Böcekler

Böcekler dünyasına kısa bir seyehata ne dersiniz? Böcekler, hayvanlar âleminde milyonları aşan, tür çeşitliliği en fazla olan canlılardır. Altı bacaklı olmakla karakterize olurlar.

Bunların bir kısmı sadece yürür, bir kısmının kanatları olsa da tam bir uçuculuk kazandırmaz onlara, bir kısmı ise gerçek bir uçucu olup bunlara da sinekler denmektedir.

Bu küçük hayvanlar, iç iskeletleri olmadığı için omurgasızlar kategorisine dahildirler. Çoğunluğu bitkisel beslenirken bir kısmı hayvansal gıdalar olarak kendi türleri ve diğer türlerle beslenirler.

Çok hızlı büyüme özellikleri vardır. Genel bir ifadeyle 10’dan 2000’e kadar yumurtlayabilirler. Buna birkaç örnek verelim:

Bir kg. inek dışkısından 15.000 sinek yavrusu gelişebilir. Bir yılda 8 nesil veren bir çift karasinekten 250 milyarlık bir sinek ordusu oluşabilir. Konuyla ilgili uzmanlar, böceklerin kütlelerinin bütün karada yaşayan diğer hayvanların toplam ağırlıklarından daha fazla olduğunu ifade etmektedir. Görülüyor ki, onların bu kadar çok çoğaltılmaları görevlerinin çok önemli olmasındandır.

Böceklerin en önemli görevlerinden birisi kuşlar için beslenme zincirindeki yerleridir.

İşte bir örnek: Yirmi milyon yarasanın yaşadığı bir mağaradan gün batımıyla beraber dışarı çıkan bu muhteşem sürünün, bir akşam ziyafeti için 220 ton böceğin avlanması gerekmektedir. “Her şeyin rızkı bize aittir” diyen Allah, işte böyle ince bir düzeni dünyamızda kurmuştur. Biz bu düzeni inceleyip tespit ettiğimizde ilmimiz artmaktadır. Başka bir ifadeyle bu durum bizi âlim yapmaktadır. Bu aynı zamanda büyük bir yardımlaşma örneğidir.

Karıncalar, buğday gibi tanelerle beslenmeyi tercih ederler. Onun için yerlere dökülmüş taneleri toplamak gibi özel görevleri vardır.

Tabiî ki karınca denince akla ilk gelenlerden biri 100 bin bireyden oluşan bir koloninin vazife ve iş bölümünün kavgasız yönetimidir ki, onlar Bediuzzamanın dilinde gerçek Cumhuriyetçi olarak takdir edilecek ve o, kendisine gelen çorbanın tanelerini onlara verip suyunu kendisi içecektir.

Böceklerin genel bir ifadeyle yaptıkları öyle büyük bir başka görevleri vardır ki, yediğimiz neredeyse her meyve için onlara teşekkür etmemiz lâzım, çünkü bütün çiçekli bitkilerin tozlanmasının üçte ikisini,  yani yaklaşık % 65’ini böcekler yapmaktadır. Onlar da emdikleri bal özü ile kendileri için zorunlu olan gıdalarını da almaktadırlar.

Burada bal arılarından özellikle bahsetmemiz gerekir. Kur’ân’da üç sûrenin isminin, bal arısı (Nahl), karınca (Neml) ve örümcek (Ankebut) olmak üzere konmuş olmaları bu narin ve nazik hayvanların çok önemli görevlerinin olduğunu göstermektedir.

Böceklerden bazıları, insan ve hayvanlarda parazit olarak hastalıklara taşıyıcı olarak veya bizzat kendisi neden olabilir. Bunların hastalık veya ölüm tehdidi, biz insanlara bir kamçı değeri taşıyarak, araştırmalara başlayıp çeşitli ilaçları geliştirmemize neden olmak gibi, Allah’ın gizli kalmış şifa kaynaklarını öğrenmeye yönlendirmektedir.

Buna en tipik örneklerden biri, sıtmaya yakalanmış bir hastanın kınakına bitkisinin kabuklarını çiğneyerek şifa bulmasında; esas şifa verici kimyasalın kinin olarak belirlenmesidir. Sivrisineğin taşıdığı bir tek hücreli parazit olan plazmodyum malariadır.

Son olarak; Kur’ân’da yer alan, böceklerden bir büyük savaşçı olarak arzdan bir dabbe yaratılarak terör ve fitneyle dünyanın kurulu düzenine baş kaldıracak isyankâr guruba karşı ölümcül darbeyi vuracaktır. Bunu da gelecek sayımızda sunacağız.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*