Ne kadar çok şeyi bilmiyoruz?

Ne Amerikan Tavukları kadar gereksiz bilgiler, ne de hayatınızı kurtaracak kadar gerekli bilgiler…

Okumak, sadece bilgi sahibi olmak için yapılan bir eylem midir? “Neyi bilmediğiniz hakkında bir fikriniz yok” diyor Elon Musk. Sadece bilmek için değil, aynı zamanda ne kadar çok şeyi bilemediğini görmek için de okumak gerek.
Sahi ya siz, siz ne kadar çok şeyi bilmiyorsunuz sevgili okur?

Vay be Plüton!

Büyüklüğü Ay’ın 1/6’sı kadar olan Plüton, sistemimizde Güneş’e en uzak olan gök cismi. Kim ne derse desin; kalbimizde hâlâ bir gezegen o…

Güneş’e uzaklığı ortalama 5.9 milyar km olan Plüton’un, Güneş’in etrafındaki elips yörüngesi de en geniş ve en uzak yörünge. 18 Şubat 1930’da keşfedildiğinden bu yana, henüz bir Plüton yılını tamamlayabildi. 2178’de Güneş etrafındaki yörüngesinde bir tam turunu tamamlayacak olan Plüton’un bir yılı, Dünya’ya göre 248 yıl sürüyor.

Güneş sisteminin dokuzuncu gezegenliğinden, gezegensi göktaşları sınıfına düşürülen Plüton’un adı da değiştirildi. Plüton, bundan sonra diğer göktaşları gibi bir numaraya sahip olacak. Küçük Gezegen Merkezi (Minor Planet Center) tarafından, Plüton’a 134340 rakamı uygun görüldü.

Sen yıllardır “ben gezegenim” diye yörünge yörünge gez, iki dakikada numara verip seni silsinler. Tam “Vay be!”lik durum değil mi?

Katil köpekbalığı

Her yıl ortalama olarak 8 ila 12 insan, köpekbalığı saldırıları sebebiyle ölmektedir. Fakat aynı zamanda her yıl 100 milyon civarında köpekbalığı, insan saldırıları sebebiyle ölmektedir.

Köpekbalıkları, 1975 yılında gösterime giren Jaws (Denizin Dişleri) filminden sonra, toplu bir şekilde avlanmaya başlandı. Buna engel olmak için birçok ülke onları koruma altına almaya mecbur kalmıştır.

Öldürülen köpek balıklarının dişleri ve kafaları aksesuar için kullanılıyordu. Bazıları ise sırf yüzgeçleri için öldürülüyordu. Çin ve diğer Asya ülkelerinde köpek balığı yüzgeci çorbası en favori lezzetler arasında. Yakalanan köpek balıklarının yüzgeçleri canlı olarak kesildikten sonra, bedeni yeniden denize atılıyor. Yaralı köpek balığı yavaş yavaş ve acı çekerek ölüyor. Şimdi siz karar verin, asıl katil kim?

“Şüphesiz insan çok zalim, çok cahildir.” (Ahzab, 72)

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*