2019 Ekim – Haber Yorum

Kadına şiddet farkındalığı için

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü yaklaşırken, artan şiddet oranları da gözden kaçmıyor. Her geçen yıl artan veriler konuyla alâkalı çözüm önerilerini ve farkındalığı da artırıyor. Geçtiğimiz yıl Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre, ülke genelinde, yaşamının herhangi bir döneminde eşi veya eski eşi tarafından fiziksel şiddete maruz bırakılan kadınların oranı yüzde 39,3. Yaşadıkları fiziksel şiddet sonucunda yaralanan kadınların oranı yüzde 25. Yaşadıkları şiddeti kimseye anlatamayan kadınların oranı ise yüzde 48,5. olarak belirlenmişti.

Kadına şiddetin çözümüyle ilgili değerlendirmede bulunan Uzman Klinik Psikolog Sinem Gül Şahin ilgili makalesinde şöyle diyor: “Kadına şiddetin önlenmesi için psikososyal faktörlerin anlaşılıp ele alınması ve bunlar üzerine çalışmalar yapılması gerekmektedir. Özellikle toplum buna kültürel olarak meyilli bir yapı gösterirken devletin bu konudaki yasalarının ve yaptırımlarının daha caydırıcı olması gerektiği de aşikârdır. Kadınların bu gibi durumlarda hem psikolojik hem sosyal destek alabilecekleri merkezlerin çeşitlendirilmesi ve artırılması, aile içerisinde psikolojik sağlık hâlinin iyileştirilmesine yönelik devlet kurumlarınca desteklenen çalışmalar yapılması kadının ve erkeğin kendi rollerine dair oluşmuş yanlış algılarının düzelmesine ve sonraki nesillere bu şiddeti miras olarak bırakmamalarına katkıda bulunacaktır. Yaşadığı durumla ilgili farkındalığı biraz daha yüksek olup bunun çözülmesi gereken bir durum olduğunu anlamış olan bireylerin de, belki bir gün kendiliğinden geçer, deyip durumun daha da kökleşmesine izin vermeden en kısa zamanda bir uzmandan psikolojik destek almaları sorunun çözümü için gereklidir.”

TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı Kasım’da

Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile düzenlenen 38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, 2-10 Kasım 2019 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek. Yurt içi ve yurt dışından 800 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla hazırlanan fuarda, dokuz gün boyunca panel, söyleşi, şiir dinletisi ve çocuk atölyelerinden oluşan 300 kültür etkinliğinde ve binlerce imza gününde yazarlar okurlarıyla bir araya gelecek. Yeni Asya Neşriyat da kitap, dergi vs. eserleriyle fuarda yerini alacak. Girişin öğrenci, öğretmen, çocuk, emekli ve engellilere ücretsiz olduğu fuar, hafta içi 10.00-19.00, hafta sonu 10.00-20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Fuarın son günü 10 Kasım Pazar akşamı ise 19.00’da sona erecektir. Her sene olduğu gibi bu yıl da yoğun bir katılım olması bekleniyor.

Ekonomi için kalıcı çözümler

Eylül başında gelen veri akışı, Türkiye ekonomisinin düşük büyüme ve yüksek enflasyon patikasında bir süre daha ilerleyeceğine işaret ediyor. Büyüme rakamları, Türkiye ekonomisinin 2019 ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,2 büyüdüğünü gösterdi. Buna karşılık baz etkisi ile kısmen gerileyen enflasyon hâlâ %15 ile hedefin üç kat üzerinde bir seyir gösteriyor. BBC’de yer alan habere göre, düşük büyüme ve yüksek enflasyon sarmalından kendini kurtaramayan Türkiye için ekonomistler çözüm önerileri sunmaya devam ediyor. Farklı ve geniş fikirler sunan ekonomistlere göre, ekonominin düzelmesi, makroekonomik istikrarı sağlamaktan ve geçici çözümler yerine zor, ama kalıcı çözümler getirmekten geçiyor. Konuyla ilgili çözüm önerileri sunan Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp şunları söyledi: “Öncelikle borç krizinin çözüme ulaşması lâzım. Bunun paralelinde, enflasyonu düşürmek birincil öncelik olmalı. Bunun içinse maliye politikasının Merkez Bankası’nı desteklemesi ve Merkez Bankası bağımsızlığı ön şart. Aksi takdirde, bugün şahit olduğumuz üzere düşük talebe rağmen enflasyon beklentileri düşmez ve fiyat istikrarı sağlanamaz. Bu ortamda ise yatırımlar artmaz, bilakis azalmaya devam eder. Yapılması gereken, makroekonomik ihtiyaçlarla tutarlı adımlar atılarak güven ortamının oluşması ve makroekonomik istikrarın sağlam temellere oturtulmasıdır.”

