Kır zincirleri

Ne Amerikan Tavukları kadar gereksiz bilgiler, ne de hayatınızı kurtaracak kadar gerekli bilgiler…

“Yeryüzünde gezip dolaşın ve Allah’ın ilk yaratılışı nasıl başlatıp devam ettirdiğini görün. Allah, daha sonra ikinci hayatı da işte böyle gerçekleştirecektir; Allah her şeye kadirdir.”1

Âyette geçtiği üzere biz de yeryüzünü gezip tefekkür etmek isterdik sevgili okur. Ancak bazen olmuyor. Ne yapalım, biz de okuyalım, hayâl edelim…

Özgürlük heykeli
Amerika’nın dünyaca ünlü sembollerinden biri olan Özgürlük Heykeli, 1855 yılında dönemin Mısır Valisi Said Paşa tarafından sipariş edilmiş. Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayan Süveyş Kanalı yaptırılırken (tabiî o zaman oralar hep bizimdi) Fransız mühendislerle anlaşılmış ve bir de heykel siparişi verilmişti. Heykel, firavunlar zamanının kıyafetine bürünmüş bir kadını temsil edecekti ve elinde ‘Asya’nın ışığının Mısır’dan geldiğini’ sembolize eden bir meşale olacaktı. Süveyş Kanalı’nın simgesi olarak tasarlanan heykelin, Said Paşa’nın ardından göreve gelen İsmail Paşa’nın verdiği talimat üzere iptal edilip Fransa’da kaldığı ve Mısır’a ulaştırılmadığı biliniyor. Çünkü İsmail Paşa, Müslüman memlekette bu heykelin huzursuzluk oluşturacağını düşünüyordu. Said Paşa’nın siparişi üzerine Osmanlı’nın ödediği parayla oluşturulan heykel ise, 1886 yılında Fransa’nın ABD ile geliştirdiği iyi ilişkiler sonrasın bir hediye olarak ABD’ye verilmiş. Heykel, yerden meşalenin ucuna kadar 93 metre uzunluğa ve 204 ton ağırlığa sahiptir. Kadın figürünün elinde bulunan tabletin üzerinde, Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi’nin tarihi olan 4 Temmuz 1776 tarihi yer almaktadır. Heykelin ayağı açıkça görünmüyor, ancak ayağının altında aslında kırıp çıkardığı bir zincir var ve bu, onu baskı ve kölelikten uzaklaştıracağını temsil ediyor.

Sedef bulutları
Edvard Munch’un ünlü “Çığlık” tablosunun birçok bilimsel analizi var. Bir araştırmaya göre; Munch’a ilham olan, yüksek enlemlerde, Güneş ufka yakın olduğunda gözlemlenen sedef bulutlarıdır. Sedef bulutları, stratosferde, yerden yaklaşık olarak 25 kilometre yukarıda buz kristallerinden oluşan parlak, ince ve sedefi andıran bulutlardır. İsminin “sedef” konulması sedefi andırmasından kaynaklanmaktadır. İnci bulutlarının anası olarak da adlandırılır. Hava sıcaklığının eksi 80 santigrat derecenin altına düştüğü günlerde ve sadece kutup bölgelerinin çok yükseklerinde ortaya çıkıyor. Sedef bulutu genellikle güneşin doğuşundan önce veya batışından sonra görülmektedir. Sedef bulutlarının parlaklığı güneş ışınlarını yansıtmasından kaynaklanır. Bu tür bulutlar genel sirkülasyon ile stratosfere taşınan çok küçük su damlacıklarını içerir. Hiç hareket etmezler ya da çok az hareket ederler. Renae Baker’ın inceleme yaptığı Güney Kutbu’nda hava sıcaklığı sıfırın altında 87 santigrat dereceye düştüğünde sedef bulutları açığa çıktı.
Baker, yaptığı açıklamada, “O an sedef bulutlarının bulunduğu yükseklikte rüzgâr saatte 143 kilometre hızla esiyordu. Ama onlar sabittiler” dedi. “Sizin için yeryüzünde çeşitli renk ve biçimlerle yarattığı şeyleri de sizin hizmetinize verdi. Öğüt alan bir toplum için bunda ibretler vardır.”2

Dipnotlar:
1) Ankebût Suresi: 20
2) Nahl Sûresi: 13

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*