2020 Mart – Haber Yorum

Yaşam memnuniyeti araştırması

Tüik, geçtiğimiz ay 2019 yılı “Yaşam Memnuniyeti Araştırması” nın sonuçlarını paylaştı. 2019 yılında 18 yaş ve üzeri bireylerden mutlu olduklarını beyan edenlerin oranı bir önceki yıla göre 1 puan düşerek %52,4 oldu. Cinsiyet karşılaştırmasının da yapıldığı araştırmada kadınların erkeklerden daha mutlu oldukları sonucuna ulaşıldı. Ayrıca evli olanlarla evli olmayanların mutluluk düzeyleri yaşa göre karşılaştırıldığında, evli olanlardan 65 yaş ve üzeri grubun daha mutlu olduğu gözlendi.

Bireylerin mutluluk kaynağı olarak kişilere bakıldığında, birinci sırayı %74,1 ile aileler aldı. Bireylerin çoğunluğunun mutluluk kaynaklarını aileleri olarak görmeleri Risale-i Nur’da geçen şu cümleyi akıllara getirdi: “Nev-i beşerin hayat-ı dünyeviyesinde en cem’iyetli merkez ve en esaslı zemberek ve dünyevî saadet için bir Cennet, bir melce, bir tahassüngâh ise; aile hayatıdır.”

Yine bireylerin mutluluk kaynağı olarak değerleri incelendiğinde ilk sırada %69,9 ile sağlıklı olmak yer aldı. Kamu hizmetlerinde memnuniyet incelendiğinde ise, ilk sırayı %75,5 ile asayiş hizmeti aldı. Araştırma sonucunda her 10 kişiden 7’si ise kendi geleceklerinden umutlu olduklarını beyan etti.

BM Genel Sekreteri’nden Tevbe Sûresi vurgusu

Pakistan’ın başkenti İslamabad’da düzenlenen “Pakistan’da Afgan mülteci varlığının 40. yılı: Dayanışma için yeni ortaklık” konferansına katılan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, yaptığı konuşmada Pakistan’ın, Suriye’deki iç savaş çıkana kadar yaklaşık 20 yıl boyunca dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yaptığını söyledi.

AA’da yer alan habere göre, BM Genel Sekreteri Guterres, mülteci hakları ile ilgili Kur’ân-ı Kerîm’in 9. sûresi olan Tevbe Sûresi’ne vurgu yaptı. Konuşmasında: “Tevbe Sûresi’nde ‘Eğer Allah’a ortak koşanlardan biri senden sığınma talebinde bulunursa, Allah’ın kelâmını işitebilmesi için ona sığınma hakkı tanı. Sonra da onu güven içinde olacağı yere ulaştır’ diyor. Bu âyet, inançlı ya da inançsız mültecilere hak ettikleri korumayı modern anlamda sağlamayı tanımlayan 1951 yılı Mültecilerin Hukuki Durumuna Dair Sözleşmesi’nden yüzyıllar önce söylenmiş dikkate değer bir hoşgörü örneğidir” dedi. Guterres’in bu farkındalığı bizlere Bediüzzaman Said Nursi’nin şu sözlerini hatırlattı: “Evet ümitvar olunuz; şu istikbal inkılabı içinde en yüksek gür sadâ, İslâm’ın sadâsı olacaktır!”

Corona Virüsü

2019 yılının sonlarına doğru Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan virüs gündemden düşmüyor. Birkaç gün içerisinde diğer şehirlere, birkaç hafta içerisinde de diğer dünya ülkelerine yayılan virüsün, daha önce SARS ve MERS virüslerinde olduğu gibi hayvandan insana ve insandan insana yayılabilen Corona Virüs ailesinden olduğu tespit edildi. Corona Virüsler büyük bir virüs ailesinin bir alt türü olmakla beraber bunlardan sadece yedi tanesi insanlara bulaşabiliyor. Bu virüsün hangi hayvandan kaynaklandığı tam olarak anlaşılamamakla birlikte uzmanların yarasa ve yılandan kaynaklanmış olabileceği görüşü çoğunlukta. Ayrıca salgının yayılmaya başladığı yer olan Çin’in Vuhan kentindeki Huanan balık pazarı da kapatıldı.

Şu an için Covid-19 virüsü ile ilgili bir aşının olmadığı biliniyor. Uzmanlara göre, bir aşının üretilmesi bir yıl gibi bir zaman alacak. Virüsle mücadele olarak uygulanan yöntem ise, vücudunda bu virüsün tespit edildiği kişileri karantina altına almak.

Ayrıca Çin’in Vuhan kentinde yaşayan 32 Türk, 6 Azerbaycan, 3 Gürcistan ve 1 Arnavutluk vatandaşı Sağlık Bakanlığı tarafından planlan “Koca Yusuf” operasyonuyla yurda getirildi. Mürettebat ve teknik ekiple birlikte toplam 62 kişi 14 günlük karantinaya alındı. BBCde yer alan habere göre, Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen: “Şu ana kadar Türkiye’de bir vak’aya rastlanmadı. Çin’den gelen yolcularımızda da bir vak’a yok. Her şey yolunda gidiyor” dedi.

