Rüzgârı Dizginleyen Çocuk

Herkese merhaba! Bu ay heybemde bir film önerisiyle geldim. Rüzgârı Dizginleyen Çocuk. Orijinal adı ile The Boy Who Harnessed the Wind.

Film gerçek bir yaşam hikâyesine dayanıyor. William Kamkwamba isimli, Malavi’de ailesiyle yaşamakta olan genç, maddî olarak sıkıntıdadır. Ailesi okul ücretini de yatıramadığı için okuldan atılmıştır, ama okula, özellikle de fen bilgisi dersine meraklıdır.

Çünkü gizlice girdiği kütüphanede bulduğu kitaplarla elektroniğe ilgisi olduğunu keşfetmiştir. Tüm köy geçimini tarımla sağladığından ve kurak geçen mevsimden dolayı yeterli hasat alınamamıştır, dolayısıyla halk aç kalacaktır. William da köyün en zeki gençlerinden biridir, hatta zaman zaman köylülerin bozulan radyolarını onararak kendine harçlık çıkarır.

Kütüphanede bulduğu bir kitapta bir rüzgâr türbini resmi görür. Rüzgârdan elde ettiği enerji ile bir su pompası çalıştırabileceğini düşünür. Böylece halk kuyudan su çekerek tekrar ekin ekecek ve aynı mevsimde ikinci hasadı alabilecektir.

Rüzgâr gülünden elde edilen bu enerji radyoyu çalıştıracak ve ampül takıldığında ampülün de yanmasını sağlayacaktır, dolayısıyla William, köyüne kendi imkânlarıyla elektriği getirmiş olacaktır.

Hurdalıkta bulduğu bazı parçaları bir araya getirir ve radyo tamir ederek öğrendiği elektronik aksamı rüzgâr türbininde dener. Ailenin ulaşım için kullandığı bisikletin gövdesini türbin yapımında kullanmak istediğinde babasıyla bazı anlaşmazlıklar yaşar. Babası başta destek olmasa da William babasını iknâ etmeyi başardıktan sonra türbini için gerekli olan son malzemeyi de elde ederek rüzgâr türbinini tamamlar.

Malavili mucit William Kamkwamba’nın kendi hayatını yazdığı bir kitabı da var, yine filmle aynı isimde. Ayrıca Tanzanya’da düzenlenen TED konferansına konuşmacı olarak katılan William’dan, henüz 14 yaşındayken rüzgârı nasıl dizginlediğini siz de dinleyebilirsiniz.

Bu videoda ise yaşadığı köyü ve rüzgâr gülünü görebilirsiniz, ayrıca kendi anlatımıyla elektriğin kablolar vasıtasıyla nasıl evlere taşındığını dinleyebilirsiniz.

Film bittiğinde, şikâyet ettiğimiz birçok şeyin aslında bazılarının yaşamlarında ne anlamlar ifade ettiğini göreceksiniz. Farklı yaşam şartları farklı zorlukları beraberinde getirse de yapılması gerekenin, çalışmak ve umut etmek olduğunu bir kez daha anlayacaksınız.

Bu farkındalığı sağlaması açısından Rüzgârı Dizginleyen Çocuk, çok güzel ve etkileyici bir film. Daha çok şükrettiğimiz ve elimizdeki nimetlerin kıymetini bildiğimiz günlerde görüşmek üzere.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*