Sağlıklı yaşamak için iyimser ol

ABD’de yapılan bir araştırma, hayata negatif bakanlara kıyasla iyimserlerin daha sağlıklı yaşadığını ortaya koydu. Araştırmacılar, her şeyin yolunda gittiği bir gelecek hayâl etme gibi yöntemlerin kötümserlere iyi geleceğini belirtiyor.Araştırmada farklı çalışmalar için bir araya getirilmiş 70 bin kadın ile 1500 erkek kullanıldı. Bu kişilerin genel sağlığının yanı sıra iyimserlik dereceleri incelendi. Boston Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde psikiyatri doçenti olan ve bu araştırmayı yürüten Lewina Lee, “Bulgularımız, iyimserlik seviyesini artırmanın sağlıklı yaşlanmayı mümkün kılabileceğini gösteriyor. Diğer araştırmalardan elde edilen ilk veriler, daha iyimser insanların hedeflere ve bunlara ulaşma inancına sahip olduğunu, problem çözmede daha etkin olduklarını, stresli durumlarda duygularını düzenleme konusunda daha iyi olduklarını gösteriyor” dedi. BBC’ de yer alan habere göre, Bristol Üniversitesi’nde gelişimsel psikoloji bölüm başkanı olan ve “mutluluk bilimi” dersi veren Profesör Bruce Hood ise, bu araştırmanın pozitif düşünmenin yararları konusundaki mevcut verileri desteklediğini söylüyor.

Sosyal medya için “ölçülü olun” tavsiyesi

İnteraktif Reklamcılık Derneği (IAB) ev sahipliğinde Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun uygulamalarına yönelik bir toplantı düzenlendi. Düzenlenen toplantıda Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir, insanların dijital dünyanın getirdiği kolaylıklardan faydalanırken aynı zamanda kendileriyle ilgili çok büyük boyutta veri paylaştığına dikkat çekti. Bilir kullanıcılara “ölçülü olun” tavsiyesinde bulunarak şunları söyledi: “Çevrimiçi ortamlarda paylaşım yaparken, paylaştığımız kişisel verilerin gelecekte olumsuz sonuçlar doğurabileceğini de düşünelim, paylaşım yaparken ilerisini de düşünerek hareket edelim. Birkaç basit adımla, biraz dikkat ile birçok siber tehditten korunmak mümkün olabilir. Biz de o yüzden dedik ki; kişisel veri güvenliği, kişinin kendisiyle başlar. Takipçi sayısı, beğeni sayısı kişisel verilerinizden, sizden daha önemli değil. Önemli olan sizsiniz, sizin kişiliğiniz. Teknolojinin bu kadar gelişmesi bir taraftan hayâl dahi edemeyeceğimiz yararlar sağlarken diğer taraftan kendimizle ilgili inanılmaz boyutta kişisel veri paylaşmamıza yol açıyor. Yaşanan bu durum dijital dünyanın getirdiği kolaylıklardan faydalanırken aynı zamanda kişisel verilerin ve kişinin mahremiyet hakkının korunması gerekliliğini de gündeme getiriyor. Bu itibarla, ilgili kişiler doğru zamanda ve doğru yöntemle işlenen kişisel veriler sebebiyle fayda görürken, kişisel verilerin hukuka aykırı şekilde yetkisiz kişilerin eline geçmesi sebebiyle de maddî ve/veya mânevî zarar ile karşı karşıya kalabilmektedir. Kurum olarak temellerini atmış olduğumuz veri koruma kültürünü başta kendimiz olmak üzere çocuklarımıza, gençlerimize, özel sektöre ve kamu kesimine, bireysel, kurumsal ve toplumsal kültürün bir parçası olacak şekilde aşılamalıyız. Veri koruma kültürünün büyümesine ve gelişmesine katkı sağlamalıyız.”