Ayrıca Sağlık Bakanlığı, Covid-19 virüsü ile ilgili bilgilendirici broşürler hazırladı. Hazırlanan broşürlerde; virüsün kuluçka süresinin net olarak bilinmemekle birlikte 2-14 gün arasında tahmin edildiği, virüsün yaşlı ve eşlik eden hastalığı bulunanlarda daha ağır seyrettiği, genel olarak virüslerin yüzeylerde canlı kalabilme olanakları çok düşük olduğu için paket ve kargo ile bulaşma olmasının beklenmediği belirtildi.

Hareketli çocuklarda depresyon ihtimali düşük

Londra Üniversitesi’nden uzmanlar tarafından yapılan bir araştırmada, günün büyük bir kısmını oturarak geçiren çocukların 18 yaşına geldiğinde depresyona girme ihtimalinin daha yüksek olduğu sonucuna varıldı.

Çalışmada, 12-16 yaş arasında 4557 çocuğun hareketlilik düzeyi incelendi. Bunlardan, her gün bir saat kadar hareketli iş yapanların yetişkinliğe geçerken daha az depresif oldukları belirlendi. Hareketli olmanın her yaştan insan için faydalı olduğu ve teşvik edilmesi gerektiği sonucuna varıldı.

BBCye konuşan Londra Üniversitesi Psikiyatri Bölümü doktora öğrencisi Aaron Kandora: “Zihin sağlığımız için sadece sıkı egzersizlerin değil, oturarak geçirdiğimiz süreyi azaltan her türlü fiziksel faaliyetin faydalı olduğunu bulduk. Her yaştan insanı daha az oturmaya ve daha çok hareket etmeye teşvik etmeliyiz. Bu hem fiziksel hem zihinsel sağlığımız için faydalı” dedi.

Ayrıca araştırma sonucundan elde edilen bulgularda, hareketli geçen zamanla depresyon arasında bağlantı bulunduğu ortaya koyuldu.

Bu bulgular, Zübeyir Gündüzalp’in “Bilseniz ki, gayret ne kadar kıymettardır; bir dakika boş durmazdınız” sözünü akıllara getirdi. 

Daniel K. Inouye Güneş Teleskobu’ndan ilk görüntüler

ABD senatosunda Hawaii’yi 49 yıl temsil eden Daniel K. Inouye’nin adını taşıyan dünyanın en büyük güneş teleskobunun test görüntüleri yayınlandı. Yayınlanan görüntü Güneş’in en net çekilen görüntüsü olarak tarihe geçti.

ABD’nin Hawaii eyaletindeki Haleakala Gözlemevi’ne ABD Ulusal Bilim Vakfı (NSF) tarafından konuşlandırılan teleskobun, 4 metrelik devasa aynasıyla Güneş bilimi ve Güneş’in gezegenimiz üzerindeki etkilerini anlamada büyük kolaylık sağlayacağı belirtiliyor. Euronews’te geçen habere göre, görüntülerde tüm Güneş’i kaplayan türbülanslı “kaynar” plazma modeli ilk kez bu kadar yakından görüldü. Bilim insanları her biri Teksas eyaleti büyüklüğünde olan hücreye benzeyen yapıların, ısıyı Güneş’in merkezinden yüzeye taşıyan şiddetli hareketleri temsil ettiğini söylüyor. Güneş fırtınası olarak da bilinen bu hareket Dünya’daki uydu iletişim sistemlerini etkileyebiliyor.

NSF Direktörü France Córdova yaptığı açıklamada, “Inouye Güneş Teleskobu, dünya üzerindeki yaşamı etkileyebilecek Güneş patlamalarının meydana geldiği Güneş koronası içindeki manyetik alanları haritalayabilecek. Bu da uzay havasını neyin yönlendirdiğine dair anlayışımızı geliştirecek” dedi.

Ayrıca NSF yetkililerinden David Boboltz ise, “Inouye Güneş Teleskobu ömrünün sadece ilk 5 yılı boyunca dahi 1612’de Galileo’nun Güneş’i teleskopta işaret etmesinden bu yana toplanan tüm Güneş verilerinden daha fazla bilgi toplayacak” dedi.

Görüntü testlerinin tamamlanmasının ardından teleskobun Temmuz ayında bilim operasyonlarına başlayacağı belirtiliyor.

Kur’ân-ı Kerîm’e el basarak yemin etti

ABD’nin New Jersey eyaletinde Türklerin en yoğun yaşadığı Paterson şehrine atanan ilk Türk ve Müslüman emniyet müdürü İbrahim Mike Bayçora, yemin töreninde Kur’ân-ı Kerîm’e el basarak yemin etti. AA’ya konuşan Bayçora, “Aslında doğuştan çok utangaç biriyim. Polis olmak veya şu anki polis şefi gibi bir göreve gelmek asla arzuladığım bir şey değildi. Gençliğimde bir kavgaya karışmıştım. İlk defa o zaman polislerle ilgili deneyim yaşadım. Gerçekten o olayda bana hakkaniyetli davranılmadığını hissettim. İşte bu beni polis olmaya teşvik eden bir etken oldu” dedi.

Ayrıca el bastığı Kur’ân-ı Kerîm’in çok sevdiği büyükannesi ve dedesine ait olduğunu ve kendisi için çok büyük mânevî değeri bulunduğunu belirten Bayçora, “Büyükannemi, törende üzerine el basarak yemin ettiğim o Kur’ân’ı her gün okuduğunu görerek büyüdüm. Üzerimde çok büyük etkisi vardır” dedi.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*