2018 Ocak – Haber Yorum

Yeşilay 4. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi

Bağımlılık alanında faaliyet gösteren Yeşilay, Kültür, Toplum ve Aile Vakfı ile birlikte teknoloji bağımlılığına karşı toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla 4. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi’ni gerçekleştirdi.

İstanbul WOW Kongre Merkezi’nde 27–28 Kasım tarihlerinde düzenlenen kongrede, “İnternet ve Sosyal Medya Bağımlılığı, Siber Zorbalık, Online Oyun Bağımlılığı, Bağımlılık ve Teknoloji, Mobil Telefon Bağımlılığı, Dijital Çağda İnsan” gibi konular, Türkiye, Endonezya, Almanya ve Güney Kore başta olmak üzere, 15 ülkeden alanında uzman 35 kişi tarafından işlendi. İnternet bağımlılığının üzerinde duran uzmanlar, aşırı internet kullanımının hem çocuklarda hem yetişkinlerde dikkat eksikliği, depresyon ve sosyal aktivite bozukluğu gibi rahatsızlıkları ortaya çıkardığını ve ülkemizde riskli internet kullanımının da giderek arttığını belirttiler.

Yeşilay Bilim Kurulu Başkanı, aynı zamanda İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Çelikcan, “Serbest zaman ile iş zamanı arasında sınırın ortadan kalkması ve medya içeriklerinin sürekli güncellenmesi, insanların sürekli dijital medya ile meşgul olmalarını sağlıyor. Bu nedenle dijital medya kullanımı son yıllarda oldukça yoğunlaşmış durumda. Kontrolden çıkınca da tabi bu bağımlılık sorunu olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Çelikcan, beslenmede olduğu gibi bu konuda da bir diyet uygulamak zorunluluğunun ortaya çıktığını ifade etti.

 

Kitapların teknolojiyle sınavı

NG Araştırma şirketi, benderimki.com online kamuoyu araştırma platformu, kitapların günümüzdeki yeri konusunda araştırma yaptı. 520 kişinin katılımı ile gerçekleştirilen araştırmaya göre, her 10 kişiden 7’sinin boş vakitlerini internete ayırdığı tespit edildi. Sonuçlar detaylı incelendiğinde; kitap okuyanların, internette vakit geçirenlerin 10’da 1’i kadar olduğu ortaya çıktı. İnsanların artık bilgiye ulaşmak için kitapları tercih etmemeleri de araştırmada dikkat çeken nokta oldu.

Çeşitli teknolojik araçlar sayesinde kitaplar eskiye göre mobil cihazlarda kendine daha çok yer buluyor. Modern dünyada insanlar işe veya okula giderken kitap okumak yerine dinlemeyi tercih ediyor. Araştırmada elde edilen veriye göre, kitap okuyanlar arasında her 5 kişiden 1’inin daha önce sesli kitap dinlediği görüldü. Katılımcıların büyük bir kısmı okumak istedikleri kitabın seslendirilmiş hâli olması durumunda, okumak yerine dinlemeyi tercih edeceklerini belirtiyor.

Kitap okuma alışkanlığının fazla olmadığı ülkemizde sesli kitapların artması ve her kesim tarafından kolay ulaşılabilir olması kitaplara olan ilginin artmasına yardımcı olabilir.

 

Sinir bozucu bir iş arkadaşı, beyin için harika bir şey

BBC’de yer alan habere göre, Amsterdam Özgür Üniversite öğretim üyesi Prof. Dr. Erik Scherder, günlük hayattaki rahatlık ve konforun insanlar için pek de yararlı bir durum olmadığını düşünüyor.

Scherder’e göre işyerinde sizi rahatsız eden, sinir bozucu insanlar varsa bundan memnun olmalısınız. Çünkü sinir bozucu bir iş arkadaşı, beyin için harika bir şey. Scherder, sorunsuz, hiçbir şey yapmadan geçirilen bir günün beyin açısından istenmeyen ve “heba olmuş” bir süreç olduğunu düşünüyor. Hollandalı uzmana göre can sıkıcı bir iş arkadaşı ile geçinmek için harcanan çaba, metabolizmanın artmasını sağlıyor. Beyinde daha fazla temas noktaları oluşuyor.

