afganistan’daki savaşta yaralandıktan sonra bir şeyler yapması gerektiğine inanarak yola çıkan Stegemann, Taliban’ın baş gelir kaynağı olan afyon üretiminin çok yaygın olduğunu, buna alternatif olarak gül ve portakal çiçeği yetiştirilebildiğini öğrenmiş.

Yerel halktan düzenli olarak gül ve portakal çiçeği satın alıp ondan parfüm üreterek işe başlayan Stegemann, böylece afyonun ülkeye verdiği pek çok zararı azaltmaya yardımcı olmuş. Afganistan’dan sonra Ruanda, Haiti gibi savaşın veya afetlerin zarar verdiği ülkelere giderek oralarda faaliyetlerine devam etmiş. Stegemann’ın hikâyesi, tek bir kişinin bir fikirle neler yapabileceğine güzel bir örnek.

Diğer tarafta ne var?

Dünyanın tam diğer ucunda neresi var merak ettiniz mi hiç? Çocukken izlediğimiz çizgi filmlerde olurdu, tünel kazarken dalıp birden çekik gözlü insanların olduğu, herkesin baş aşağı durduğu bir yere çıkardı çizgi film karakteri. Antipodes Haritası, dünyanın herhangi bir yerinden kazmaya başlarsanız karşı tarafta nereye çıkacağınızı gösteren interaktif bir harita. Seçtiğiniz yeri sol taraftaki haritaya giriyorsunuz ve sağ taraftaki bölümde nerden çıkacağınızı görebiliyorsunuz. Mesela bu yazıyı yazarken olduğum yer olan Rumeli Hisarı yakınlarından kazmaya başlarsam, Yeni Zelanda açıklarında okyanusun ortasına çıkıyorum. 🙂 Farklı ülkeleri deneyerek eğlenceli bir şekilde harita bilginizi geliştirebilirsiniz. Hadi bakalım, diğer tarafta ne var?

Site linki: https://www.antipodesmap.com

 

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*