2021 Ocak – Haber Yorum

UZAY OTOBANLARI

Güneş Sistemi’nde gelecekte uzay yolculuğunu hızlandırabilecek “çekimsel otoban ağı” keşfedildi.

Milyonlarca gökcisminin yörüngelerini inceleyen California Üniversitesi gökbilimcilerinin bulguları “Science Advances” dergisinde yayımlandı.

Daily Mail gazetesinin haberine göre Uzaydaki “otobanlar”, Güneş Sistemi’nde çekimsel etkileşimlerin meydana getirdiği, birbirleriyle bağlantılı kavisleri içeren, gözle görünmeyen yapılar araştırılırken keşfedildi.

Keşfedilen “otobanların”, cisimlerin yerlerini, uzayda yüz binlerce ya da milyonlarca yılın aksine onlarca sene içinde değiştirebildiği kaydedildi.

Bu kavislerin en açık örneğinin, nesnelere şiddetli çekim gücü uygulayan Jüpiter ile bağlantılı kavis ağı olduğu ifade edildi.

“Süper otoban” ağının, örneğin Jüpiter ile Neptün arasında yolculuğun 10 küsur yılda yapılması gibi uzayda çok daha hızlı yolculuğa imkân tanıyabileceğine işaret edildi.

YEŞİL ALANLAR AKIL VE RUH SAĞLIĞINA İYİ GELİYOR

Sağlık Araştırmacısı Lauriane Suyin Chalmin-Pui, “İster bahçeyle uğraşırken ister kuş şarkılarını dinlerken olsun, tabiî alanlarda bulunmanın ruh sağlığı üzerinde olumlu bir etkisi olduğuna dair artan kanıtlar var. Tabiatta olmak ayrıca çocuklarda gelişmiş bilişsel işlev, daha fazla gevşeme, travmayla baş etme ve belirli dikkat eksikliği bozukluğu semptomlarını hafifletme ile bağlantılı” ifadelerini aktardı.

Yeni Asya’da yer alan habere göre yapılan çalışmada bir yıllık bir süre içinde, önceden çıplak ön bahçelerde bitkilere sahip olmanın, sakinlerin algılanan stres seviyelerinde % 6’lık bir düşüşe neden olduğu görüldü. Bitkileri ekledikten üç ay sonra katılımcılarda daha iyi bir zihin sağlığı olduğu gözlemlendi.

Tabiatın yeniden dirilmesiyle insanların tefekkür zevki almalarına vesile olan yeşil alanlarla ilgili Sağlık Araştırmacısı Lauriane Suyin Chalmin-Pui, “Araştırmamızın sonuçları, stresi azaltmak için küçük yeşil alanların bile önemli olduğunu gösteriyor. Katılımcılar yeşil alanların hayata bakışları üzerinde olumlu etkisinin olduğunu söylüyor” dedi.

GÖZ SAĞLIĞIMIZI KORUYALIM

Göz Hastalıkları Uzmanı Zeynep Aktaş, pandemide göz hastalığı şikâyetlerinin arttığını belirterek dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.

Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Zeynep Aktaş, pandemi kısıtlamaları nedeniyle evde ekran karşısında geçirilen sürenin artması sebebiyle göz hastalıklarının arttığını belirterek, “Hayatımızda pek çok değişiklikler yaşadığımız yeni normallere alışmakta olduğumuz günlerde; bildiğimiz gibi evden çalışma faaliyetleri ve uzaktan eğitim süreci hayatımızda oldukça geniş yer kaplamış durumdadır. Bilgisayar karşısında oturarak geçirilen uzun saatler en çok kas iskelet sistemimizi etkilemektedir. Ancak bu durum göz sağlığımızı da yakından etkilemektedir.” diye konuştu.

AA’ya konuşan Aktaş, “Bilgisayar karşısında uzun vakit geçirdiğimiz şu günlerde, çözüm olarak alınabilecek pratik önlemler şu şekilde sıralanabilir: Ekran karşısında 20- 45 dakika geçirilen zaman sonrasında; gözleri bir süre kapalı tutarak gözler dinlendirilmeli ve sık sık göz kapakları açılıp kapatılmalıdır. Bu durum çocuklarda çok daha önemli olup ideal şartlarda her bir saatlik bilgisayar kullanımı sonrasında, 10-15 dakika ara verilmesi gerekmektedir” dedi.

Sağlığımızın kıymetinin daha iyi anlaşıldığı bu dönemde her biri eşsiz kıymete sahip olan beden, ruh, akıl, kalp ve duygularımızın bize Allah tarafından emanet olarak verildiğini unutmayıp, emanete davranılması gerektiği gibi muamele göstermeliyiz.

ÖMÜR BOYU SAĞLIKLI KALMAK MÜMKÜN MÜ?

Exeter ve Brighton Üniversitesi’nden araştırmacıların son çalışmalarında, yaşlanan hücreleri vücuttan atmak yerine, onların yeniden genç hücre gibi işlev görmelerini sağlıyorlar.

Araştırma ekibinden Profesör Lorna Harries, bunun insanların ömür boyu sağlıklı olmalarını sağlamada ilk adım olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, Prof. Harries, bazı kimyasallar kullanılarak, yaşlanmayla birlikte görevlerini yerine getiremeyen temel gen gruplarının harekete geçirildiğini ve yaşlı hücrelerin de aktif hale getirilebildiğini belirtiyor.

Yeni Asya’da yer alan habere göre proje araştırmacılarından Eva Latorre, durumu şu sözlerle ifade ediyor: “Hücre kültürü üzerinde yenilenen hücreleri görünce gözlerime inanamadım. Yaşlı hücreler tıpkı birer genç hücre gibi görünüyorlardı. Bu tamamen bir mucizeydi. Deneyi birçok kez tekrar ettim, her seferinde hücreler kendini yeniledi. Araştırmanın sonuçları ve muhtemel etkileri oldukça heyecan verici.”

İlk yorumu siz yazın

Makale hakkında düşüncelerinizi paylaşın:

E-Posta adresiniz kesinlikle gizli kalacaktır.


*