Muslims Condemn – #deletefacebook

“Muslims Condemn” (Müslümanlar Kınıyor)

İslâm adı altında yapılan onlarca korkunç şeyden hepimiz haberdarız. Bunun Müslümanlar hakkında yanlış kanılara yol açtığını da az çok hissediyoruz. Bunu en çok hissedenler de Müslüman olarak azınlık oldukları yerlerde bulunanlar. Heraa Hashmi, Amerika’da okuyan Müslüman bir genç kadın. Bir gün okulda “Bütün teröristler Müslüman. Neden Müslümanlar bunu kınamıyor?” sorusuyla karşılaştığında bir şeyler yapmaya karar vermiş. Bunun doğru olmadığını bilen Hashmi, eve gidince basit bir Google çizelgesi açmış ve yaşanan terör olaylarına ses veren Müslümanların ne zaman, hangi olay üzerine ve ne dediklerinin, kaynaklarıyla beraber tam 712 sayfalık bir listesini yapmış.

Amacının, Müslümanların sürekli terörü kınadığını ispatlamak değil, bu sürekli özür beklentisinin ne kadar saçma olduğunu göstermek olduğunu söyleyen Hashmi’nin listesi sosyal medyada defalarca paylaşılmış. Takipçileri tarafından liste bir siteye dönüştürülmüş ve hâlâ güncelleniyor.

Site linki: muslimscondemn.com

#deletefacebook ya da sosyal medya diyetini değiştir

Son zamanlarda “Facebook’u sil” hareketi çıktı ortaya. Sebebi de Facebook’un biriktirdiği korkunç miktardaki datayı bir de sattığının ortaya çıkması. Ekranı kaydırma hızımıza kadar her şeyi kaydeden bu site, hayatlarımızdaki en ciddi manipülasyon kaynağı olabilir, zira gördüğümüz içerikler yaşadığımız ülkelere göre filtreleniyor, ne satın aldığımızı geçin, kime oy vereceğimize kadar manipüle edilebiliyoruz.

Peki, Facebook’u silmek çare mi? Ya da ne kadar gerçekçi? Instagram ve WhatsApp’ın da Facebook’a ait olduğunu hatırlayarak, bu ne kadar işe yarar? Bunun yerine bir aylığına sosyal medyadan uzak durarak hayatımızda nelerin değiştiğini gözlemlememizi öneren “digital decluttering” denen bir akım da var. Sonrasında sosyal medyanın sizi nasıl etkilediği ve bundan sonra nasıl kullanmak istediğinize dair daha iyi bir fikriniz olabilir. Unutmayın, bizlere sunulan her şey bir algoritma dahi olsa birilerinin elinden geçiyor.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*