Bir acı kahveni içerim

Ne hayatınızı kurtaracak kadar gerekli bilgiler, ne de Amerikan Tavukları kadar gereksiz bilgiler…

Risale-i Nur’da; “Şu haşmetli kâinatın dikkatli bir seyircisi, şu kitab-ı âlemin anlayışlı bir mütalaacısı, şu ibadet eden masnuatın hürmetli bir ustabaşısı…” (Sözler) denilerek insanın vazifesi tarif edilmektedir.
Sevgili dikkatli seyirciler, dikkatinize değecek bilgileri arz ederiz…

Acı kahve

Dünyada sudan sonra en fazla içilen içecek kahvedir. Peki, kahvenin aslında bir meyve olduğunu biliyor muydunuz? Dünyada ilk kahve tüketen insanlar Afrikalılardır. Kahve çekirdeklerini, yani meyvelerini içeceğe dönüştürmeyen bu insanlar, onları yağla karıştırarak kafein oranı yüksek, enerji veren bir yiyecek olarak tüketiyorlarmış.

En pahalı kahve ise, Siyah Fildişi kahvesidir. Bu kahve, kahve çekirdeklerini tüketen fillerin dışkısından elde edilir. 

Tadı, filin kahve proteinlerini yakan mide asidinden etkilenir. Kahve çekirdekleri, 15 ile 70 saat içinde sindirilir. Fillerin midesindeki diğer çeşitli maddeler bu ürüne özgü tatlar verir. Durun, hemen yüzünüzü buruşturmayın. İnsanlar bu kahvenin bir fincanına 50 dolar veriyor. Bilmem kahve tiryakileri denemek ister mi!Peki, hep dilimize dolanan şu “bir acı kahveni içerim” sözü nereden gelmektedir?

Kahvenin içindeki parçacıklar kaynama noktasına gelince patlar. Yüksek ateşte kaynama noktasına hızlıca getirilirse acı bir tat oluşur. İşte “bir acı kahveni içerim” sözü de buradan gelir. Çabuk pişir, ziyaretimi kısa tutacağım, demektir. Hemen kalkmam lâzım, demenin ne zarif bir yolu…

Bir çiçek içinde galaksi: Petunya çiçeği

“Her bir eser, hususan zîhayat olsa, kâinatın küçük bir misal-i musağğarıdır ve âlemin bir çekirdeğidir ve Küre-i Arz’ın bir meyvesidir.” (Mektubat)

Kâinatın küçültülmüş bir örneğinin olması… İlginç bir tabir. Bediüzzaman başka bir yerde buna elmayı örnek gösteriyor: “Bir elmayı icad eden, bir baharı icad edebilir. Bir elma; bir ağacın, belki bir bahçenin, belki bir kâinatın misal-i musağğarıdır.” (Sözler)

Peki, hiç içine gökyüzü sığdırılmış bir çiçek gördünüz mü?

Gece göğü (Night Sky) Petunya çiçeği, görenlere adeta ‘gökyüzünün küçültülmüş misali’ dedirtiyor. Lacivert rengiyle ve üzerindeki beyaz noktalarla sanki uzayın haritasını bizlere sunuyor.

Petunya çiçeği farklı renk ve desenlerde olabilir. Yani bazen tatlı pembe kalpler vardır içerisinde, bazen de Night Sky gibi bir evren… Akla geliyor; gökyüzünün haritasını bilmeyen nasıl yapsın şu çiçeği?

“Her şeyi yapamayan hiçbir şeyi yapamaz ve bir tek şeyi halk eden, her şeyi yapabilir.” (Sözler)

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*