Trafik uygulamaları nasıl çalışır?

Anneannemin en şaşırdığı teknolojilerden biri navigasyon uygulamaları. Yıllardır yoldaki insanlara sora sora bir yerleri bulurken, şimdi telefona sorup da bulmamız onu hayli şaşırtıyor. Bir de bunun trafik kısmı var ki sormayın… Hem gideceğimiz yolu bulup tarif ediyor, bir de gideceğimiz yolda ne kadar trafik var, kaç dakikada gidebiliriz onu söylüyor. Oldukça şaşırtıcı. Bu teknolojinin içinde büyüdüğümüzden, pek üzerinde durmuyoruz, ama hakikaten hayret verici değil mi? Bu uygulamalar yolun trafiğini nasıl oluyor da hemen bize bildiriyorlar?

Bölgedeki trafik kameralarından gelen bilgilerden ya da uzaydan çekilen görüntülerden değil. GSM operatörlerinden. O an, o yoldan geçen insanların telefonlarından gelen sinyaller önce operatöre sonra da trafik uygulamasına iletiliyor. Böylece trafik yoğunluğu hesaplanıyor.

Peki, ben o uygulamanın anlaşmalı olduğu operatörün abonesi değilsem?

Ben GençYorumCell’li değilsem benim telefonumdan GençYorumCell’e olumsuz sinyal gideceği için yine de konum bilgim onlara ulaşmış oluyor ve böylece bu bölgeden gelen sinyal sayısına göre trafik yoğunluğu hesaplanıyor.

Kaldırımdan yürüyenlerle arabasının içinde seyahat edenlerin sinyalleri karışmıyor mu?

Eğer kaldırım çok kalabalıksa ve insanlar yavaş yürüyorsa uygulama orada trafik varmış gibi gösterebilir. Aynı esnada yoldan birkaç araba geçerse, onlardan gelecek sinyal yolun açık olduğunu yansıtacağı için bilgiler güncellenir ve trafiğin yoğun olmadığı uygulamadan görülebilir.

Ama…

Herkes aynı gün telefonunu evde unutursa -bana pek mümkün gibi gelmedi- ya da aynı anda telefonunu kapatırsa yollarda hiç trafik görünmeyecektir.

Ekstra

Bu uygulamaların en keyifli yanı, trafiğe takılmış olan insanların çaresizce beklerken paylaştığı yorumlar: Bakınız…

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*