Objektifler

Merhaba Genç Yorum okurları!

Bu sayımızda fotoğraf makinalarının önemli bir parçası olan objektiflere (lens) kısaca değinmeye çalışacağız. Objektifler, fotoğraf makinamızın içine ışığın girdiği aparatlardır. Yani fotoğraf makinasının gözü diyebiliriz. Birçok mercek gruplarının bir arada kullanılması ile imal edilirler. Merceklerin kalitesi, ışık geçirgenliğini ve objektifin kalitesini belirler.

Daha önceki yazılarımızda belirttiğimiz gibi (F) değeri ayarı objektif değeridir. Objektifler görüş açılarına göre sınıflandırılır, odak uzaklığına göre isimlendirilir. Aşağıdaki şekilde bunu görebilirsiniz.

Objektif türleri genel olarak şunlardır:

Standart (Normal) Objektifler

İnsan gözünün bakış açısına en yakın (45-50 derece) objektiflerdir. İnsan görüşü olan 46 derece temel alınarak üretilirler. Odak uzaklığı 50 mm’dir. Bunun altı olan objektiflere geniş açılı objektifler, üstü olanlara ise dar açılı objektifler denir.

Geniş Açılı Objektifler

Normal bakış açısına göre gittikçe genişleyen ve alan derinliği geniş objektiflerdir. 35 mm odak uzaklığı objektiflerde köşe ve kenarlarda bozulmalar olabilir. Manzara ve dramatik sosyal çekimlerde etkilidir.

Dar Açılı (Tele) Objektifler

Normal açıya göre daha dar bakış açısına sahip objektiflerdir. Portre, spor, doğa ve kuş fotoğrafçılığı gibi konuya yaklaşma imkânı olmayan konular için tercih edilirler. 100, 200, 300 mm… odak uzaklığı ve üzeri objektiflerdir.

Makro Objektifler

Konuları, gerçek boyutlarında veya daha büyük çekmeye yarayan objektiflerdir. Böcek, kelebek, çiçek vb. konular için kullanılır. En ideal olanları 105 veya 200 mm odak uzaklığına sahip olanlardır.

Balık Göz (Fish Eye) Objektifler

Ultra geniş açılı objektiflerdir. Kenarlarında yüksek oranda deformasyon yaparlar. Çok farklı, dramatik etkili görüntüler kaydetmek için kullanılırlar.

Zoom (Değişken Odaklı) Objektifler

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*