Asla çok erken değil! – Temiz Giysi Kampanyası

Asla çok erken değil!

Biraz hava almak için ağaçlık alanlara, deniz veya göl kıyılarına gittiğiniz, belki güzel bir pazar günü sevdiklerinizle piknik yaptığınız olmuştur. Genelde o güzelim yerlerde en çok dikkat çeken şey, bizim gibi ziyaretçilerin bıraktığı veya dalgalarla taşınan çöpler oluyor.

Massachusetts/ABD’de yaşayan 6. sınıf öğrencisi Anna Du, bir gün Boston Limanı’ndayken kıyıya vuran çöpler dikkatini çekmiş ve toplamaya başlamış. Ancak baş edemeyeceği kadar çöp olduğunu görünce bunun için bir şeyler yapmaya karar vermiş. Bunun üzerine çalışarak, okyanuslardaki mikroplastikleri kızılötesi ışınlarla tespit edebilen bir alet geliştirmiş.

Mikroplastikler, boyutlarından dolayı baş etmesi en zor kirlilik çeşidi, içme sularımızda ve tükettiğimiz deniz ürünlerinde gözümüzle göremesek de tehlikeli miktarlarda bulunuyorlar. Bu yüzden tespit edilmeleri sorunun çözümüne önemli bir katkı ve Massachusetts Bilim Fuarı’nda yılın icadı ödülüne lâwyık görülmüş. Anna, gelecekte makinesini geliştirerek bu plastikleri temizleme özelliği eklemeyi umuyor.

Temiz Giysi Kampanyası

“Temiz giysi nedir?

Temiz Giysi, sandığınız şekilde yıkanarak pür pak olan kıyafet değildir!

Temiz Giysi, mağazadan yeni alınmış üzerinize cillop gibi oturan şirin elbiseniz de değildir!

Temiz Giysi, çocuk emeği kullanılmadan, çevre ve doğaya zarar vermeden üretilen giysidir.

Temiz Giysi, insanca yaşama koşullarına yetecek ücret alan işçilerin ürettiği giysidir.”

Temiz Giysi Kampanyası, hızlı üretimin ve tüketim çılgınlığının had safhada olduğu bu çağda, arka planını düşünmeden aldığımız ürünlerin ne şartlarda üretildiğine vurgu yapan ve tüketimi azaltmayı hedefleyen bir akım. Dünyanın bir tarafında tasasızca parasını ödeyip aldığımız kıyafetler için, başka bir tarafında kaç ton su, kaç tane ağaç ve ne kadar insan sağlığı/hayatı harcandığını daha iyi kavramamız için toplumsal farkındalık oluşturmanın yanında hukûkî mücadeleye de destek veriyor. Hareketin Türkiye ayağını “temizgiysi” olarak Instagram ve YouTube’da ve temizgiysi.org’da bulabilirsiniz.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*