Güzel hayret edebilmek

Ne Amerikan Tavukları kadar gereksiz bilgiler, ne de hayatınızı kurtaracak kadar gerekli bilgiler…

Güzellik nedir? Güzelliği tanımlamak zor evet, zira her ruhun onu idrak etme biçimi farklı. Ancak güzelliğin yaşantısını tanımlamak zor değil. Güzelliği tecrübe eden kişi dünyaya hayretle bakmaya başlar. Dikkatini yüzeysel ve geçici olandan derin ve sonsuz olana kaydırır. Güzelin farkında olarak, güzel görüp güzel hayret edebilmeniz dileğiyle sevgili okur…

Ölüm sarkıtı

1960’larda Antartika’da keşfedilen, ancak yenilerde gözlemlenebilme imkânı bulunan ölüm sarkıtı, önüne çıkan her şeyi donduruyor.

BBC belgesel ekibi, sıfırın altındaki dondurucu soğukta bu muhteşem olayı filme almayı başardı. Ölüm sarkıtının oluşumunu hızlandırılmış çekim yaparak kaydeden ekip, ‘”Donmuş Gezegen’” adlı dizi için çalışıyordu.

Bu sarkıtın oluşumu ise şöyle: Denizin yüzeyindeki buz kütlesinden ayrılan tuzlu su donarak batmaya başlıyor. Donan tuzlu suyun batması ise, sıfırın altında sıcaklıkta olan tuzlu buz kütlesinin yoğunluğunun, çevresindeki deniz suyuna göre daha fazla olmasından kaynaklanıyor. (Normalde bir buz kütlesi batmaz.) Deniz tabanına ulaşması saatler alan soğuk tuzlu su denizin tabanına ulaştığında aşırı derecede soğuk olduğu için dokunduğu bütün canlıları anında dondurarak öldürüyor.

Belgeselde sarkıta yakalanan denizyıldızlarının anında donması görülebiliyor: https://bit.ly/2DoS9YU

Bombardıman böceği

Bombardıman böceği, kimyagerlerin en çok üzerinde durduğu böcekler arasındadır. Bunun sebebi, yaklaşık 2 santimetrelik vücudunda oldukça karmaşık kimyasal bir silah barındırıyor olmasıdır. Bombardıman böceğinin savunma mekanizması, düşman ile karşılaştığı anda bir kimyasal sıvı oluşturması ve bunu püskürterek düşmanını etkisiz hâle getirmesidir.

Farklı 2 bez tarafından salgılanan “Hidrojen Peroksit” (H2O2) ve “Hidrokuinon” (C6H6O2) adlı kimyasal sıvılar, biriktirme odacığı denilen bir bölmede birleştirilir. Bu odacığın hemen yan tarafında ise patlama odacığı bulunur. Bombardıman böceği silahını ateşlemeye karar verdiği anda, kimyasal madde biriktirme odacığından patlama odacığına dolar. Ardından iki oda arasındaki kapak kapanır. Patlama odacığında bulunan karışım, duvarlardan salgılanan özel bir madde ile birleşir. Bu şekilde zincirleme reaksiyon başlamış olur. Bu reaksiyon sırasında yaklaşık 100 santigrat derecede ısı açığa çıkar. Kanalın etrafında bulunan kaslar yardımı ile bombardıman böceği kimyasalı tam olarak düşmana hedefler. Ardından bu kimyasal maddeyi yüksek bir basınçla düşmanının üzerine püskürtür. Düşmanını etkisiz hâle getirebilecek olan bu sıcak kimyasal, bombardıman böceğine hiçbir zarar vermez. Çünkü kanalın olduğu bölge yanmaz bir madde ile izole edilmiş hâldedir. (bilimvetekno.com)

“Kuşkusuz sizin için hayvanlarda da büyük bir ibret vardır.” (Nahl Suresi: 66)

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*