Tematik İstanbul – “Çöp” alışverişinde yeni kurallar

Tematik İstanbul

Okuduğunuz kitaplardaki mekânları hiç merak eder misiniz? Bir roman karakterinin dalıp gittiği manzarayı ya da bir ressamın esinlendiği sokakları hayâl eder misiniz? İstanbul Şehir Üniversitesi Şehir Araştırmaları Merkezi bünyesinde yürütülen “Tematik İstanbul” adlı çalışma, çeşitli eserlerin mekânlarla bağlantılarını haritalaştırıyor. İstanbul’u konu edinen çalışmadaki haritalar, genellikle kurgusal veya kurgusal olmayan kitapları kaynak alarak hazırlanıyor. Örnek olarak, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Huzur romanında geçen mekânları harita üzerinde görebiliyor ve kitabın referans verdiği pasajı okuyabiliyorsunuz. Benzer şekilde “İstanbul’un 100 Ressamı” (Aysel Çötelioğlu, 2009) kitabı kaynak alınarak hazırlanan haritada, bir ressamın doğduğu, eğitim verdiği veya belli bir tablosunu yaptığı mekânlara ulaşabiliyorsunuz. İstanbul’da yaşayan veya şehri ziyaret eden, gelip görmese de araştırmak isteyen pek çok insan için açık bir kaynak görevi gören bu haritalara bir bakın derim.

Proje linki: https://samblog.sehir.edu.tr/tematik-istanbul/

“Çöp” alışverişinde yeni kurallar

Küresel bir plastik krizinin içinde yaşamamıza sebep olacak kadar plastik çöp üretiyoruz her yıl. Bu çöplerin çevresel bir boyutu olduğu gibi ekonomik bir boyutu ve değeri de var. Ürettiği çöplerle baş edemeyen gelişmiş ülkeler, çözümü, çöplerini gelişmekte olan ülkelere satmakta buluyordu. Yakın zamanda imzalanan Basel Anlaşması’na kadar böyleydi. 180 ülkenin imzaladığı anlaşmaya göre, bundan sonra plastik çöp ihraç etmek isteyen ülkeler sadece;

a) O miktarda çöpü işleyebilecek kapasiteye sahip değilse,

b) İthal eden ülke bu kapasiteye sahipse,

c) Çöpler geri dönüştürülerek kullanılacaksa

ihraç edebilecek. Ayrıca ithalatçı ülkenin özel izniyle. Bu denetim sayesinde ihraç edilen çöp miktarının azalması ve çöpün üretimi konusunda daha sorumlu olunması bekleniyor. Guardian gazetesinin haberine göre, Türkiye’nin, özellikle İngiltere’den en çok plastik ithal eden ülkelerden biri olduğunu da hatırlatmış olalım.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*