Yeşil perde nedir ve neden yeşildir?

Filmlerde gördüğümüz kimisi bir ormanın derinliklerinde, kimisi bir aksiyonun tam ortasında, kimisi de fantastik bir dünyada geçen etkileyici sahneler var. Ve bu sahnelerin o kadar etkileyici olmasındaki bir etken, çekilen mekânların ve sahnelerin gerçekliği değil de orada kullanılan görsel efektler. Yani birçoğu bilgisayar ortamında yapılan manzaralar, aksiyon sahneleri ve fantastik dünyalar bizi bu kadar etkiliyor.

Bu efektlerin yapılabilmesi için de çekim esnasında, stüdyoda çekilen sahnenin arka planında yeşil bir perde kullanılıyor. Bu perdenin amacı çekilen görüntüyü düzenlerken ve üstüne efekt eklerken arka plandaki yeşil rengi temizleyip yerine istenen görüntüyü hazırlayabilmek.

Peki bu perde neden yeşil de kırmızı ya da beyaz değil? Aslına bakılırsa yeşil rengin kullanılmasının öncelikli sebebi insanların doğal ten veya saç renginde yeşil rengin bulunmaması. Bu sayede yeşil renk kolayca ayrılıp yerine efekt yapılabiliyor. Eğer çekilen kişinin üstünde yeşil renkte bir şey yoksa tabiî… Çünkü yeşil bir şey giymişse, efekt yapmak için yeşil perde saydamlaştırıldığında kişinin kıyafeti de saydamlaşıyor, yani bütün çekim boşa gidiyor.

Yeşilin yanında mavi de bu perdelerde kullanılan bir renk. O da doğal olarak insanda bulunan bir renk olmadığı için, çekilen sahnenin uygunluk durumuna göre kullanılabiliyor.

İzlediğiniz filmlerin efektli ve efektsiz hâlini merak ediyorsanız, internette bunun için güzel arşivler mevcut. “Film sahnelerinin efektli ve efektsiz halleri” ya da “Movie scenes before and after special effects” yazarak aratabilirsiniz. Bu karekod aracılığıyla da örneklere ulaşabilirsiniz.

Ekstra: Nadiren de olsa, yeşil arka planın temizlenip yerine efekt eklenmesinin unutulduğu anlar olabiliyor. O zaman da korkunç veya etkileyici olması beklenen sahneler yalnızca güldürücü oluyor.

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*