Allah’ın boyası

Ne Amerikan Tavukları kadar gereksiz bilgiler, ne de hayatınızı kurtaracak kadar gerekli bilgiler…

“İlk defa bakıyorum Rabbim, her şeye
Yeryüzünü yeniden görür gibiyim
Öğreniyorum yeni baştan sevmeyi
Anlıyorum, şu kuş neden yuva yapıyor
Anlıyorum Allah’ım, kalbim niçin çarpıyor” diyor “Hayret” adlı şiirinde Ziya Osman Saba. Peki, siz sevgili okur, siz anlıyor musunuz; kuş neden yuva yapıyor, kalp niçin çarpıyor?

Gölü kim pembeye boyadı?

Gölleri hep mavi ve yeşil tonlarında görmeye alışkınız değil mi? Peki, ya bir sanatkâr onları pembeye boyarsa, nasıl olur?
Dünyada yalnızca 8 tane bulunan bu pembe göller bilimin araştırma konusu olmuş.

Tuz göllerinde oluşan bu renk değişiminin sebebi ise, içerisinde yaşayan alglerin güneş enerjisiyle buluşunca kırmızı pigment üretmesidir. Güneş ışınlarının yoğunluğu ve gölün tuzluluk oranına göre açık pembeden kırmızı renge uzanan bir değişim gösterir. Pembe rengi oluşturan halobakteriler, gölün dip kısımlarında büyümektedir. Bu göllerde alglerden başka canlı türü yaşayamamaktadır. Tonlarca tuz üretimi yapılıyor Senegal’deki pembe tuz gölünde.

Rengi çilekli sütü andıran bu göllerden en büyüğü Avustralya’daki Hiller gölüdür. Yıl boyu rengi pesbembe. Üstelik bu ilginç göllerden bir tane de bizde var. Görmek isterseniz Çanakkale’nin Bozcaada manzaralı Dalyan Köyü’ne doğru yola çıkabilirsiniz. Bu harika göller, pek çok yaratılış hikmetinin yanı sıra, tefekküre de vesile olmaktadır:

“Biz, Allah’ın boyasıyla boyanmışızdır. Boyası Allah’ınkinden daha güzel olan kimdir? Biz ancak O’na kulluk ederiz (deyin)” (Bakara: 138)

Aşure ağacı

Bu zamana kadar aşılama işlemi ile tek ağaçtan birden fazla meyve elde edildiği birçok kişi tarafından zaten bilinir. Peki, bir ağaçtan 40 farklı meyve alınabildiğini söylesek?

Profesör Sam Van Aken bir ilke imza atarak 40 farklı çeşit meyve veren bir ağaç yetiştirdi. 2008’de New York’ta kapanacağını duyduğu bir meyve bahçesini, 100-200 yıllık meyve ağaçlarının çok değerli olduğunu düşünerek satın aldı ve topladığı tüm meyveleri yıllar süren bir araştırma ile tek bir ağaçta topladı. Şeftali, erik, kayısı, nektarin, kiraz ve badem gibi mevsimine göre farklı farklı meyveler üreten ağaç, aynı zamanda rengârenk çiçekleri ile de ön plana çıkıyor.

Van Aken verdiği röportajda, “Bu aşılamalarla birlikte, dört dal sekiz dal oluyor. Bir sonraki sene bu sayı on altıya katlanıyor. Ardından da otuz ikiye. Bu iş temelde sekiz dokuz yıllık bir çalışmanın ürünü” diyor.

1 ağaçta 40 çeşit meyve… Size de Risale-i Nur eserlerinden 8. Söz’ü anımsattı mı?

“Bu incir ağacı, bir listedir, bir fihristedir, bir sergidir. O mahfî hâkim, bağ ve bostanındaki meyvelerin numunelerini, bir tılsım ve bir mu’cize ile o ağaca takmış ve kendi misafirlerine ihzar ettiği et’imeye birer işaret suretinde o ağacı tezyin etmiş olmalı.”

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*