Hiçbir şeyi boşuna yaratmadın Ya Rab!

Ne Amerikan Tavukları kadar gereksiz bilgiler, ne de hayatınızı kurtaracak kadar gerekli bilgiler… 😉

Sevgili okur, bu ayki girişi en güzel kitaptan yapıyoruz:
“Onlar, ayakta dururken, otururken, yanları üzerine yatarken (her vakit) Allah’ı anarlar, göklerin ve yerin yaratılışı hakkında derin derin düşünürler (ve şöyle derler): Rabbimiz! Sen bunu boşuna yaratmadın. Seni tesbih ederiz. Bizi cehennem azabından koru!”

Buz Çiçeği

Hava o kadar soğuk ki deniz çiçek açmış! Bunlar Kuzey Buz Denizi’nde açan buz çiçekleri. Havanın denizden bile soğuk olduğu zamanlarda açıyorlar. Yani ortalama -22 derecede oluşan buz çiçekleri, bize Rabbimizin yarattıklarını nasıl kolay yarattığını gösteriyor.

Yüzeyde oluşan kristal şekillerin soğuk hava ile soğuması müthiş manzaraları ortaya çıkartıyor. Gölette yüzen nazlı ve narin çiçekler gibi duran bu güzellikler oldukça kırılgan. Bu yüzden rüzgârlar bu çiçeklerin oluşumlarını engelleyebiliyor. Havanın sakin olması, buz çiçeklerinin oluşumundaki en önemli faktörlerden biri.

Bilim insanları bu buz yapılarını incelemişler ve zorlu hava şartlarına rağmen binlerce bakteri barındırdıklarını keşfetmişler. Daha ne denebilir ki, hiçbir şeyi boşuna yaratmadın Ya Rab!

Ölüm Vadisi’nde dolaşan kayalar

Toprakta derin izler, bu izlerin sonunda da kayalar var. Amerika’nın California çölündeki Ölüm Vadisi’nde bu tür dolaşan kayaların bazısı 320 kilogram ağırlığında. Bulundukları çöl ise aslında kupkuru bir göl yatağı. 90 yıldır var olduklarını bilmemize rağmen, bir tanesini bile hareket hâlinde gören yok. Tabiî bu çok mantıklı, çünkü pek az insan, durduğu yerde duran, ama aslında mikron mikron hareket eden bu kayaları oturup da günlerce gözleme zahmetine girdi.

Yıllarca açıklanamayan kayaların hareketinin sırrı yakın zamanda çözüldü; soğuk kış sabahları eriyen kar, bu bölgeye yavaş yavaş iniyor ve çöl şartlarında oluşan oldukça düşük sıcaklıktaki bu buzsu su, rüzgârın da yardımıyla kayaları çok düşük hızlarda hareket ettiriyor.

Gezegen bilimcisi Ralph Lorenz şaşkınlığını şöyle ifade ediyor: “Şaşırdığımı itiraf etmeliyim. Bu kayaları kaldırmak için kaldırma kuvveti gerektiğini sanıyordum; Ancak açık bir şekilde gördüm ki buna ihtiyaç yok. Ayrıca bu kayaları hareket ettirmek için gereken buz kalınlığı benim tahmin ettiğimden de çok daha ince. Bu kayaların hareketinin gerçekleştiği anları izlemek gerçekten heyecan verici.”

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*