Kompozisyon ve kadraj

Merhaba Genç Yorum okurları! Bu sayımızda, bütün sanat dallarında olduğu gibi fotoğrafın da temel öğelerinden olan kompozisyon ve dolayısı ile kadrajdan bahsedeceğiz.

Kısaca kompozisyon, fotoğrafta anlatmak (göstermek) istediğimiz konuyu/hikâyeyi elimizdeki çerçeveye (kadraja) sığdırma işidir. Bu aşamada fotoğrafçının bakış açısı önem kazanır. Kompozisyonlar izleyene, fotoğrafçının düşünce, yorum, fikir ve sanatsal görüşü hakkında bilgi verir. Yani her sanat dalında olduğu gibi, kişinin duygu ve fikir dünyasını anlatır.

Kompozisyonun genel kuralları vardır. Yeni bakış açısı geliştirebilmek için, öncelikle genel kalıpları iyice öğrenmek gerekir. Bunların en bilinenleri; 1/3 kuralı (1), ritim ve yığınlar (2), sadeleştirme, yatay/dikey çizgiler (3 ve 4) ve şekilleri kullanmak olarak sayılabilir (5).

Kadraja bu kurallar içinde aldığımız öğeler kadar almadıklarımız da önemlidir (sadeleştirme). İzleyici üzerinde oluşturulmak istenilen etkiyi belirleyecek olan görseller bunlar olacaktır. Çalışma ve tecrübe ile geliştirilebilecek kompozisyonlar, bazen bir hikâyeyi, bazen bir şiiri bir kareyle anlatma aracı olabilecektir. Çekilen anın öncesi veya sonrasını anlatan fotoğraflar üst düzey fotoğraflar olarak değerlendirilir.

Genel kalıpların yanında, kompozisyonlarımızı dokular, belirginlik, kontrast, ışık, renkler, yansımalar, uyum, denge, bütünlük ve perspektif ile zenginleştirebiliriz. Önemli olan, bu seçenekler içinden, doğru zaman ve ışıkta doğru kompozisyonla kadrajımızı oluşturabilmektir.

Bu sayımızda fotoğraflarıyla katkı sağlayan A. Zeki Okur’a teşekkür ediyoruz.

Sağlıcakla kalın.

1

2

3

4

5

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*