San’atsa insan

Sevgili Genç Yorum Okurları;

2020 İlkbahar’ının ilk sayısıyla sizlerleyiz. Cemreler düştü-düşüyor. İçimize baharlar getirsin inşaallah.

San’at ve insan konulu Mart sayımızdan kısaca bahsetmeye, bir anımı paylaşarak başlamak istiyorum. Lisans eğitimim sırasında “Görsel San’atlar” isimli bir ders alıyordum. Her derste görsel san’atlara dair felsefî şeyler konuşuyor, “san’at” adıyla çeşitli “görsel”leri görüyor, inceliyorduk. Bir gün, vereceği cevabı az çok tahmin etmekle beraber, dersin hocasına bir soru yönelttim: “İnsan ürünü bunca esere san’at diyoruz, peki tüm bu san’atları yapan insanları ve dahi evrenin içindeki her şeyi yaratan Allah, en büyük san’atçı değil midir?”

Aldığım cevap tahmin edeceğiniz üzere olumsuzdu. Niyetim polemik yapmak değildi, hocayla yıldızlarımız da pek barışık olmadığından uzatmamıştım konuyu. Soruyu sorarken hakikati dillendirmiştim zaten.

Öyle ya, insan aklının-ruhunun-hissiyatının ürünü milyonlarca esere san’at diyorsak; en güzel san’at eseri “insan”ı yaratan, hakikî San’atkâr değilse kime san’atçı denebilir!

San’atsa insan, en büyük san’atçıdır Allah. Kim inkâr edebilir en güzel, en san’atlı bir yaratılışla yaratıldığını?

En büyük San’atkâr’ı (cc) kabul etmeden, san’atı konuşmak da nesi?

Haydi gelin, san’ata hakikat penceresinden bakalım. San’atı düşünelim, okuyalım, görelim, zevk edelim.

Said, Edibe, Hümeyra, Caner, Melike, Nuriye, Bilal… Neler diyecek, görelim.

Mübarek Üç Aylarınızı tebrik ederken, 23 Mart’ta vefatının 60. yıl dönümü olan Üstad Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri’ni rahmet ve minnetle anıyorum. Rabbim, onun kıymetli eserlerinden istifademizi ziyade eylesin.

Okura not:

Bahar gelmişken, dergilerimizin bahar fırsatını da kaçırmayın derim. Sayfa 57’ye bir göz atın. Son gün 31 Mart. Konu-komşu, eş-dost da istifade eder belki. Okumak güzel Sevgili Okur. Gayretimiz okumaya/okutmaya. Yazdıklarımız daha çok insana ulaşsın istiyoruz. Selametle kalın…

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*