Kur’ân’a bakmak

Değerli Genç Yorum Okurları;

Elinize geçen bu yeni sayımız Ramazan Ayı’nın güzel bir meyvesi oldu. Kur’ân Ayı olarak vasıflandırılan mübarek Ramazan’da Kur’ân’ı anlamaya, anlatmaya çalıştığımız bir kapak dosyası hazırlamış olmaktan dolayı memnun ve mesruruz.

Bildiğiniz üzere dergimizin gayesi; kâinatı, insanı, eşyayı ve olayları Kur’ân nazarıyla okumak. Bunu da Kur’ân’ın muazzam tefsiri olan Risale-i Nur penceresinden yapma gayretindeyiz. Bu sayımızda ise Kur’ân’a nazar ediyoruz, onu nasıl muhatap almamız gerektiğinin derdine düşüyoruz; “Kur’ân nedir, bize ne anlatır, niçin okunmalıdır, bu okuma nasıl bir okuma olmalıdır?” gibi zihinlerde dolaşan soruların cevabını bulma gayreti olarak görebilirsiniz bunu.

Risale-i Nur’dan temel olarak öğrendiğimiz, Kur’ân’ın; Allah’ın emirlerini, yasaklarını, kanunlarını bildiren, O’ndan neleri nasıl isteyeceğimizi gösteren, O’na nasıl ibadet etmemiz gerektiğini öğreten, O’nun yüce gayesini anlatan, doğru yola çağıran, düşünmenin gerekliliğini, düşünülmesi gerekenleri ve düşünme şeklini bildiren ve dahi pek çok hikmete ve öneme haiz bir mukaddes kitap olduğu… Pek çoğumuzun yabancı olmadığı bu ifadeleri doğru okumak, ardındaki geniş mânâları görebilmek, bu “mukaddes harita”yı anlamak, farkında olsun veya olmasın, kurtuluşu ve sonsuz hayatı arzulayan her insanın meselesidir esasında. Bizim derdimiz de ulaşabildiğimiz her akla bunu hatırlatmak, her kalbe bu hakikati dokundurabilmektir.

Kur’ân’ın daha pek çok yönüyle, sayısız bağlantılarla, belki ciltlerce ele alınabileceğinin farkındalığıyla, onun belli yönlerine temas edebildiğimiz bu sayımızda; Kur’ân’ın belâgatı ve mu’cizeliği, Kur’ân’ı öğrenmenin ve okumanın önemi, Risale-i Nur’da ve Nur Talebeleri’nin dünyasında Kur’ân’ın yeri, Allah’ı tanıtan küllî bir muarrif olarak Kur’ân ve onun diğer umumî tarif ediciler olan kâinat ve Hz. Muhammed (asm) ile alâkası, Kur’ân Müslümanlığı meselesi ve ‘Kur’ân bize nasıl yeter?’ sorusunun ma’kul cevabı, Kur’ân ile muhatabiyet, Kur’ân’a bakış, onu anlama ve yaşama gerekliliği, Kur’ân’da bir surenin adını alan Kadir Gecesi’nin öncemi ve bu bağlamda Ramazan ve Kur’ân ilişkisi gibi önemli meselelere öz bir şekilde değinmeye çalıştık.

Siz değerli okurlarımızın zihinlerine havale ettiğimiz ve çokça önemli gördüğümüz bu konuların, Ramazan’ın kalan günlerinin yeni ve taze tefekkürlerle daha istifadeli bir şekilde değerlendirilmesine bir vesile ve yardımcı olmasını Cenab-ı Hakk’tan niyaz ediyoruz.

15 Haziran’da kavuşmuş olacağımız mübarek Ramazan Bayramınızı tebrik ediyor, sevdiklerinizle birlikte sağlıkla, huzurla, bereketle geçirmenizi diliyoruz.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*