Öğrenci işi oldurmak

Merhaba sevgili Keçeli!

Nasılsın görüşmeyeli? Bir ayda neler oldubitti hayatında? Boş durmadığın, tam yol ileri yol aldığına inancım tam. İki günü birbirine eşit olan ziyandaysa, o zaman iki ayı birbirine eşit olanın vay hâline, öyle değil mi? E aynı zamanda dünyada da çok şeyler değişiyor, tabiî deveranı içinde, kimisi yararımıza kimisi zararımıza oluyor elbet bunların. Aynı zamanda kimisi durdurulabilen kimisi ise önü alınamayan değişimler… Önü alınamayan deyince de aklıma ilk gelen iklim değişikliği oluyor benim. Peki sence önünü alabilir miyiz? Durdurabilir miyiz? Oldurabilir miyiz gerçekten bunu?

İnsanlar dünya genelinde deniyor aslında oldurmayı. Biliyorsundur; çevre örgütü çalışanı, gönüllüsü, aktivisti, hatta belki de kendini bundan sorumlu hisseden her bir sıradan vatandaşıyla… Örnekleri uzatabiliriz. Peki, öğrenciyi de ekleyebilir miyiz bu iklim değişikliğinin etkilerini durdurmaya çalışan güruha? Valla “ekleyebilir miyiz”i kalmamış, Avustralya’da öğrenciler okulu kırıp iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla yürüyüş düzenlemiş geçtiğimiz Kasım’da. Öyle az uz kişi de değil, binlerce öğrencinin katıldığı yürüyüşler…

Asıl dert ise, siyasetçilerin iklim değişikliğini görmezden gelmesi ya da görmezden gelmeseler de herhangi olumlu denecek somut adım atmıyor oluşları. Okula gitmeyip yürüyüşe katılmalarını övüyor değilim aslında, yanlış anlaşılmasın; sadece bilinçliler diyorum, yanlış uygulanan politikalar sonucunda başlarına geleceklerin farkındalar. Henüz, üzerinde yaşayacakları çok güzel yaratılmış bir gezegenleri varken ellerinden geleni yapmak ve asıl aksiyon alması gerekenlere görevlerini hatırlatmak istiyorlar.

Bir de Greta Thunberg var, o da 15 yaşında bir öğrenci, İsveçli. Tüm dünyaya yaptığı İklim Grevi çağrısı ile herkesten iklim değişikliği ile alâkalı videolar çekip paylaşmasını ve bulundukları yerlerdeki politikacılara ulaşmaya çalışmalarını istedi. Polonya’daki Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda bir konuşma yaptı. Konuşmasında, çok az sayıda insanın daha çok para kazanması için yanlış uygulanan iklim politikaları ile medeniyetlerin feda edildiğini söyledi. Bu konuşmadan önce de İsveç’te parlamento binası önünde eylem yapmış. Anlayacağınız 15 yaşında bir kız çocuğu için fazla aktivist ve girişken ruhlu bir arkadaşımız kendisi.

Bu eylemler süregelirken ben de bir video sayesinde bir aydınlanma yaşadım. Hemen size de anlatayım. Video, diş macunlarının içine konulduğu karton kutularla alâkalı. Bir işe yaramıyorlar değil mi? Açıyoruz atıyoruz. Bilmiyorum, belki bir çocuğun proje ödevini süsler maksimum. Ama tekrar kullanılmak için bile fazla kullanışsız boyutlarda bu kutular.

Amerika’da her yıl 900 milyon tane, bu bahsettiğim işe yaramayan diş macunu kutusundan üretiliyor oluşu, İzlanda halkını harekete geçirmiş. Demişler ki, vay arkadaş gerçekten hiç ihtiyacımız olmadığı hâlde amma da fazla gereksiz malzeme üretiyoruz! Kutu ile satılan diş macunlarını almayı reddeden halk, şirketleri kutusuz diş macunları üretmeye zorlamışlar, e adamlar kâra bakacak değil mi, satamıyorlarsa, halk nasıl istiyorsa o hâle getirmek zorunda kalmışlar. Politikacılar veya şirketlerden somut hareket beklememişler yani. Gereksiz kartonlarından kurtulan diş macunları, kesilecek binlerce ağacın da yerinde canlı kalması anlamına geliyor. Netice itibariyle bunu İzlanda halkı oldurmuş, öyle değil mi? Birilerinin yapmasını beklememiş. Peki, bizi oldurmaktan alıkoyan ne? Öğrenci olmak mı? Halk olmak mı? Sıradan olmak mı? Hayır, hiçbirisi de değil. E hadi biz de Keçeliler olarak, etrafımıza biraz daha bilinçli gözlerle bakarak, başka amaçlarla tekrar kullanıma çok da müsait olmayan malzemeleri bulalım.

Gereksiz üretildiğini düşündüğün malzemeleri bana yazmanı istiyorum ya da ben şunu şunu yapıyorum ve aslında amacı dışında kullandığım bu malzeme ile iklim değişikliğine ve israfa kendimce set oluyorum dediğin her şeyi bana yaz. Hem, bu malzemeleri nasıl tekrar kullanıyorsun bunu öğrenmiş oluruz. Belki aramızda tekrar kullanım dâhileri vardır, bizler de ilham almış oluruz. Mail adresimi biliyorsun. Kal sağlıcakla.

Greta Thunberg’in iklim grevi çağrısı haberi için: https://www.iklimhaber.org/greta-thunbergten-iklim-grevi-cagrisi-parlamentonuzun-veya-belediyenizin-onunde-eylem-yapin/#.XBJVCx4uvj8.twitter

Greta Thunberg’in konuşması için: https://www.youtube.com/watch?v=VFkQSGyeCWg

Avustralyalı öğrenciler haberi için: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-46395777

Diş macunu videosu için: https://youtu.be/QQXdAs5PyKw

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*