Almanya’da çevreci politikalar artıyor

Almanya’da çevreci politika izleyen Yeşiller Partisi, artan hava kirliliği, iklim değişikliği vb. konularda farkındalık oluşturmak için yeni yasa taslağı sundu. Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre, hazırlanan yasa taslağında plastik poşet kullanan marketlere 100 bin Euro’ya varan para cezası verilmesi planlanıyor. Kişi başına yılda 20 plastik poşetin tüketildiği ülkede alışverişlerde plastik poşet yerine kâğıt torbalar veya kumaştan üretilen torba ve çantalar kullanılacak. Yasaktan öncelikli olarak etkilenecekler arasında, meyve ve sebzeler için bedava torba veren Türk marketler yer alacak. Yasaklanması istenen bir diğer plastik ürün ise, çocukların en sevdiği oyuncakların başında gelen balonlar. Yeşiller Partisi Aşağı Saksonya Eyalet Teşkilat Başkanı Anne Kura, balonların doğaya ve doğada yaşayan canlılara zarar verdiğini savunuyor. Hükumet tarafından balonların yasaklanması gerektiğini söyleyen Kura, patlayan balonları kuş ve balıkların yediğini ifade etti. Kuzey-Ren Vestfalya ve Aşağı Saksonya eyaletlerinin sağlık bakanları ise, içinde çocuk ve hamilelerin bulunduğu otomobillerde sigaranın yasaklanması için girişim başlattı. Bu yönde yasal düzenleme yapılmasını talep ettiklerini ve çocukların ve hamile kadınların otomobilde bulunduğu sırada sigara içilmesinin sorumsuzca bir davranış olduğunu belirten yetkililer, devletin kendilerini koruyamayanları koruması gerektiğini söyledi.

Yeni bir uygulama: “Yazbee”

Türk mühendisler tarafından “Yeni nesil sosyal medya platformu sen yaz diye” sloganıyla ortaya çıkarılan Yazbee, 200 bin kullanıcıya ulaştı. Kullanıma açıldığı ilk 1,5 ayda 200 bin kullanıcıya ulaşan platform; genç, haber, spor, siyaset, müzik, çocuk, sağlık, mizah, tekno, dizi, emlak, tatil, moda, gurme, sigorta, oto, eğitim, kariyer, astro, tarih ve kültür olmak üzere farklı konu başlıkları ile kullanıcılarına hizmet veriyor. AA’da yer alan habere göre, yeni bir sosyal medya deneyimi sunan platform, yoğunlukla kullanılan Instagram ve Twitter’daki özellikleri harmanlayarak tek bir platformda kullanma imkânı sağlıyor. Kullanıcıların ilgilendiği konulara dair paylaşımlara hızlı şekilde ulaşmasını amaçlayan platformda yazılı, görsel ve video formatında paylaşımlar yapılabiliyor. Yazbee, sadece kişi odaklı değil aynı zamanda konu odaklı bir deneyimi karma olarak kullanıcılarına sunuyor. İster kişi ister konu isterse her ikisini birden takip edebilme fırsatı bulan kullanıcılar, paylaşımlarını kategori belirleyerek de yapabiliyor. Yıl sonuna kadar 1 milyon, 2020 sonuna kadar ise 20 milyon kullanıcıya ulaşmayı amaçlayan Yazbee, global sosyal medya platformlarına rakip olmayı hedefliyor. 2022 yılından sonra ise platformun halka açılması planlanıyor.Yazbee, iOS ve Android için App Store ve Google Play üzerinden ücretsiz indirilebiliyor, ayrıca yazbee.com adresinden de hizmet veriyor.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*