“Her insan sanatçıdır”

Kâinat bir sanatlar geçidi… Küçük bir kâinat olan insan ve büyük bir insan olan kâinat en büyük sanat eserleri. Sâni’ olan Allah ise en büyük sanatkâr. Bu durumda insan da bir sanat eseri. En nazik, en naif, en güzel, en estetik… Bir eseri sanat eseri yapan, onu diğerlerinden ayıran; özgün oluşu, biricik oluşu ise, en büyük sanat eseri olan insan da biriciktir. Tek tek bütün insanlar özel ve biricik. İnsan yaratılış itibariyle bu değerde ve özellikteyse, onun elinden çıkan işlerin de biricik ve özel olması olasıdır. Yani insan, hem sanatlı hem de sanatkâr olan bir varlık.

Başlıktaki ifade, bir performans sanatçısı olan Joseph Beuys’a ait. Bu yazımızda size “Her insan sanatçıdır” mottosuyla yola çıkan, görsel sanatlar ve performans sanatları üzerine çalışmalar yapan bir topluluktan bahsedeceğiz. Sanat-insan ilişkisine dair naçizane birkaç kelâm edeceğiz. Genç Yorum olarak, sanata ayrı bir değer veriyoruz. Uzun süre yayınladığımız “Herkes İçin Sanat” sayfamızın takipçileri bunu özellikle bilir. Bu vesile ile bir süredir mahrum olduğumuz sanat sayfamızın editörlerini de biraz sitem, çokça şükran ile anmış olalım. Geçtiğimiz haftalarda İzmir’de Artimprojects ekibiyle tanıştık. Alsancak’ta güzel tasarlanmış şirin bir atölyede, görsel sanatlar ve performans sanatları üzerine çalışmalar yürüten Artimprojects’in Pop Art Atölyesi’ne katıldık. 3 saatlik ve 4 haftalık eğitimlerin verildiği atölyelere her yaştan sanatsever katılabiliyor. Elinize ilk kez fırça alacak olsanız bile bir şeyler yapabilirsiniz, iddiasıyla yaptıkları duyuru bizim için farklı bir deneyime kapı açtı. 3 saat süren atölye çalışmasında seçtiğimiz pop art ikonunu tuvale aktarırken, her insanın içinde bir sanatçı olduğu gerçeğini hissetmiş, deneyimlemiş olduk. Tabiî ki her insanın sanatçı olabileceği gerçeği, elimize fırçayı ilk alışta olağanüstü bir sonuca götürmüyor bizi. Ama böyle bir deneyim insanın kendini keşfi için bir fırsat oluyor. Yapılan şey başka eserlere benzese de, onlara öykünerek yapılsa da, kişinin kendine has dokunuşu ve onun elinden çıkmasıyla özgün ve biricik olmuş oluyor. Tıpkı kendi gibi. Ve buradan başlayan bir tefekkür, insanı, kendisini ve Rabbini tanıma noktasında bir yerlere taşıyabiliyor.

Öteden beri hep söylemeye çalıştığımız bir şey var ki, sanatın insana kattığı şeyin, ortaya beğenilecek bir eser çıkarmaktan çok öte olmasıdır. Bir sanatla meşgul olmanın insana iyi gelen yanı bir tarafta dursun. O sanatla uğraşırken, sabır ve emek hakikatlerinin bizzat yaşanması; bir şey üretmenin/başarmanın, insanın, hayatın koşturmacası ve imtihanlarıyla yorulup yıpranmış olan ruhunu, fikrini tamir ediciliği; etrafındaki diğer bütün sanatlara gözünün açılması ve en büyük Sanatkâr’ı anması, tanıması yolculuğu… Başka pek çok şey söylenebilir ve her insan en az bir kez bunu deneyimlemekle anlayabilir. Kâinat boşluk kabul etmiyor ve insan zamanını kendisine, dünyasına ve sonsuz hayatına fayda sağlayacak her bir şeyle kaliteli bir biçimde doldurabilmeli. Elbette ki bu, salt farz kılınan ibadetleri yerine getirmekle sınırlandırılacak bir şey değildir. İnsana verilen çeşit çeşit latifeler; farklı deneyimleri, tatminleri, okumaları gerektiriyor. Zira her bir eşyada, sanatta insanı gerçek saadete eriştirecek tevhid delilleri var ve değil mi ki insan bir tevhid yolcusu, bir hak arayışçısı, bir sonsuzluk talibi. Sanat ise bunun en güzel yollarından biri. Böyle bir deneyimi yaşamamıza vesile olan Artimprojects ekibine teşekkürlerimizle…

Artimprojects; Pop Art Atölyesi’nin yanı sıra, Baskı Resim, Nasıl Çizilir, Suluboya İllüstrasyon, After Effects ile Animasyon, Çocuk Resim, İleri Dönüşüm atölyeleri, Okuma Tiyatrosu, Tasarım Mutfağı, İngilizce Konuşma Gecesi etkinlikleri ve çeşitli sanat projeleriyle yıl boyunca tüm sanatçılara ve sanatseverlere kapılarını açıyor.

İzmir’de yaşayan veya İzmir’e yolu düşecek ilgilileri için: artimprojects.com

Atölye katılım biletleri için: biletix.com

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*