2019 Mart – Haber Yorum

Hangi poşet daha sağlıklı?

Türkiye’nin bir süredir gündeminde olan plastik poşetlerin ücretli olması, “hangi poşet türü çevreye daha az zararlı?” tartışmalarını artırdı. Marketlerde kullanılan plastik poşetlerin ücretli hâle gelmesinin ardından bazı marketler dayanıklı plastik poşetler satarken bazı sivil toplum kuruluşları da bez çanta dağıttı.

Yapılan araştırmalara göre kese kâğıtlarını en az 3, düşük yoğunluklu polietilenden yapılan dayanıklı plastik poşetleri 4, dokusuz kumaş denen plastik çantaları 11, bez çantaları ise 131 kere kullanmak, onları tek kullanımlık plastik poşetlerden daha az zararlı kılıyor. BBC’de yer alan habere göre, uzmanlar, çevreye en az zarar veren ürünün kese kâğıdı olduğunu söylüyor. Kese kâğıtları tek kullanımlık plastiklerden daha çevreci olmasına rağmen dayanıklılığı az. Northampton Üniversitesi’nde sürdürülebilir atık yönetimi üzerine çalışan Profesör Margaret Bates, türü ne olursa olsun poşetlerin doğaya etkisini azaltmanın en etkili yolunun, onları olabildiğince çok kullanmak olduğunu belirtti.

Kurân-ı Kerîm âyetleri görselleşiyor

Kur’ân-ı Kerîm âyetlerini mânâlarını vurgulayacak şekilde görselleştiren, Mısır’da uluslararası bir şirkette baş mimar olan Faried Omarah, eserleriyle büyük beğeni topladı.  Âyet-i kerîmeleri neden görsel bir şekilde sunduğunu anlatan Omarah şunları söyledi: “Arap dilindeki bozulmadan dolayı âyetlerin gerçek mânâsının bizim tarafımızdan anlaşılmasının zorlaştığını ve bizim için mânânın kaybolduğunu hissediyordum. Modern çağ da, bildiğiniz gibi, görsellerin ön planda olduğu bir çağ. Ben de âyetlerin mânâsını görselleştirerek, güzel ve yalın bir şekilde insanlara iletmek istedim.” Omarah, kaynağı ne olursa olsun güzelin ve güçlü fikrin arayışında olduğunu ve bunu, şüphesiz, en iyi şekilde Kur’ân-ı Kerîm âyetlerinde bulduğunu ifade etti. Tasarımlarının neden siyah beyaz olduğunu açıklayan Omarah şunları ifade etti: “Tasarımlar, hem âyetlerin önüne geçmemek hem de yalınlığı vurgulamak adına siyah beyaz. Resimde renklerden yararlanmak, mutluluğu ve neşeyi yansıtmak için kolay bir yöntem. Asıl amaç zor olanı başarmak, yani renkleri kullanmadan, siyah beyaz tasarımlarla, pozitif duyguları insanlara aktarabilmek.”

Egzersiz yapmak beyni gençleştiriyor

Colombia Üniversitesi’nden uzmanların oluşturduğu bir araştırma ekibi, düzenli aerobik egzersizlerin, beynin bilişsel işlevleri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu ve beyni önemli ölçüde gençleştirebileceği sonucuna ulaştı. Araştırmacılar tarafından yapılan deneye katılan, yaşları 20 ila 67 arasında değişen 132 gönüllü, 6 ay boyunca haftada 4 kez çeşitli sporlar yaptı.

Sputnik’te yer alan habere göre, yapılan araştırmanın sonunda, egzersiz planını tümüyle uygulayan 94 kişide bilişsel gelişmenin olduğu, aerobikle uğraşan grupta ise verilerin daha yüksek olduğu gözlemlendi. Araştırmayla ilgili açıklama yapan ekip başkanı Jacob Stern, “Egzersizleri yapan tüm katılımcılarda, beynin yürütme işlevinin iyileşmesinin yanı sıra beynin dış katmanlarındaki kalınlığın da arttığını tespit ettik. Sonuçlar, deneyde aerobikle uğraşan 40 yaşındaki katılımcıların beyin yaşının 10 yıl, 60 yaşındakilerin beyin yaşının ise 20 yıl gençleştiğini gösterdi” şeklinde konuştu.

Yeni iletişim kanalı: uLouder

Aynı bölgede bulunan kullanıcıların birbirleriyle etkileşimini sağlayan, yerel işletmelere ve bireylere dijital semtlerinde seslerini duyurabilme imkânı sunan mobil uygulama geliştirildi.

uLouder adlı uygulama kullanıcılara mesajları anlık olarak iletiyor ve kan ihtiyacı, kayıp eşya gibi birçok farklı soruna çözüm buluyor. Demirhan Erim ve Can Poyrazoğlu tarafından geliştirilen uygulama, dijital bir megafon görevi üstleniyor. Erim, programın amacının sosyalleşmenin yanı sıra insanlara yardım edebilmek olduğuna vurgu yaptı. İşte bu hedeflerle yola çıkılan uygulamayla öğrenci de, çalışan da, ev hanımı da, emekli de olsanız kendinize bu dijital dünyada bir yer edinebilir, emeklerinizin karşılığını alabilirsiniz. Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre, programın bir bölümü, insanların dükkânlarını açtığı ve dijital dükkânlarında para kazandığı bölüm, diğer bölümse insanları sesli kılan, yardım etme hareketini yaygınlaştıran bölüm. Böylece uLouder, çevrenizdeki kişilerle yeni bir iletişim kanalı açıyor.

