Bir Matematik meselesi

Merhabalar Sevgili Genç Yorum Okurları!

Artık yavaş da olsa normalleşmeye başladık, değil mi? Pandemi sürecinde yaşamak, hem bireysel hem toplumsal açıdan zorluyor bizi ve hepimiz bu günleri sağlıkla atlatmanın hayâlini kuruyoruz. Biz çok şükür sağlıklıyız, umarız sizler de yeni normale alışırken, kendi sağlığınız veya yakınlarınızın sağlığıyla ilgili bir endişeniz yoktur. Bu ayki sayımıza hazırlanırken biz de herkes gibi pandemiden sıkılmıştık, nazarımızı bambaşka bir tarafa çevirmek, zihnimizi ve ruhumuzu dinlendirmek arzu ettik. Aslında hep gözümüz önünde olan, ama anlaşılmayı bekleyen bir gerçekliği kapak dosyamıza taşıdık: Matematik.

Matematik’i bir gerçeklik olarak tarif etmemiz size garip gelmesin. Belki önceden olsa böyle bir ifade kullanmazdık, çünkü ne de olsa bizim için Matematik, soyut bir dünya idi. Ama dosyaya hazırlanırken Matematik ile ilgili neler gördük-neler konuştuk, bunları okuduğunuzda hak vereceksiniz. Matematik’in deryasına dalınca gördük ki, sandığımız gibi, gerçek hayatta var olmayan birtakım semboller arasındaki ilişkilerden ibaret değil Matematik. Aksine gerçek dünyada ilişkili olmadığı şey yok gibi.

Matematik; öğretim hayatımız başladığından beri bildiğimiz, bazen başaramadığımız için kendisiyle başımızın belaya girdiği bir ders olmanın çok ötesindeymiş. “Matematik aslında nedir, ne zaman ve nasıl ortaya çıkmıştır, nasıl gelişmiş ve bugüne gelmiştir?” sorularını irdelemekle başladık. Matematik’i anlayabilmek için önce matematiksel düşünmeyi bilmek gerektiğini ve bu düşünme biçiminin bizi çok daha fazlasına ulaştırabildiğini gördük. Bir de Matematik, Kur’ân tarafından da bahsolunan, hatta Kur’ân’da bizzat yer alan bir ilimmiş. “Kur’ân’ın tarif ettiği ve kullandığı Matematik nasıl?” buna da değindik.

Peki, Matematik tevhidi ispat eder mi? Bütün ilimler gibi eder elbet, ama nasıl ettiğine dair güzel bir tefekkür de yer alıyor bu sayımızda. Tabiî ki, Matematik deyince Esma-i Hüsnâ’dan akla ilk gelen “Adl” ismine değinmeden de olmazdı, değil mi?

Öte yandan; Matematik ve estetik birbirinden çok farklı şeyler mi dersiniz; yoksa bir sanatçı aynı anda matematikçi, bir matematikçi ise bir sanatçının ta kendisi olabilir mi? Ve Mantık ilmini anmadan Matematik’ten bahis eksik kalmaz mı? Sayfalarımız arasında bunlara cevap bulabileceksiniz. “Matematiğin teknolojiyle ilişkisi nedir, gelişen teknoloji ile biz de gelişecek miyiz, zenginleşecek miyiz?” konusu da merak ettiğimiz bir konu idi. Bununla ilgili kapak yazımız da merakınızı gidermek için sizi bekliyor.

Ay sonunda karşılayacağımız Kurban Bayramı’nı merakla beklemekteyiz. Dileriz bu bayram, sağlıklı bir şekilde sevdiklerimizle bir araya gelebildiğimiz ve huzurla geçirerek gene sağlıkla ayrıldığımız bir bayram olur. Bayramımız mübarek olsun.

 

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*