“Stres bir felâket değil, tabii kronik olanlar hariç” diyen Hollandalı profesör, stresin olumlu sonuçlar verdiğine dair çok sayıda çalışma bulunduğuna da işaret ediyor.

 

Yeni bir penguen türü: Kumimanu biceae

Penguenlerin atası olan devasa penguenin kalıntıları, Yeni Zelanda’nın Güney Adası’ndaki Christchurch kentinde yer alan Otago bölgesindeki Hampden sahilinde bulundu.
Sputnik’te yer alan habere göre 55-60 milyon yıl önce oluştuğu tahmin edilen bir tortul kayanın içinde bulunan penguenin kısmî iskeletinde yapılan ölçümlere göre, devasa canlının vücut uzunluğu 1.77 metre, ağırlığı ise 100 kg.

Araştırmacılar bu yeni türe ‘Kumimanu biceae’ adını verdi.

 

Çevre kirliliği insanları zehirliyor

Tıp dergisi Lancet’te yayınlanan rapora göre çevre kirliliği her yıl, insan sağlığına hastalıklardan daha çok zarar veriyor. Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre dergi, kirliliğin, yardıma en çok muhtaç olan ülkeleri etkilediğini kaydediyor.


Lancet dergisinden Richard Fuller, “Zararlı atıklar çözülmediği için toprağı kirletiyor. Bu atıklar insanları nesiller boyu zehirlemeye devam ediyor” şeklinde konuştu. Derginin bu raporu, beşer ve onar yıllık hedefler koyarak, tüm ülkelerin kirlilik sorunuyla daha kolay başa çıkmasını sağlamayı amaçlıyor.

 

Mesnevi’yi okuyan Müslüman oluyor

Trakya Üniversitesi (TÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevdet Kılıç, Trakya Uluslararası Öğrenci Derneği’nce Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Toplantı salonunda düzenlenen etkinlikte, Mesnevi’nin kıymetli bir eser olduğunu anlattı. Kılıç, “Batı’da kim Mesnevi okuyorsa, kim Mesnevi’yi anlamaya çalışıyorsa, hangi dinden olursa olsun Müslümanlığı kabul etmeye başlıyor, İslamiyet’e ısınıyor ve ihtida edip Müslüman oluyor, böyle bir özelliği var Mesnevi’nin. Mevlana, ‘Mesnevi Vahdet Dükkânı’ der. Yani onda tevhid vardır, Allah’ın birliği vardır, Kur’ân-ı Kerîm’in açıklaması vardır” şeklinde konuştu.

AA’da yer alan habere göre etkinlikte, TÜ’de eğitim gören öğrencilerden Yunan Sena Süleyman, Makedon İlhan Emro ve Afgan Raaz Mohammed, Mevlana şiirleri okudu.

 

5. OIC Helal EXPO Fuarı ve Dünya Helal Zirvesi

Bu yıl 5’incisi düzenlenen, İslâm İşbirliği Teşkilatı (OIC) Helal Expo Fuarı ve Dünya Helal Zirvesi, 23-25 Kasım tarihleri arasında İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşti. Çoğunluğu OIC üyesi olmak üzere 80’i aşkın ülkeden üst düzeyde katılımcının olduğu fuarda Türkiye’den 100’ü aşkın firma yer aldı.

Helal gıda, helal turizm, İslâmî finans, İslâmî tekstil, helal tıp, helal kimya ve ecza konularında faaliyet gösteren 80’i aşkın ülkeden binlerce katılımcının yer aldığı fuarda çok sayıda uzman, helal sektörü için geleceğin vizyonunu ortaya koyacak sunumlar gerçekleştirdi.

 

 

 

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*