Bu kafede herkes mutlu

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Mesleki Eğitim Kursları’nda down sendromlu çocuklara iş hayatında çalışma eğitimi veriliyor. Eğitimlerini tamamlayan çocuklar, sosyal hayata daha iyi adapte olmaları için açılan Mutlu Kafe’de garson olarak çalışıyor.

Toplum içinde kendilerine yer edinerek her geçen gün iletişimleri ve özgüvenleri artan gençler, müşterilerle sıcak ilişkiler kuruyor. Mutlu Kafe’yi down sendromlu bireylerin topluma eşit haklarla katılımlarını sağlamak için kurulan bir rehabilitasyon merkezi olarak nitelendiren proje koordinatörü Nilgün Yıldız, yaklaşık bir yıl önce açılan merkezde çocukların çok önemli beceriler kazandığını ifade etti. Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engelliler Daire Başkanı Yusuf Çelebi, diğer personellerle aynı şartlarda çalışan down sendromlu çocuğun, hayâl ve gelecekle ilgili planlarının da normal insanlarla aynı olduğuna vurgu yaptı.

Sigaranın zararlarına ‘astronot’la dikkat çekildi

Yeşilay, “Dünya Sigarayı Bırakma Günü” kapsamında Şehir Hatları’nın desteğiyle sigaranın zararları ve pasif içiciliğe dikkat çekti. Etkinlik kapsamında, Kadıköy-Eminönü İskelesi önünde stant kuruldu. Sigaranın insan sağlığına verdiği zararlarla ilgili vatandaşlara bilgilendirme yapılarak, broşür dağıtıldı. Sputnik’te yer alan habere göre, üzerinde “Sigara havanızı bozmasın” ve “Sigarayı bırakın hayatınız değişsin” yazılı broşür taşıyan, astronot kıyafeti giyen kişi vapurda ve iskele önünde insanlar arasında dolaşarak, pasif içiciliğe ve sigaranın zararlarına dikkat çekti. Sigara tüketiminin arttığına vurgu yapan Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Esra Uzaslan, “Ülkemizdeki tütün tüketimine bağlı hastalık ve ölümleri azaltmak üzere yürürlüğe konulan yasalar ile sigara satışları 2008 yılından itibaren düşüşe geçse de, 2014 yılından itibaren tüketim yeniden arttı, 2015 yılında ise 2008 seviyelerine geri dönüldü. Türkiye’de yaklaşık 400 Sigara Bırakma Polikliniği bulunmaktadır. Alo 171 hattı üzerinden veya doğrudan bu merkezleri arayarak randevu alınabilir” dedi.

Uzmanlar sigarayı bırakanların sağlığında görülen etkileri 5 maddede özetliyor:
1)
20 dakikada kalp atış hızı düşer.
2) 1-9 ayda öksürme ve nefes darlığı azalır.
3) 1 yılda koroner kalp hastalığı riski sigara içen birinin yarısı kadar olur.
4) 10 yılda akciğer kanseri riski sigara içen birinin yarısı kadar olur; ağız, gırtlak, yemek borusu, böbrek, mesane ve pankreas kanseri riski azalır.
5) 15 yılda koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen birininkiyle aynı olur.

Yeni Asya gazetesi 50 yaşında

 

21 Şubat 1970 tarihinde yayın hayatına başlayan Yeni Asya gazetesi 50. yılını kutladı. Basın hayatında 49 yılı geride bırakan Yeni Asya gazetesi geçmişten bugüne adalet, demokrasi, insan hak ve özgürlükleri konusunda istikrarlı bir çizgi sürdürürken, Risale-i Nur’un neşir vazifesini de hakkıyla yerine getirmeye devam ediyor. 24 Şubat Pazar günü Pullman İstanbul Airport Hotel’de, gazete yönetimi, çalışanları ve okurlarının katılımıyla gerçekleşen Bediüzzaman Said Nursî’yi Anma ve Yeni Asya’nın 50. yıl Programına coşkulu ve yoğun bir katılım oldu.

Programa katılım, “Yeni Asya’nın Manevi Mimari Zübeyir Gündüzalp” kitabı hediyeli isme özel davetiyeler ile gerçekleşti. Saat 11:00 itibariyle Genç Kalemler Sergisi ile Yeni Asya Neşriyat yazar ve çizerl21 Şubat 1970 tarihinde yayın hayatına başlayan Yeni Asya gazetesi 50. yılını kutladı. Basın hayatında 49 yılı geride bırakan Yeni Asya gazetesi geçmişten bugüne adalet, demokrasi, insan hak ve özgürlükleri konusunda istikrarlı bir çizgi sürdürürken, Risale-i Nur’un neşir vazifesini de hakkıyla yerine getirmeye devam ediyor. 24 Şubat Pazar günü Pullman İstanbul Airport Hotel’de, gazete yönetimi, çalışanları ve okurlarının katılımıyla gerçekleşen Bediüzzaman Said Nursî’yi Anma ve Yeni Asya’nın 50. yıl Programına coşkulu ve yoğun bir katılım oldu.erinin imza programı gerçekleşti. Saat 14:00’te ise 50. yıl programının startı verildi. Takdim konuşması ve Kur’ân tilaveti ile başlayan program, Yeni Asya Medya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yavuzyiğitoğlu’nun açılış konuşmasıyla devam etti. Yeni Asya karikatüristi İbrahim Özdabak’ın Çizgilerle Yeni Asya temalı sunumu ilgiyle izlendi. Tasavvuf Mûsikîsi, Kum Gösterisi, Şiir Dinletisi etkinlikleriyle renklenen programda gösterilen Mehmet Kutlular Belgeseli büyük beğeni topladı. 3 saat süren program katılımcıların hasbihali ile sona erdi.

 

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*