2018 Mart – Haber Yorum

Yeni Asya Gazetesi 49 yaşında

21 Şubat 1970 tarihinde yayın hayatına başlayan Yeni Asya Gazetesi 49. yılını kutladı.

Basın hayatında 48 yılı geride bırakan, Sağduyunun ve Vicdanın Sesi Yeni Asya gazetesi, geçmişten bugüne; adalet, demokrasi, insan hak ve özgürlükleri konusunda istikrarlı bir çizgi sürdürürken, Risale-i Nur’un neşir vazifesini de hakkıyla yerine getiriyor.

Gazetenin Güneşli Tesisleri’nde 24 Şubat Cumartesi günü, gazete çalışanlarının ve okuyucularının da katılımıyla gerçekleştirilen 49. yıl özel programına coşkulu ve yoğun bir katılım oldu. Açılış konuşması, emektar çalışan ve okuyucu hatıralarının dinlenmesi, sinevizyon gösterimi gibi etkinliklerle renklenen program geç saatlere dek sürdü.

Fotoğraf: Murat Sayan

49. yıl ile birlikte Yeni Asya gazetesi birtakım yeniliklerle yayın hayatını sürdürüyor. 2 sayfa olarak yayınlanacak olan Lahika Sayfası, her perşembe Ahiret sayfası, her cuma Enstitü Sayfası, her cumartesi Gençlik Sayfası ve her gün tam sayfa bulmaca gazetedeki yeniliklerden bazıları. Ayrıca edebiyatçı yazar İslâm Yaşar’ın kaleminden, “Demokrat Başbakan Adnan Menderes”in hayatı ve hizmetleri ile ilgili bir yazı dizisi ve bunun yanısıra; Pazarola Sayfası ile her gün yayınlanacak olan Aile-Kadın-Sağlık Sayfası da yenilikler arasında yer alıyor.

En önemli gelişme ise Yeni Asya gazetesinin bütün bayilerde bulunması projesi oldu. 21 Şubat itibariyle Yeni Asya gazetesi bütün bayilerde bulunuyor. Gazete ayrıca 21 Şubat günkü sayısında 49. yıla özel olarak “Manşetlerle 2017” isimli bir ek de yayınladı.

Gençler Facebook’tan ayrılıyor

Her kesime hitap eden sosyal medya aracı Facebook, gençler tarafından artık kullanılmıyor. Yeni bir araştırmaya göre son 10 yılda, ABD’deki gençlerin yalnızca yarısından daha azı Facebook’u ziyaret etti.Sputnik’te yer alan habere göre, şirketin kurucusu Mark Zuckerberg, daha fazla insanın sitede vakit geçirmesi çabalarına son yıllarda ağırlık vermiş durumda. Bu girişimler çok sayıda yaşlı insanın Facebook’a katılmasını sağlarken, gençlerin platformdan ayrılmasına neden oldu.

Beyni dinlendirmek hafızayı güçlendiriyor

Kısa ve uzun dönemli hafızayı güçlendirmek için farklı yöntemler deneniyor. Yeni yöntemlerden biri; kısa bir süre hiçbir şey yapmamak.BBC’ de yer alan habere göre, bu yöntem öğrencilerin de Alzheimer hastalarının da işine yarıyor. Öğrenme sırasında düzenli ara vermek ve bu aralarda hafıza oluşumunu sekteye uğratmamak için beyni meşgul edecek herhangi bir şey yapmamak gerekiyor. E-postalara, akıllı telefona, internete bakmadan, hiçbir şey yapmadan beyni dinlendirmek.

Bu sadece öğrenciler için değil, hafıza kaybı, demans gibi hastalıklar için de önerilen bir yöntem. Yapılan deneyler, daha önce farkına varılmayan bu yöntemle öğrenme ve hatırlama kapasitesinin artırıldığını gösteriyor.

Japonlar yeni bir robot türü geliştiriyor

Uzun ömürlü olmalarıyla bilinen Japon toplumunda, 2025 yılında 370 bin hasta bakıcı açığı olacağı öngörülürken, Japon hükumeti bu açığı teknoloji ile kapatmayı planlıyor.Sputnik’te yer alan habere göre, Japon robotik sektörünün, yaşlı Japonların yataklarından tekerlekli sandalyelerine geçmelerine ya da banyo yapmalarına yardım edecek basit robotlar geliştirmek için çalışmalara başladığı belirtiliyor.

Yeni bir dil: Jedek

Farklı diller bilmenin avantajlarının çok olduğu günümüz dünyasında, daha önce tanımlanmamış bir dilin konuşulduğu ortaya çıktı. Science Daily’nin haberine göre, İsveç’teki Lund Üniversitesi’nden dil bilimciler, Güneydoğu Asya’daki Malay Yarımadası’nda, “Jedek” adını verdikleri yeni bir dil keşfetti.Araştırmacılar, Avustroasya dil ailesinden “Aslian” grubuna ait dilin, Batı Malezya’da avcılık ve toplayıcılık yaparak yaşamını sürdüren 280 kişi tarafından konuşulduğunu belirtiyor. Jedek dilinin, aynı bölgede konuşulan Jahai dili üzerine çalışma yapılırken ortaya çıktığı kaydedildi.

İngilizlerin ataları siyah tenli olabilir

Beyaz olarak bildiğimiz İngilizlerin atalarının, aslında siyah olabileceği yapılan araştırmalarda ortaya çıktı. İngiltere’de bulunan en eski bütün hâldeki iskelet üzerinde yapılan DNA testi, İngilizlerin atalarının ‘koyudan siyaha giden’ bir ten rengine ve mavi gözlere sahip olduklarını gösterdi.Teste göre, 9 bin yıl önce yaşamış bu kişinin bukleli siyah saçları ve geniş elmacık kemiği vardı. 20’li yaşlarında öldüğü tahmin edilen söz konusu kişinin hayatı, adada sürekli yerleşimin başladığı zamana denk gelmesi nedeniyle, bu kişi ilk modern İngiliz kabul ediliyor. BBC’de yer alan habere göre İngiltere’de daha önce yerleşik düzene geçmeye çalışan insan topluluklarının tamamının yok olduğu ve günümüzdeki İngilizlerin söz konusu kişiyle aynı kökenden geldiği kaydediliyor.

İstanbul, nüfusuyla 129 ülkeyi geride bıraktı

Türkiye nüfusunun yüzde 18,6’sını barındıran İstanbul, 15 milyon 29 bin 231 kişi ile Türkiye’de nüfusu en yoğun il olarak zirveye oturdu. İstanbul, dünyada 201 ülkeden 129’unu geri bıraktı.Ajans Press’in, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) verilerinden derlediği bilgilere göre, nüfusu 15 milyonu aşan İstanbul; Belçika, Yunanistan, Portekiz, İsveç ve Küba gibi ülkelerin aralarında bulunduğu 129 ülkeyi geride bıraktı.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*